Buna ziua, as dori sa stiu daca sotul supravietuitor participa la mostenire. Situatia mea este: Cand m-am casatorit cu sotul meu acesta avea un teren mostenit, iar eu un apartament. La ceva timp am vandut apartamentul meu si am construit impreuna o casa pe acel teren in care locuim si in prezent. Eu nu figurez in niciun act.
Impreuna avem un fiu dar sotul mai are o fiica dintr-o casatorie anterioara. In cazul decesului meu este mai simplu deoarece atat terenul cat si casa este pe numele sotului. Dar ce se intampla in cazul decesului sotului meu? Eu mostenesc vreo parte? Casa fiind construita impreuna banuiesc ca imi va reveni 1/2 din casa si restul ambilor copii. Dar din teren mostenesc ceva? Ideea care ma sperie este ca in cazul decesului sotului, sa nu raman pe drumuri. Sau exista vreo varianta....nu stiu ....sa facem testament cu ceva clauza de genul... impartirea bunurilor intre copii sa se faca la decesul ambilor soti?
1/2 din casă este exclusiv a dvs, iar restul de 1/2 se împarte în 3 ( dvs. fiul și fiica soțului). Chiar dacă nu figurați în acte, e bun dobândit în timpul căsătoriei, stați liniștită că nu rămâneți pe drumuri dacă problema este exact așa cum ați expus-o mai sus.
Pe scurt și fără alte precizări asupra cotelor moștenitorilor, nu puteți sub nici o formă să rămâneți pe drumuri. Codul civil vă conferă un drept de abitație - de a locui - in această casă chiar dacă terenul și chiar casa este sau ar fi moștenirea soțului dumneavoastră.
toate bunurile dobandite de sotul dumneavaostra pe timpul vietii vor face parte din masa succesorala ca urmare a decesului acestuia. Cota sotiei supravietuitoare este de 1/4 in concurs cu descendentii. Deoarece casa a fost construtia in timpul casatoriei veti avea cota dumneavoastra de 1/2 iar restul va face parte din masa succesorala.
Partaj succesoral
romanik
Nu stiu daca asa se numeste, cand unul din parinti moare si trebuie facuta impartirea intre sotie si copii.Sotul mi-a murit si vrem sa stim cum se impart ... (vezi toată discuția)