avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii somaj

Sunt angajat la SNIF SA din 2001, societate de stat. Datorita dificultatilor financiare ale societatii am fost trimis in somaj pe perioada iernii (conform unui protocol incheiat intre ministerul muncii si ministerul agriculturii), din 19.11.2013 pana in 31.03.2014, cand am fost reangajat pe perioada nedeterminata la SNIF. Financiar societatea nu o duce mai bine si se discuta de somaj din nou la iarna.
Intrebare: mai beneficiez de somaj daca nu am 12 luni lucrate consecutiv de la somajul trecut ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:20, 19 Mai 2014
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. Dar Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 37^1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
...

3. Asadar trebuie sa aveti alte 12 luni stagiu de cotizare la somaj pentru a beneficia de indemnizatie de somaj.

4. - Dar puteti incheia un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata, de cel mult 12 luni.
- In aceasta situate se suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, la data incetarii CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii acordare somaj Aurelk Aurelk Un somer care se angajeaza la o societate pe perioada determinata de 3 luni dupa expirarea contractului mai poate beneficia de somaj? (vezi toată discuția)
Somaj in cazul cim cu 4 ore/zi elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Am avut o salariata care a lucrat din 15.06.2013 pana la 17.06.2013 (ultima zi lucrata) si careia i s-a desfiintat postul. Cei de la somaj i-au ... (vezi toată discuția)
Somaj rapidcristi rapidcristi Fratele meu lucreaza de cativa ani la o firma cu contract de munca pe perioada determinata (1 august - 30 aprilie) sta 3 luni de zile acasa si apoi din nou ... (vezi toată discuția)