avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Disponibilizare sau pensionare pe caz de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Disponibilizare sau pensionare pe caz de boala

Lucrez in cadrul CFR de 29 de ani si in urma restructurarilor activitatea din statia in care lucrez va fi suspendata.Functia pe care o detin apare pe schema de normare a statiei vecine.Pentru pensionarea la cerere as mai avea de lucrat inca 3 ani, iar la limita de virsta inca 3,6 ani, si o vechime totala de 31,6 ani.
Am urmatoarele intrebari:
-deoarece postul pe care il ocup va fi numai mutat, nu si desfiintat angajatorul are dreptul sa ma disponibilizeze?
-exista obligativitatea legala a angajatorului de a ma mentine pe post dat fiind faptul ca mai am putin pina la pensie?.
-in ce conditii pot sa ma pensionez definitiv din pensie de boala?
Cel mai recent răspuns: INOCENTIA ZISSU , Consilier juridic 09:30, 7 Mai 2009
Raspuns.
1. Daca postul este doar mutat si nu RESTRUCTURAT, atunci nu este restructurare si nu au cum sa va restructureze.
2. In Contractul Colectiv de Munca la dvs. ar trebui sa se prevada o lista de prioritati in astfel de situatii - din 2 posturi DE ACELASI FEL se restructureaza unul, etic trebuie sa se faca o selectare, chiar angajatorii sunt incurajati si stimulati material ca sa angajeze pe cei care mai au putin 3 ani in cazul dvs. pana la pensie.
3. Concediu medical maxim 183 zile/ dupa a 91 zi se merge la expertiza medicala si aceasta horareste, dupa care continua concediul medical (restul) sau i se da direct pensie de invaliditate, care odata cu implinirea varstei de pensionare (retinand si stagiul complet de cotizare) se transforma in pensie pentru limita de varsta.
Inocentia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Disponibilizare? simon.liliana simon.liliana Buna ziua!! Lucrez de 32 ani la CFR, iar de cand s-a reorganizat, in 1998, la CFR Marfa, si am 52 de ani. In urma restructurarii, functia mea, cea de ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare simon.liliana simon.liliana Mi s-a sugerat ca in urma restructurarilor din cadrul CFR voi fi disponibilizata,iar denumirea functiei pe care o am va fi schimbata.Exista un temei legal ... (vezi toată discuția)
Evitare concediere colectiva, prin desfintarea postului pusttiu pusttiu buna ziua, sunt abia inregistrat pe forum si nu am gasit nimic care sa-mi lamureasca problema. Mama mea lucreaza la CFR , unde acum au loc restructurari, azi ... (vezi toată discuția)