avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Alcoolemie 1.15
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Alcoolemie 1.15

Buna ziua ! Ma numesc Stefan Petru-Cornel si dupa cum spune si titlul am incalcat legea conducand un autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice. In data de 12 APRILIE 2014 am fost oprit de un echipaj pentru efecturea unui control de rutina, iar in urma suflarii in etilotest a iesit un rezultat de 0.65 in aerul expirat. Am fost condus imediat la spitalul judetean unde s-au prelevat doua probe de sange in vederea stabilirii alcoolemiei. Rezultatele au fost 1.15 si 0.95 deci in scadere. Mentionez ca am cooperat, nu m-am impus cu nimic etc.

Intrebarea mea este urmatoarea: conform NCP, nu trebuia sa mi se ia o singura proba de sange, iar alcoolemia sa fie stabilita pe loc? Mie mi s-au luat doua si le-am primit o saptamana mai tarziu DUPA ce au fost achitate de mine la IML.

A doua intrebare: fiind vorba de prima abatere, alcoolemia este de 1.15 si 0.95, nu am luat niciodata nici macar un avertisment ca sa nu mai vorbesc de amenzi, iar in procesul verbal politistii au scris ca am mers 150m dupa care am fost prins ( ceea ce este si adevarat )... care sunt sansele mele ca primesc "renuntarea la urmarirea penala" sau " renuntarea aplicarii pedepsei" ? Din ce am inteles eu in cazul "amanarii aplicarii pedepsei" permisul se anuleaza oricum deoarece ai fost initial condamnat, iar mai in urma s-a aplicat amanarea. In cazul celor doua renuntari nu exista deloc condamnarea nu ?

Va multumesc ! Toate cele bune !
Cel mai recent răspuns: StefanPetruCornel , utilizator 12:22, 27 Iunie 2014
ORDIN Nr. 1512 din 12 decembrie 2013
ART. 10
(1) Pentru determinarea alcoolemiei se vor recolta două probe de sânge la un interval de o oră una faţă de cealaltă, fiecare probă fiind reprezentată printr-o cantitate de 10 ml sânge.
...........................................

Renuntarea la urmarire penala o poate dispune procurorul in faza de urmarire penala. Tot atunci aveti posibilitatea dupa punerea in miscare a actiunii penale sa incheiati un acord de recunoastere a vinovatiei care are ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi priveşte felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia. Daca procurorul este de acord cu o soluţie de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei, permisul nu se va anula, deoarece aceste doua modalitati de individualizare nu presupun dispunerea de catre instanta a unei solutii de condamnare.
După încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, procurorul sesizează instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond şi trimite acesteia acordul de recunoaştere a vinovăţiei, însoţit de dosarul de urmărire penală, instanta poate admite sau respinge acordul.
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Va multumesc pentru raspuns. Insa, am vazut chiar aici pe acest site cazuri cu condamnare dupa care s-a aplicat amanarea aplicarii pedepsei, iar acele persoane nu si-au putut recupera permisele, politia spunand ca ele vor fi oricum anulate pentru ca initial au fost condamnati.
Nu vreau sa reiau discutiile pe aceasta teama, sa ajungeti dvs acolo si vedeti atunci, dar eu va spun cum stau lucrurile din punctul meu de vedere.
Va multumesc . Toate cele bune !
Am o intrebare ! In cazul in care procurorul dispune renuntarea la urmarirea penala, fapta ramane contraventie deci, cele 90 de zile se vor numara din momentul in care am primit dovada fara drept de conducere?

Alte discuții în legătură

Retinere permis de conducere fara drept de circulatie pentru alcool b_mario77 b_mario77 este posibil ca pt o alcoolemie de 0,75 in aer expirat,sa fiu sanctionat doar cu o amenda in faza de urmarire penala,fara a se mai ajunge in instant?si daca ... (vezi toată discuția)
Conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului Dumi93 Dumi93 Buna ziua, Acum cateva luni am fost oprit de catre un echipaj de politie,control de rutina,iar in urma testarii cu etilotestul a rezultat o alcolemie de ... (vezi toată discuția)
Accident sub influenta alcoolului fuzi fuzi buna ziua am avut akuma o luna un acident din vina mea aveam 0.76 in aer expirat in sange inca nu mi o venit analizele am intrat in contrasens pe linie dubla ... (vezi toată discuția)