Buna,
In 2007 am facut un credit de nevoi personale cu rate pe 10 ani. In 2009 dupa ce miam pierdut locul de munca am platit pentru ultima data in luna martie 2009. In ianuarie 2010 am primit la adresa de domiciliu o simpla scrisoare cum ca banca a cesionat creditul unei firme de recuperari. Din ianuarie 2010 am tot primit simple scrisori informative privind cat as avea de plata, mentionez ca nu am primit niciodata vreo somatie sau notificare care sa fie trimisa prin confirmare de primire, sau alt mod prin care sa poata face dovada ca acestea au fost luate la cunostinta. Dat fiind ca au trecut 4 ani si patru luni de la data cand creditul a fost cesionat consider ca intreaga datorie a fost prescrisa, corect?
Aveti grija ! Unei cunostinte pt un credit de 6000 euro, i-au scos apartamentul la licitatie ! In general iti subevalueaza bunul ! Un apartament cu 35.000 euro l-au vandut cu 21.000 euro si altul cu 15.000 si oricum la datorie se mai adauga penalizari , dobanzi , comisioane de recuperare ...Sora mea in urma cu ceva ani nu si-a platit o factura la telefonia mobila si a plecat din tara. Dupa 2 ani am primit acasa o somatie de la o firma de recuperare . Avea de platit suma de 300 ron pentru o factura neplatita de 70 ron! ..... Cu greu am convins-o sa plateasca , desi sora mea nu are in tara nici un bun si nici loc de munca , dar nu se stie ce aduce viitorul si cred ca e mai bine sa dormi linistit ! Chiar daca nu ati girat cu nimic , firma recuperatoare va poate scoate apartamentul la licitatie! Mai bine le vindeti d-voastra decat sa vi le vanda firma recuperatoare !
Nu se prescrie nimic , ei odata la 3 ani va atentioneaza tocmai din acest motiv. Fostului sot ii este pus sechestru pe partea lui din apartament in cartea funciara pentru suma de 6000 Ron.( nu stiu exact cum se numeste - sechestru, sarcina , sulta). Se face acest lucru daca nu aveti loc de munca de unde sa va retina banii. Este specificat ca la acasta suma se mai dauga si dobanzi , comisioane si alte cheltuieli pana la recuperarea sumei.
Oricum, important este ca au trecut 4 ani si 5 luni de cand firma de recuperari a cumparat creditul si in acest timp nu am fost dat in judecata sau eu sa fi recunoscut datoria in vreun fel. Ca atare consider ca termenul de prescriptie sa implinit si la eventuala chemare in instanta voi contesta automat invocand termenul de prescriptie ca fiind implint.
Nici nu trebuie sa va recunoasteti datoria. Ea exista in baza unui contract pe care l-ati facut cu banca! Mai bine v-ati pune la adapost bunurile . Firma recuperatoare poate prin executor judecatoresc sa va puna oprire pe salar sau sechestru pe casa. Nu v-au dat in judecata pentru ca asteapta sa creasca creditul asa de matre incat sa va ia casa daca aveti si oricum creditul e pe 10 ani si datoria o pot cere pana la 3 ani decand ar expira creditul . Va dau un exemplu! Daca o persoana va da un imprumut cu hartie la notar pentru un an de zile si d-voastra nu ii dati dupa un an de zile banii,,, el va poate da in judecata in termen de 3 ani dupa ce a trecut un an de zile din momentul in care el v-a imprumutat acei bani . Asa face si firma recuperatoare.Poate astepta 10 ani de cand s-a facut creditul si mai poate astepta inca 3 ani!
Ma indoiesc ca asta ar fi logica legislatiei privind termenii "scadent anticipat" si "prescriptie". Ce rost mai are sa folosesti primul termen si sa aplici prescriptia daca ar fi sa aveti dreptate dvstra? Daca ar fi cum spuneti atunci nu as avea intreaga suma de plata ci ar fi scurs tot in functie de fiecare rata in parte plus dobanzi si comisioane, dar din moment ce mi se cere sa platesc tot odata atunci inseamna ca acest credit a fost declarat scadent anticipat si termenul de prescriptie incepe sa curga de la acea data.