avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune: instanta sau notar?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune: instanta sau notar?

Buna ziua. Va rog daca poate cineva sa ma ajute cu o informatie.
Tata a murit in iunie 2013. Concubina cu care a trait mai multi ani, mi-a spus ca tata, inainte de a muri cu o saptamana, a mers la notariat si i-a vandut ei si partea lui.
Eu am vorbit cu tata, cu cateva zile inainte de internare si mi-a spus ca vrea sa ii plateasca partea ei si sa o scoata afara din casa.
Am intrebat-o pe aceasta femeie daca vrea sa ne faca o oferta pentru a nu ajunge in instanta, eu stiind ca nu am cum sa dovedesc mizeria pe care o banuiesc.
De cateva luni, ma tot amana.
Cu siguranta, va trebui sa deschid actiune in instanta unde a avut domiciliul tata, pentru a solicita deschiderea succesiunii si calitatea de mostenitor.
Ceea ce vreau sa va intreb: daca deschid aceasta actiune, avand in vedere termenele care se dau in instanta, ce ar trebui sa fac?
Deasemeni, ce cereri ar trebui sa fie cuprinse in aceasta actiune?
Ma poate ajuta cineva? Timpul este foarte scurt si ma tem ca aceasta femeie m-a dus cu vorba tocmai pentru a nu face aceste demersuri in timp real.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 18:28, 3 Iunie 2014
In primul rand mergeti la notar pana in iunie si acceptati succesiunea.
Notarul va poate da certificat de calitate de mostenitor , sa va interesati in aceasta calitate sa stiti ce avea tata in proprietate.
Daca tata mai avea acea jumatate de casa, dezbateti succesiunea si dupa ce veti fi proprietar, faceti partaj cu doamna.
Daca i-a vandut ei.. stati cam rau daca ajungti sa atacati vanzarea, sansele sunt mici.

Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).


Odata ce nu este individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, ea nu poate fi instrainata de ceilalti comostenitori,catre terte persoane.


Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).


Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.



In termen de un an , sucesorii au acceptat, expres sau tacit, succesiunea .(actele de acceptare implicita trebuie demonstrate, spre exemple, prin vointa neindoielnica de a succede, in acest sens amintesc preluarea bunurilor de catre succesibili , in scopul detinerii lor).

Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.


Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .


Succes.

Buna ziua.
Am fost la notariat si am acceptat succesiunea in mod expres, insa d-na notar mi-a spus ca la notariat, succesiunea se dezbate atunci cand mostenitorii se inteleg.
Eu, in acest moment, nu am decat certificatul de deces al lui tata, certificatul de nastere al meu si cartea de identitate a mea.
Stiu ca tata avea 1/2 din apartament, insa concubina lui mi-a spus ca i l-a vandut cu cateva zile inainte sa moara.
Stiu ca avea 30.000 lei in banca, dar ea a spus ca i-a cheltuit cu inmormantarea.
Daca ma duc la Primaria de la ultimul domiciliu al tatalui, s-ar putea sa imi dea sau nu, un certificat de rol fiscal si o adeverinta de rol agricol dupa ultimele modificari.
Daca luam in calcul ca s-a inregistrat acea vanzare de imobil, nu mai am nici o calitate.
Si-atunci, VA ROG, de unde sa incep?
Sa o actionez in judecata si sa cer ...CE? Pentru ca nu stiu?
Cine ma poate ajuta? Ultimul domiciliu al tatalui meu era la 400 km de mine. S-ar putea sa cheltuiesc o groaza de bani cu drumurile si cu avocatii si sa nu primesc nimic.
Daca initiez o actiune in instanta ca sa o oblige sa prezinte toate documentele, se poate?
Multumesc anticipat pentru orice opinie data.
Chiar nu a mai fost nimeni intr-o atare situatie?
Intai vedeti ce mai avea tata la data decesului sau.
Puteti obtine de la notar un certificat de calitate de mostenitor cu care sa faceti dovada interesului si a calitatii dvs unde veti depune cereri - primarie, banci..
Daca e adevarat ca i-a vandut partea lui din casa, putin probabil sa schimbati situatia printr-un proces.

Alte discuții în legătură

Succesiune, probleme intre frati catasol catasol Buna seara, Sunt plecata impreuna cu familia in baza unui contract de munca in Germania de mai multi ani. Lipsurile dintr-o societate care nu-ti acorda ... (vezi toată discuția)
Sunt 5 ani de la decesul tatalui meu (sunt copil unic). in tot ... Liana Lovinescu Liana Lovinescu Sunt 5 ani de la decesul tatalui meu (sunt copil unic). In tot acest timp, eu nu am fost in Romania (unde a decedat). El era recasatorit (sotia nu e mama mea). ... (vezi toată discuția)
Succesiune. ajutati-ma va rog. sava88 sava88 In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, ... (vezi toată discuția)