avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Adeverinþã cu numãrul de zile de concediu medical ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Adeverinþã cu numãrul de zile de concediu medical din ultimele 12 luni

Bună seara!

Vă rog să mă lămuriţi şi pe mine cum stau lucrurile cu acea adeverinţă eliberată de angajator pentru eliberarea concediului medical! ªtiu că trebuie specificat numărul de zile de concediu medical din ultimele 12 luni. De ce se iau în calcul zilele de concediu din anul precedent? De ce nu se calculează numărul de zile începând cu 1 ianuarie anul curent? Păi aşa, ultimele 12 luni presupun să se tot adune zile, dacă cineva are nevoie de tratament o dată la câteva luni! Nu înţeleg deloc acest calcul cu ultimele 12 luni!
Caz concret: în luna iunie 2013 am avut un concediu medical de 9 zile. Anul acesta, în luna februarie am avut 5 zile de concediu medical. Aşadar, câte zile trebuie să fie trecute în adeverinţă pentru eliberarea unui alt concediu medical? Presupun că 14 zile, deşi nu mi se pare logic şi corect, deoarece anul 2013 s-a încheiat!
Eu cred că asemenea măsură cu ultimele 12 luni nu face altceva decât să ne răpească din drepturi, pentru că în felul acesta mereu se tot adună zile şi te trezeşti că ai ajuns la 30 de zile şi nu mai ai voie să te îmbolnăveşti!
Aş fi foarte recunoscătoare, dacă cineva va reuşi să mă facă să înţeleg logica acestui calcul.

Cel mai recent răspuns: Mimi78cc , utilizator 17:53, 20 Mai 2014
Poate va elucideaza acest articol
[ link extern ]

Platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate au obligatia sa elibereze asiguratului adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, in vederea acordarii certificatelor de concediu medical.
1. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 38. - (1) Plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate au obligaţia sã elibereze asiguratului adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã avute în ultimele 12 luni, în vederea acordãrii certificatelor de concediu medical.
...

2. Nu va dezavantajeaza acesta prevedere legala.
Mulţumesc mult pentru răspuns!
Vă mulţumesc pentru răspunsuri! Acum este mai clară situaţia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta cu nr. de zile de incapacitate de munca in ultimele 12 luni SimonescuC SimonescuC Am o intrebare si va solicit sprijinul pentru aceasta: In temeiul OUG 158/2005 cu modificari si completari, respectiv art. 3 indice 1 litera \\\\\\"b\\\\\\" ... (vezi toată discuția)
Adeverinta pentru medic eliberata de angajator cirsteaioana cirsteaioana Buna ziua, In conditiile in care salariatul are card de sanatate activat, angajatorul este obligat sa mai elibereze adeverinta pentru medicul de familie? Va ... (vezi toată discuția)
Adevarinta nr. zile cm filica filica am urmatoarea situatie: un salariat a avut cm in perioada 01.01.2013-31.01.2013 cod boala x intra in cm incepand cu 01.01.2014 cod boala tot x pentru care am ... (vezi toată discuția)