am si eu o mare problema. sunt abosolveta de studii superioare din 2008 iar in luna februarie a acestui an am fost solicitata la un interviu pentru un job. promisiunile au fost maxime: salariu fix(aferent studiilor superioare) + comision in functia de realizari, masina de serviciu, telefon si laptop. nemaifiind angajata cu carte de munca si fiind in evidentele AJOFM am fost angajata de facilitati cu legea 76/2002. Tot in aceeasi perioada am aflat ca pot sa beneficiez de o prima de angajare de la stat de 500- 600 lei dak imi depun un dosar cu diverse documente printre care si contractul de munca inregistrat la ITM. Dupa vreo 3 sapatamani sefii mei (care au sediul in alt oras) mi-au adus un exemplar al contractului de munca in care am constatat ca eram incadrata in munca de fapt pe studii medii cu salariul brut de 720 ron (tin sa mentionez ca sefilor mei le-am furnizat doar documentele ce demonstrau studiile superioare) iar la semnatura angajat era de fapt o semnatura oarecare (bineinteles ca nu a mea) acest fapt l-am ignorat initial pt ca am zis ca o sa rezolv acest lucru cu ei printr-un act aditional la Contractul de munca. acest lucru nu s-a intamplat mai mult cand mi-am revendicat cele promise mi s-a spus ca dak vreau masina sa-mi desfasor activitat imi vor lua bani din salariu sa plateasca leasingul la masina, laptop mi-au siz ca nu au si mi-au dat un simplu telefon mobil cu care sa sun diversii clienti. acum 1,5 luni ne-au inchiriat spatiu de birouri mie si inca 2 colegi si ne-au dat o masina pa care sa o impartim in interes de servici cu toate ca eu refuzasem masina pentru conditia aceea de a plati eu leasingul. dupa 1 lua si 2 saptamani mi-am cerut primul salariu sau macar o parte si miau dat dupa multe insistente 500 ron in mana fara sa semnez stat de plata sau absolut nimik. in mod normal din spusele lor bonusul pe martie trebuia incasat in aprilie la sf lunii numai ca nu au mai zis nimic. insa zilele trecute cand mi-am cerut banii mi-au spus ca nu am ce bani sa iau ca de 300 ron bonus nu acoper leasingur si benzina care am consumato in interes de servici si ca o sa i-au salariul fix in momentul in care o sa fac bonus cam de 1500 ron din care se va scade masina, benzina, impozitul lui pe salariu!!! de 375 de ron si ce ramane este partea mea fixa. efectiv asa ceva nu mi-a venit sa cred si de 2 zile sunt in soc total.
va multumesc anticipat si sper sa ma ajutati cu un sfat sa stiu si eu ce am de facut
Datii in judecata. In plus puteti depune o plangere penala pentru fals si uz de fals ( am in vedere semnatura de pe contractul individual de munca ).
Chiar daca nu a-ti mai fost angajata si sunteti la inceputul carierei dumneavoastra, nu trebuie sa va lasati coplesita de comportamentul angajatorului dumneavoastra. Fiti ferma in a va apara drepturile. Singurul risc la care va expuneti este sa va desfaca contractul de munca. Chiar si intr-o asemena situatie, in conditiile in care vor face acest lucru, in cazul in care veti considera nelegala concedierea, va veti putea adresa instantelor judecatoresti.
Daca veti avea o atitudine pasiva, de resemnare si de acceptare a situatie, va veti putea trezi si cu alte " surprize placute " din partea angajatorului dumneavoastra.
dupa cele povestite mai sus m-am hotarat si am angajat un avocat care sa ma reprezinte. am intentat proces firmei angajatoare numai ca fiind vacanta si greva pocedura dureaza deja de 6 saptamani in care nu s-au primit macar citatiile fara sa mai zic de vreo infatisare. intre timp mi s-a dat un ultimatum si ma aflu de ieri in preaviz. tin sa mentionez ca nu le-am comunicat sefilor mei actiunea de trimitere in judecata. lucrurile la firma angajatoare s-au complicat si datorita faptului ca se inchidee activitatea de pe firma care exista pana acum pe alta firma nou infiintata si mi-au zis ca se vor incheia contractele de pe vechea firma prin restructurare de posturi. astfel ca pe 23 august se implinesc 6 luni de la angajare. perioada de preaviz se termina pe 31 august. intrebarea mea este dak dupa 6 luni beneficiez de somaj???? si dak nu doresc continuarea pe noua firma ma va afecta la procesul care l-am intentat pentru fals in acte si neplata obligatiilor salariale? repet ca in relatia de munca cu angajatorul nu am semnat nici CIM, nici fisa postului, nici state de plata, nimic iar in 6 luni de munca am incasat din mana doar 750 lei (500 in aprilie si 250(in urma unui comision de 900 lei) in iunie)?? va multumesc anticipat