avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Alcoolemie 1.15
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Alcoolemie 1.15

Buna ziua ! Ma numesc Stefan Petru-Cornel si dupa cum spune si titlul am incalcat legea conducand un autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice. In data de 12 APRILIE 2014 am fost oprit de un echipaj pentru efecturea unui control de rutina, iar in urma suflarii in etilotest a iesit un rezultat de 0.65 in aerul expirat. Am fost condus imediat la spitalul judetean unde s-au prelevat doua probe de sange in vederea stabilirii alcoolemiei. Rezultatele au fost 1.15 si 0.95 deci in scadere. Mentionez ca am cooperat, nu m-am impus cu nimic etc.

Intrebarea mea este urmatoarea: conform NCP, nu trebuia sa mi se ia o singura proba de sange, iar alcoolemia sa fie stabilita pe loc? Mie mi s-au luat doua si le-am primit o saptamana mai tarziu DUPA ce au fost achitate de mine la IML.

A doua intrebare: fiind vorba de prima abatere, alcoolemia este de 1.15 si 0.95, nu am luat niciodata nici macar un avertisment ca sa nu mai vorbesc de amenzi, iar in procesul verbal politistii au scris ca am mers 150m dupa care am fost prins ( ceea ce este si adevarat )... care sunt sansele mele ca primesc "renuntarea la urmarirea penala" sau " renuntarea aplicarii pedepsei" ? Din ce am inteles eu in cazul "amanarii aplicarii pedepsei" permisul se anuleaza oricum deoarece ai fost initial condamnat, iar mai in urma s-a aplicat amanarea. In cazul celor doua renuntari nu exista deloc condamnarea nu ?

Va multumesc ! Toate cele bune !
Cel mai recent răspuns: StefanPetruCornel , utilizator 12:22, 27 Iunie 2014
Mergeti cu ordonanta la rutiera si o sa vedeti atunci cum calculeaza, este posibil sa calculeze din momentul in care aveti eliberata dovada.
Renunțarea la aplicarea pedepsei este o măsură de individualizare a pedepsei care poate fi dispusă de instanța de judecată atunci când constată că infracțiunea săvârșită de inculpat prezintă o gravitate redusă, având în vedere natura și întinderea urmărilor produse, mijloacele folosite, modul și împrejurările în care a fost comisă, motivul și scopul urmărit. Totodată, soluția se dispune de instanță ținând seama de persoana infractorului, de conduita acestuia anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de el pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, apreciind că aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecințelor pe care le-ar avea asupra persoanei acestuia.


Amânarea executării pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă
Art. 453
Cazurile de amânare
Executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi amânată în următoarele cazuri:
a) când se constată, pe baza unei expertize medico-legale, că cel condamnat suferă de o boală gravă, care face imposibilă executarea pedepsei, iar instanţa apreciază că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol concret pentru ordinea publică. În acest caz, executarea pedepsei se amână până când starea de sănătate a condamnatului se va ameliora, astfel încât pedeapsa să poată fi pusă în executare. Cererea de amânare a executării pedepsei nu poate fi admisă dacă se constată că tratamentul condamnatului se poate efectua sub pază permanentă, în condiţiile prevăzute de art. 1391, care se aplică în mod corespunzător;
b) când o condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an. În aceste cazuri, executarea pedepsei se amână până la încetarea cauzei care a determinat amânarea;
c) când din cauza unor împrejurări speciale executarea imediată a pedepsei ar avea consecinţe grave pentru condamnat, familie sau unitatea la care lucrează. În acest caz, executarea poate fi amânată cel mult 3 luni şi numai o singură dată.
Cererea de amânare a executării pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi făcută de procuror, de condamnat, de persoanele arătate în art. 362 alineatul ultim, iar în cazul prevăzut la lit. c) din prezentul articol, şi de către conducerea unităţii la care lucrează condamnatul.
Cererea poate fi retrasă de cel care a formulat-o.
În cazurile prevăzute în alin. 1 lit. a) şi b), hotărârile prin care se dispune amânarea executării pedepsei sunt executorii de la data pronunţării.
Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în cazul celui condamnat la executarea pedepsei la locul de muncă. În situaţia prevăzută la lit. b), executarea pedepsei poate fi amânată pe perioada stabilită de normele legale cu privire la concediul ce se acordă salariatelor înainte şi după naştere.

In situatiile sus expuse, permisul de conducere nu se anuleaza.

Va multumesc ! Insa sper ca nu poate fi vorba de executarea pedepsei si anume inchisoare. Sper la cele doua tipuri de renuntari din NCP sau amanarea aplicarii pedepsei fara aplicarea punctului g. M-am deplasat cu autovehicului cam 150 de metri dupa care am fost oprit. In rest nu am avut nici macar avertismente primite vreodata..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere permis de conducere fara drept de circulatie pentru alcool b_mario77 b_mario77 este posibil ca pt o alcoolemie de 0,75 in aer expirat,sa fiu sanctionat doar cu o amenda in faza de urmarire penala,fara a se mai ajunge in instant?si daca ... (vezi toată discuția)
Conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului Dumi93 Dumi93 Buna ziua, Acum cateva luni am fost oprit de catre un echipaj de politie,control de rutina,iar in urma testarii cu etilotestul a rezultat o alcolemie de ... (vezi toată discuția)
Accident sub influenta alcoolului fuzi fuzi buna ziua am avut akuma o luna un acident din vina mea aveam 0.76 in aer expirat in sange inca nu mi o venit analizele am intrat in contrasens pe linie dubla ... (vezi toată discuția)