avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptie sanctiune constructie ilegal edificata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptie sanctiune constructie ilegal edificata

Am incercat sa ma documentez dar am gasit dat contradictorii , si anume : 1 - cum ca o astfel de fapta se prescrie dupa doi ani ---2 . cum ca nu se prescrie o astfek de fapta deoarece nu are acordul autoritatilor , nu exista nota de recepti etc ...Nu mai intelegem nimic . Se prescrie fapta sau nu ?
Da . Bine ar fi sa fie asa . Acum pe datra de 2 se va judeca contestatia la amenda . Sa vedem ce hotaraste instanta . Sund fff curioasa . va tin la curent , mai sunt citeva zile .
Aminare - lipsa aparare .
art. 37 alin. (5) din Legea nr. 50/1991: „Construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate şi nu pot fi întabulate în cartea funciară. În această situaţie se aplică în continuare sancţiunile prevăzute de lege”.

Deci daca ne aflăm în prezenţa unei construcţii în curs de executare, construită fără autorizaţie de construire, data săvârşirii faptei este data constatării contravenţiei, iar dreptul de a constata fapta şi de a aplica sancţiunea contravenţională nu se prescrie, adica se prescrie doar daca de la data constatarii au trecut 3 ani si tot nu s-a aplicat sanctiunea.

Din DECIZIA nr.431 din 13 septembrie 2005 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 37 alin. (5) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, prin care s-a respins excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 37 alin. (5), curtea considerand ca construcţiile realizate fără eliberarea autorizaţiei de construire "există/funcţionează în stare de nelegalitate, constituind un permanent pericol pe durata existenţei [lor], caz în care, pe de o parte, nu pot dobândi o situaţie juridică certă, iar, pe de altă parte, persoanele vinovate de menţinerea acestei situaţii sunt pasibile de sancţiuni prevăzute de lege, până la asigurarea legalităţii construcţiilor respective", sustinand si ca, sancţiunile «se aplică în continuare» persoanelor vinovate de menţinerea în stare de nelegalitate a construcţiilor realizate cu încălcarea reglementărilor aplicabile, fără a lua măsurile necesare pentru încadrarea acestora în regimul legal al construcţiilor", reiese ca, chiar daca expira termenul de prescriptie de 3 ani, se pot aplica sanctiunile prevazute de lege.
Care este opinia dvs.? Jurisprudenta....?
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2015
lacramioara81, utilizator
Stimată d-nă, în legătură cu construcția care nu are AC- termen de prescripție pt. pv. contravenție și amenda respectivă este de 3 ani(a fost de 2 ani )
Însă, termenul de constatare a ridicării nelegale a unei construcții nu se prescrieașa că cei de la ISC , de la primărie pot veni oricând și constata printr-un pv. constatare că nu aveți AC, că respectiva construcție nu respectă prevederile AC eliberate. Tot prin acest pv. constatare vi se va da termen pt . intrarea în legalitate ceeace înseamnă să obțineți o AC, pt. construcția ridicată și să îndepliniți ceeace va scrie în CU. La sfâșit se va face nota de recepție.
În cazul în care nu vi se admite AC pt. construcția ridicată urmează ca primăria să dispună demolarea în termen de n zile. Aveți dreptul să contestați această hotărâre în instanță care se pare, că nu se va grăbi să dea o hotărâre de demolare având în vedere sit. d-voastră precară/
În rest, pt, celelalte probleme , mai târziu
LEGEA 82/2014 prevede dreptul de a constata și aplica amenzi se prescrie în 3 ani.

Alte discuții în legătură

Mici modificari in apartament pif10oct@yahoo.com pif10oct@yahoo.com Bucataria comunica cu balconul printr-o fereastra;,am taiat peretele la jumatate de fereastra in jos ( lat de 55 cm si inalt de 80 cm), lasand jos un prag de ... (vezi toată discuția)
Legea 50/1991 art 31, extensie dar am demolat si construit irina cristiana irina cristiana Buna seara! in februarie 2008, am obtinut autorizatie de constuctie a casei dar pentru extensie, adica exista deja o casa de 42m2, pe care eu am demolato si am ... (vezi toată discuția)
Constructie fara autorizatie pe teren privat pescaru_f pescaru_f Buna ziua , am o problema si am nevoie de ajutor ,am construit o casa pe terenul meu aflat in sectorul 1 ,fara autorizatii de constructii . Am cinci ani si ... (vezi toată discuția)