avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie pt. concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie pt. concediu de maternitate

Buna ziua,
Ma numesc Luiza. Sunt in prezent in concediu de crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani, mai exact copilul meu implineste 2 ani pe 12martie 2015. Imi doresc inca un copil dar ma intereseaza cum calculez indemnizatia de crestere copil.
Ce luna trebuie sa iau in considerare ca data de incepere a muncii? Cu o luna inainte de 12 martie 2015, adica la 1 an si 11 luni?
Cum calculez indemnizatia?
85% din veniturile din ultimele 12 luni?
sau iau aceeasi indemnizatie daca se naste inainte de 12martie2015
sau se calculeaza si cu concediu pre-post natal ?
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2014
alexandraluiza, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:43, 9 Septembrie 2014
Buna ziua,
Revin la dvs cu cateva intrebari si va multumesc pentru raspunsurile anterioare.
Am aflat zilele acestea de la colegii mei ca au semnat deja preavizul la munca. Va amintesc ca eu momentan sunt in concediul de crestere copil (CCC) pana la data de 12.02.2015 si ca sunt insarcinata in 2 luni.
Pe mine nu m-a anuntat oficial nimeni de nimic, doar stiu de la colegi ca eu nu as primi decizia de incetare a muncii abia in luna ian. sau feb. cand trebuia sa incep munca.
Va mai reamintesc ca firma ne acorda cateva plati compensatorii si am inteles ca eu voi beneficia de aceste plati cand termin CCC.
Va rog sa ma indrumati si sa-mi spuneti ce este mai bine sa fac? Sa anunt ca sunt din nou insarcinata? (asta ar insemna ca eu sa primesc decizia de incetare abia dupa urmatorii 2 ani de CCC1, la fel si banii)
Este vreo problema daca nu anunt ca sunt iar insarcinata? (Asta ar insemna ca iau decizia de incetare a muncii in luna ian si din feb.iar pana in martie cand ar trebui sa nasc sa fiu in prenatal pe care sa-l prezint la somaj).
Va repet ca nu am primit nici o instiintare scrisa sau verbala doar am aflat aceste lucruri prin intermediul colegilor.
Eu doresc sa beneficiez de aceste plati compensatorii la sfarsitul perioadei CCC doar ca nu stiu daca fac ceva ilegal neanuntand firma ca sunt insarcinata.
Va multumesc!
1. Daca cititi din nou, cu atentie, mesajele mele anterioare veti gasi raspunsuri la toate intrebarile dvs.

2. Puteti sa-i comunicati angajatorului, in scris, ca sunteti gravida.
Buna ziua,
Va scriu din nou cu rugamintea de a ma ajuta. Conditiile de la munca si situatia mea s-au schimbat radical. Eu sunt in CCC pana la data de 13 feb2015 si in prezent fiind insarcinata urmeaza sa nasc la inceputul lunii martie. Firma doreste sa renunt la toate drepturile mele pentru o suma de bani (bani care spun ei sunt impozabili dar care nu intra in calculul nici a eventualului concediu prenatal si implicit nici in CCC1), care pentru moment nu acopera toate drepturile mele la care as renunta prin demisie.(somaj, prenatal CCC1)
Daca eu accept suma lor cum pot intra din CCC in CCC1?
Se poate sa ma angajez la alta firma cu o luna si jumatate inainte de a intra in prenatal, cu contract pe perioada determinata si sa prezint eu prenatalul la CAS ?
Se poate sa intru din CCC in CCC1 fara sa ma mai angajez?
Multumesc mult!
1. Nu ati precizat ce inseamna "sa renuntati la toate drepturile".

2. Dvs. sunteti in CCC1 si daca va concediaza va puteti inregistra la Agentia de Somaj, asa cum v-am mai spus si veti putea beneficia de conecdiu de maternitate pentru al doilea copil si apoi de CCC2.
In primul rand, eu fiind insarcinata, ei nu ma pot da afara decat daca imi dau eu demisia.
Era foarte simpla situatia daca ma dadeau ei afara. Acest lucru doresc ei sa-l fac: adica sa imi dau demisia (contra unor sume de bani) si implicit nu voi putea lua somaj, implicit apar probleme si in cazul concediului prenatal si CCC1 . Problema este: daca eu accept suma de bani asta inseamna ca imi semnez demisia. Prin demisie in data de 13 feb.2015 cand ar trebui sa incep munca, nu as mai avea unde sa revin, dar in aceelasi timp eu atunci ar trebui sa intru in prenatal. Acest prenatal nu stiu cum l-as mai putea lua si apoi sa intru in CCC1 fara probleme.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Concediu crestere al doilea copil ralfo ralfo Buna ziua! Am urmatorul caz: sunt in concediu crestere copil (2 ani), copilul face doi ani pe 12.02.2015. Incepand cu data de 12.01.2015 ar trebui sa intre in ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie pt ccc2 + realizare venituri concediu medical/prenatal ??? english_teacher english_teacher Buna ziua, Sunt in CCC pana pe data de 24 martie 2016 adica pana la implinirea varstei copilului de 1an si 11 luni.Sunt insarcinata din nou urmand sa nasc ... (vezi toată discuția)
Plata concediului maternitate babanina babanina Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 6-a,mai exact in saptamana 25 de sarcina.Dupa calculele mele as putea intra in prenatal incepand cu 7 februarie 2016,data ... (vezi toată discuția)