avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... contraventia continua la lipsa autorizatie de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

contraventia continua la lipsa autorizatie de securitate la incendiu

daca o persoana juridica nu are autorizatiei si ea functioneaza. ce fel de fapta contraventionala constituie? 1. continua sau continuata. 2. daca il sanctionez prima data cu amenda si ii dau un termen, si el tot nu isi ia autorizatia, pot sa-i dau iar amenda si sa-i opresc functionarea pana la obtinerea acestia? da sau nu? ms mult
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:55, 22 Mai 2014
Legea nr. 307/ 12.07.2006 privind securitatea la incendiu mentioneaza:
-art.1 al.(2)
a) autorizatie de securitate la incendiu - actul administrativ emis, în baza legii, de catre inspectoratul pentru situaþii de urgenta judetean sau al municipiului Bucuresti, prin care se certificã, în urma verificãrilor în teren si a documentelor privind realizarea masurilor de aparare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinþei esentiale securitate la incendiu - la constructii, instalaþii tehnologice si alte amenajari; autorizatia de securitate la incendiu confera persoanelor fizice sau juridice, detinatoare ale constructiilor, instalatiilor si ale altor amenajari, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcþiune si de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerintei esentiale - securitate la incendiu.
b) aviz de securitate la incendiu - actul emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situatii de urgenta judeþean sau al municipiului Bucuresti, dupã verificarea de conformitate cu prevederile reglementãrilor tehnice în vigoare a masurilor de aparare împotriva incendiilor, adoptate în documentatiile tehnice de proiectare, pentru îndeplinirea cerintei esentiale - securitate la incendiu - a construcþiilor, instalatiilor si altor amenajari.
-art.19 Administratorul sau conducatorul institutiei, dupã caz, are urmãtoarele obligatii principale:
c) sa solicite si sã obtina avizele si autorizatiile de securitate la incendiu, prevazute de lege, si sa asigure respectarea condiþiilor care au stat la baza eliberãrii acestora; în cazul anularii avizelor ori a autorizatiilor, sa dispunã imediat sistarea lucrarilor de constructii sau oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor respective.
-art.43 Încalcarea dispozitiilor prezentei legi atrage raspunderea disciplinara, contraventionala, materiala, civila sau penala, dupa caz.
-art.44 Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
V. cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei:
a) nerespectarea cerintelor care au stat la baza eliberarii avizului sau a autorizatiei de securitate la incendiu;
b) continuarea executarii lucrarilor de construcþii sau funcþionarea ori utilizarea
constructiilor/ amenajarilor respective dupa anularea avizului sau a autorizatiei de securitate la incendiu.
Avand doar aviz de securitate la incendiu (altfel firma nu putea incepe nici lucrarile de ctii.) si functionand fara autorizatie de securitate la incendiu, firma poate fi amendata contraventional de catre pompieri. In acelasi timp se interzice functionarea printr-un document oficial intocmit de catre pompieri.
Functionarea in continuare fara autorizatie de securitate la incendiu, duce la sesizarea parchetului de catre pompieri si devine infractiune.
In cazul producerii unui eveniment in cadrul firmei soldat cu victime si/ sau apgube materiale, dupa interzicerea functionarii de catre pompieri deoarece firma nu detine autorizatie de securitate la incendiu, sanctiunea aplicata celor responsabili poate fi inchisoare cu executare.
la cat timp pot sa-l amendez pentru aceiasi fapta?
Din textul legii reiese in clar, ca doar o singura data se aplica amenda contraventionala, iar daca nu se remediaza pana la termenul stabilit prin actul de control, urmatorul pas este sesizarea parchetului de catre inspector/ inspectorat PSI-SU.
Puneti-va in situatia inspectorului care a facut constatarea si nu a aplicat legea intocmai, daca in intervalul de timp se produce un eveniment, in cadrul firmei care functioneaa fara autorizatie PSI si se inregistreaza victime si pagube materiale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avizele psi si scenariu de securitate la incendiu cristina corduneanu cristina corduneanu Imi poate spune si mie cineva, daca, pentru o firma care are o vechime de cel putin 10 ani, cladiri construite in anii '80-'90 si care nu are nici un aviz de ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de securitate la incendiu luizastroe luizastroe Buna ziua, va cer ajutorul într-o problema. Am închiriat un spațiu la demisolul unei clădiri în 10.01.2013, iar in data de 04.06.2013 am fost amendata de ... (vezi toată discuția)
Autorizare isu corysim corysim Am finalizat o pensiune de curand. Nu am inceput activitatea din cauza ca acum lucram la dosarele ptr autorizare isu. As putea sa incep activitatea fara ... (vezi toată discuția)