avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune: instanta sau notar?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune: instanta sau notar?

Buna ziua. Va rog daca poate cineva sa ma ajute cu o informatie.
Tata a murit in iunie 2013. Concubina cu care a trait mai multi ani, mi-a spus ca tata, inainte de a muri cu o saptamana, a mers la notariat si i-a vandut ei si partea lui.
Eu am vorbit cu tata, cu cateva zile inainte de internare si mi-a spus ca vrea sa ii plateasca partea ei si sa o scoata afara din casa.
Am intrebat-o pe aceasta femeie daca vrea sa ne faca o oferta pentru a nu ajunge in instanta, eu stiind ca nu am cum sa dovedesc mizeria pe care o banuiesc.
De cateva luni, ma tot amana.
Cu siguranta, va trebui sa deschid actiune in instanta unde a avut domiciliul tata, pentru a solicita deschiderea succesiunii si calitatea de mostenitor.
Ceea ce vreau sa va intreb: daca deschid aceasta actiune, avand in vedere termenele care se dau in instanta, ce ar trebui sa fac?
Deasemeni, ce cereri ar trebui sa fie cuprinse in aceasta actiune?
Ma poate ajuta cineva? Timpul este foarte scurt si ma tem ca aceasta femeie m-a dus cu vorba tocmai pentru a nu face aceste demersuri in timp real.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 18:28, 3 Iunie 2014
Buna seara.
As vrea daca se poate sa va intreb ceva. Am auzit ca de la primaria unde a avut tata ultimul domiciliu se poate elibera un certificat din care rezulta bunurile ramase de pe urma tatalui meu si mostenitorii testamentari ai acestuia.
Pe langa acest inscris se mai elibereaza un formular numit Anexa 24.
Pot initia actiune in instanta cu aceste documente, cu duplicatul de pe certificatul de deces si cu actele de stare civila pentru deschiderea si dezbaterea succesiunii?
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2014
mioara2012, utilizator
nu puteti sa investiti direct instanta de judecata cu actiunea de partaj succesoral . trebuie initial sa mergeti la un birou notarial si sa solicitati dezbaterea succesiunii. concubina defunctului va fi citata in acest sens . daca nu se va prezenta la data indicata in citatia notariala , in baza inscrisului pe care vi-l va inmana notarul , veti depune actiune la judecatorie .
1. solicitati la notariat dezbaterea succesiunii
2. intre timp, faceti demersuri la primarie in vederea obtinerii anexei 24. de asemenea, puteti solicita un extras de carte funciara la Cartea Funciara, privind imobilul in cauza. astfel, veti sti cu siguranta daca imobilul a fost sau instrainat de catre tatal dvs , concubinei sale.

poate ca dansa v-a pacalit in ceea ce priveste situatia imobilului respectiv, tocmai pt a va descuraja sa faceti succesiunea .

cat priveste situatia banilor pe care tatal dvs ii avea la banca, spuneti ca dansa v-a replicat ca i-ar fi cheltuit cu inmormantarea. totusi, 30.000 lei sa coste o inmormantare ??
oricum ar fi , si acea suma de 30.000 lei facea parte din masa succesorala .. deci, la momentul dezbaterii succesiunii, dvs trebuie sa mentionati si aceasta suma de bani ca facand parte din masa succesorala .

toate bunurile succesorale se impart in mod egal intre toti mostenitorii. altfel spus, si dvs aveati dreptul la 15.000 lei din acea suma. daca concubina tatalui dvs a sustras suma de bani de la banca, va trebui sa va dea si dvs jum din suma.
discutiile sunt multe ..

chiar daca sa presupunem ca imobilul ar fi al dansei , ar trebui sa dezbateti succesiunea pt contul de 30.000 lei. daca dansa a cheltuit acesti bani, o puteti executa silit , avand in vedere ca ar avea in proprietate un bun imobil.

indicat este pana una alta, sa faceti acele demersuri la care am facut referire anterior, pentru a vedea exact situatia bunurilor succesorale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune, probleme intre frati catasol catasol Buna seara, Sunt plecata impreuna cu familia in baza unui contract de munca in Germania de mai multi ani. Lipsurile dintr-o societate care nu-ti acorda ... (vezi toată discuția)
Sunt 5 ani de la decesul tatalui meu (sunt copil unic). in tot ... Liana Lovinescu Liana Lovinescu Sunt 5 ani de la decesul tatalui meu (sunt copil unic). In tot acest timp, eu nu am fost in Romania (unde a decedat). El era recasatorit (sotia nu e mama mea). ... (vezi toată discuția)
Succesiune. ajutati-ma va rog. sava88 sava88 In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, ... (vezi toată discuția)