Buna seara.
As vrea daca se poate sa va intreb ceva. Am auzit ca de la primaria unde a avut tata ultimul domiciliu se poate elibera un certificat din care rezulta bunurile ramase de pe urma tatalui meu si mostenitorii testamentari ai acestuia.
Pe langa acest inscris se mai elibereaza un formular numit Anexa 24.
Pot initia actiune in instanta cu aceste documente, cu duplicatul de pe certificatul de deces si cu actele de stare civila pentru deschiderea si dezbaterea succesiunii?
nu puteti sa investiti direct instanta de judecata cu actiunea de partaj succesoral . trebuie initial sa mergeti la un birou notarial si sa solicitati dezbaterea succesiunii. concubina defunctului va fi citata in acest sens . daca nu se va prezenta la data indicata in citatia notariala , in baza inscrisului pe care vi-l va inmana notarul , veti depune actiune la judecatorie .
1. solicitati la notariat dezbaterea succesiunii
2. intre timp, faceti demersuri la primarie in vederea obtinerii anexei 24. de asemenea, puteti solicita un extras de carte funciara la Cartea Funciara, privind imobilul in cauza. astfel, veti sti cu siguranta daca imobilul a fost sau instrainat de catre tatal dvs , concubinei sale.
poate ca dansa v-a pacalit in ceea ce priveste situatia imobilului respectiv, tocmai pt a va descuraja sa faceti succesiunea .
cat priveste situatia banilor pe care tatal dvs ii avea la banca, spuneti ca dansa v-a replicat ca i-ar fi cheltuit cu inmormantarea. totusi, 30.000 lei sa coste o inmormantare ??
oricum ar fi , si acea suma de 30.000 lei facea parte din masa succesorala .. deci, la momentul dezbaterii succesiunii, dvs trebuie sa mentionati si aceasta suma de bani ca facand parte din masa succesorala .
toate bunurile succesorale se impart in mod egal intre toti mostenitorii. altfel spus, si dvs aveati dreptul la 15.000 lei din acea suma. daca concubina tatalui dvs a sustras suma de bani de la banca, va trebui sa va dea si dvs jum din suma.
discutiile sunt multe ..
chiar daca sa presupunem ca imobilul ar fi al dansei , ar trebui sa dezbateti succesiunea pt contul de 30.000 lei. daca dansa a cheltuit acesti bani, o puteti executa silit , avand in vedere ca ar avea in proprietate un bun imobil.
indicat este pana una alta, sa faceti acele demersuri la care am facut referire anterior, pentru a vedea exact situatia bunurilor succesorale.