Am o intrebare cu privire la calculul a doi indicatori finaciari :
- indicatorul lichiditatii curente = active curente / datorii curente, daca activele curente sunt aceleasi cu activele circulante valoarea acestui indicator este sub 0.5, lucru anormal tinand cont ca valoarea acestuia trebuie sa fie in jur de 2, iar firma este una prospera nu are probleme cu plata datoriilor; daca folosesc valoarea activelor totale (active imob+active circulante) rezultatul este mai aproape de adevar. Este total gresit daca folosesc val activelor totale in loc de val activelor circulante?
- indicatorii de risc are vreun rost sa ii calculez daca societatea nu are credite (de niciun fel), doar imprumuturi de la asociati (nepurtatoare de dobanzi)?
Multumesc.
Lichiditatea generală = Active circulante/Datorii curente
Lichiditatea imediată = (Active circulante-Stocuri)/Datorii curente
Rata solvabilității generale = Active totale/Datorii curente
Lichiditatea generală–exprimă capacitatea firmei de a face faţă obligaţiilor curente pe seama capitalului circulant. Se recomandă ca indicatorul de lichiditate generală să fie mai mare decât 1.
Lg = AC/Dc unde AC = active circulante Dc = datorii curente
Lichiditatea imediată - are aceaşi semnificaţie ca şi lichiditatea generală, dar elimină din calcul stocurile, care uneori pot fi greu vandabile.
O diferență de rezultate foarte mare între lichiditatea generală și lichiditatea imediată ne spune că stocurile existente ale firmei sunt foarte mari.
Li = (AC-S)/DC unde S = stocuri de valori materiale
Activele imobilizate, implicit activele totale nu sunt usor si imediat mobilizabile (transformare inj lichiditati) astfel ca nu pot fi luate in calculul indicatorului de lichiditate (vezi definitiile)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.