avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adunare Generala Extraordinara asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adunare Generala Extraordinara asociatie de proprietari

Am o problema legata de asociația de locatari.

La o adunarea generala excepționala care este prezenta necesara pentru luarea hotărârilor?
In interpretarea Domnului Președinte și a membrilor Comitetului, fiind o adunarea excepționala, prezenta de jumătate plus unu nu este necesara.
Menționez ca este o adunare la prima convocare.

Dar conform Legii 230/2007

Art. 24. - (1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociației de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenți personal sau prin reprezentant legal.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată și reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă exista dovada ca toți membrii asociației de proprietari au fost convocați, hotărârile pot fi adoptate indiferent de numărul membrilor prezenți, prin votul majorității acestora.

In articolul precedent legea menționează doua tipuri de adunări generale cea ordinară și cea extraordinară.
Art 24 nu face distincție intre cele două tipuri de adunări, așa că în interpretarea mea la toate adunările generale, la prima convocare, este necesara o prezenta de jumătate plus unu.

Acum concret. La adunare generala extraordinară, din 70 de proprietari au fost prezenți 22, adunarea a adoptat hotărâri.

Întrebarea mea este este legală o astfel de adunare, poate adopta hotărâri?

Dacă nu este legală, ce se întâmpla cu hotărârile adoptate?

Dacă nu este legală ce se întâmpla cu Dl Președinte, dar cu membrii Comitetului?

Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 13:08, 11 Septembrie 2018
elga50 a scris:

Dacă în lege nu se face distincție, în privința cvorumului, intre o A.G. normala și una excepțională, asta înseamnă ca ambele se desfășoară conform legii:
- la prima convocare trebuie un cvorum de prezenta de 50% + 1 dintre membrii asociației;
- la a doua convocare se pot adopta hotărâri cu 50% + 1 dintre cei prezenți;

Primul lucru care se poate face este ca dl. președinte sa pună mana pe carte si sa citească o amărâtă de lege după care trebuie sa conducă acea asociație, nu după ureche sau cum i se pare dumnealui.
In al doilea rand, o hotărâre luata in condițiile descrise mai sus nu este valabila. Trebuie reconvocata AG și, dacă atunci vin 3 oameni si din aceștia 2 sunt de acord, adică 50% + 1, cu o propunere, atunci ea poate fi adoptata. Numai asa este legală.
In al treilea rand, dv., proprietarii, trebuie sa insistați să se respecte legea. Dacă la o asemenea chestiune simpla se dă cu tifla legii, atunci ce să mai zicem de lucruri mai importante ?!
Dacă nu se dorește reconvocarea, iar hotărârile respective, în aceste condiții, nu sunt legale, le puteți contesta în instanta.
Dar până acolo sunt convinsă că puteți să impuneți dv., proprietarii, respectarea legii, chiar dacă în mod practic la reconvocare rezultatul va fi același ca și la prima convocare.
Trebuie sa ne obișnuim sa respectăm regulile și legile ca să putem avea predictibilitate în activitatea noastră !

Dacă tot vorbim de respectarea legilor din domeniul Asociațiilor, de ce nu se respectă și cele două articole care fac inutilă orice Adunare Generală (mai ales Reconvocată) dacă nu se aduce dovada faptului că în Tabelul Nominal Convocator au semnat TOȚI MEMBRII PROPRIETARI ai oricărei Asociații.
Chiar și eu am câștigat două procese cu Nulitatea Absolută a hotărârilor Adunărilor Generale, sentința definitivă motivându-se prin lipsa consimțământului membrilor proprietari ai Asociației noastre, după ce am invocat cele două articole de legi care se pot aplica și pentru o Adunare Generală Extraordinară:
* Legea nr. 230/2007, art.24, alin.(3). La Adunarea Generală Reconvocată, dacă exista dovada că toți membrii Asociației de Proprietari au fost convocați, hotărârile pot fi adoptate (...)
* H.G. nr. 1588/2007, art.14, alin.(5). La Adunarea Generală Reconvocată, dacă există dovada că toți membrii Asociației de Proprietari au fost convocați, hotărârile pot fi adoptate (...). Dovezi ale convocării şi reconvocării le constituie afișul de la Avizier și Tabelul Nominal Convocator cu semnături.

Oare de ce mulți șefi de Asociații ignoră aceste paragrafe de legi care fac inutile Adunările Generale (mai ales în Asociațiile mari, de peste 100 de proprietari), dacă nu dovedesc faptul că i-au convocat (anunțat) pe toți membrii proprietari, pentru a dovedi că toți au luat la cunoștință despre data și ora organizării unei Adunări Generale ?
Aceste articole de lege par dure pentru șefii de Asociații de Proprietari, dar sunt foarte realiste, deoarece nu poți ține o Adunare Generală știind că mai ales cei plecați din localitate n-au putut fi anunțați pe orice cale, că au drept de a participa și de a vota !
EU VREAU SĂ FIE ANUNȚAȚI TOȚI PROPRIETARII, DEOARECE NU PERMIT CA LA O „ADUNĂTURĂ” PSEUDO-GENERALĂ PRECUM CEA DE PE 31.03.2018 SĂ FIE PREZENȚI DOAR ... 17 MEMBRI PROPRIETARI DIN ... 458 - ADICĂ PREZENȚA A FOST DE ... SUB 4 % !!!
Flory_mr...de ce nu v-ati oferit la AG sa fiti presedinte? Asa aveati grija sa se respecte intocmai...Cu toate ca nu v-as vedea alergand pe la 100 de apartamente pentru semnaturi...
Dumneavoastră aplicați întocmai articolele de legi explicite din legile din domeniul Asociațiilor ?
Sper că ați văzut ce a postat ELGA50, criticându-i pe șefii care nu știu să citească și să aplice legile.
Ce ziceți, nu e unul dintre cele mai explicite articole de legi, acel articol 14, alin.5, din H.G. nr. 1588/2007, deoarece altfel se încalcă dreptul la informație, dar cel pentru a participa și a vota în cadrul Adunărilor Generale anuale ?
Este evident că aceea nu mai e Adunare Generală, știind că sunt prezenți doar 4% din totalul proprietarilor. Această Asociație ar trebui urgent dizolvată, deoarece încalcă aproape orice articol de lege, mai ales că de prin 2008 nicio Adunare Generală nu e legală, cu șefi ne-proprietari.
Apropo, acum am descoperit că toți cei 3 membri ai Comitetului Executiv din anii 2017-2018 ... NU SUNT NICI MEMBRI, NICI PROPRIETARI AI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI (au încălcat mai ales Legea 230/2007, art. 7 și art. 9), DECI SE VOR ANULA RETROACTIV TOATE DECIZIILE LUATE ILEGAL DE ACEȘTIA !
Ultima modificare: Marți, 11 Septembrie 2018
flory_mr, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adunare generala extraordinara merepere merepere pt o situatie de urgenta s-a convocat de catre Comitetul Executiv o Adunare generala extraordinara. hotararile din aceasta adunare extraordinara sunt ... (vezi toată discuția)
Presedinte papagal58 papagal58 Buna dimineata, Am si eu o nedumerire. Asa ca peste tot , si noi avem problemele noastre in Asociatie. Cum alegem un nou presedinte , daca cei 20% ... (vezi toată discuția)
Adunare generala extraordinara reconvocata a asociatiei de proprietari BG BG Buna ziua!Azi (24.03.2011 am participat la o adunare generala extraordinara a unei asociatie de proprietari convocata de cel putin 20% din membrii asociatiei. ... (vezi toată discuția)