un creditor a depus cerere deschiderea procedurii insolv. impotriva x = debitor .
instanta a notificat debitorul ca in termen de 10 zile sa conteste cererea creditorului .
in calitate de x - contest cererea creditorului , insa daca achit partial se considera recunoasterea datoriei?
ideea este ca x- debitor datoareaza creditorului o suma de bani cu titlu de gatantie de buna executie a contractului - insa avand in vedere ca s-au inregistrat defectiuni asupra lucrarii deci apare situatia in care opereaza garantia , iar creditorul nu si-a respectat obligatia de remediere a lucrarii in termenul de garantie , nici eu - debitor - nu am mai achitat transa de garantie aferenta - pentru neexecutarea contractului .
vorbim de o transa de 46.000 lei deci putin peste prag
la evaluare a reiesit ca remedierii lucrarii nu costa 46.000 ci mai putin .
acum in calitate de debitor , inainte de acordarea primului termen , pot eu sa mai platesc vreo suma de bani astfel incat sa ajung sub valoarea prag dar sa nu se interpreteze ca recunosc toata suma ?
adica in baza rapoartelor de evaluare lucarri sa achit diferenta . sa dau dovada de buna credinta , sa achit partial si sa ramana neplatita suma pe care o platesc pentru remedierea lucrarii - suma pe care o platesc unei terte persoane sa remedieze , eu fiind cel pagubit prin lucrarea executata necorespunzator . iar creditorul nu doreste sa remediere lucrarea conform clauzei de garantie . #-o
Chiar daca platiti acum o parte din suma datorata, nu se va "scadea pragul", intrucat pentru introducerea unei cereri de dechidere a procedurii insolventei de catre un creditor este necesar sa indeplineasca conditia valorii-prag la data introducerii cererii.
Plati puteti face oricand, care se vor fi interpretate de judecator asa cum le veti califica dvoastra, dar si cum va prezuma acesta.
Personal, consider ca ar trebui ca debitorul sa formuleze contestatie, sa motiveze invocand exceptia de neexecutare a contractului fapt ce dovedeste ca nu este certa si nici exigibila creanta creditorului precum si faptul ca debitorul nu se afla in stare in stare de insolventa, iar creditorul avea la indemana calea dreptului comun de a-si recupera creanta.
Procedura insolvenţei nu este menită să fie utilizată ca instrument de constrângere a debitorului pentru ca acesta să-şi plătească datoriile „sub ameninţarea cu falimentul", dacă debitorul are fonduri disponibile pentru a plăti.
Încetarea plăţilor nu este sinonimă cu insolventa, ce este definită ca absenţă a fondurilor băneşti necesare plăţii obligaţiilor scadente, debitorul putând să refuze sau amâne plăţile pentru motive pe care le consideră întemeiate.
Si ar trebui sa ceara si obligarea creditorului la plata unei cautiuni.
Evident, este doar o parere si trebuie luate in calcul orice aspect, inclusiv incheierea unei tranzactii cu creditorul pt. a evita eventualitatea respingerii contestatiei.
Declaratie
whoever
Buna ziua!Multumesc anticipat celor ce-mi vor acorda sprijin in relovarea problemei.Am urgenta nevoie de o formulare a unei declaratii cu privire la drepturile ... (vezi toată discuția)