avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... EMS Posta Romana: neglijenta in serviciu
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

EMS Posta Romana: neglijenta in serviciu

Buna ziua!
In data de 04.12.2013 a fost expediat din tara in strainatate plicul ce continea diploma mea de master+foaia matricola in original, traduse si legalizate in franceza si engleza, cate 4 exemplare din fiecare. Nesosind la destinatie, pe 18.12.2013, expeditorul (traducatorul) a facut reclamatie la posta, si am inceput cu telefoanele la Reclamatii EMS, atat eu, din strainatate, cat si reclamantul, din tara, si ni se zicea mereu "Plicul este in cercetare". In data de 10.01.2014 am facut si eu reclamatie online si la 10 zile dupa, am reinceput sa dau telefoane la Reclamatii EMS, de unde am aflat cu stupoare ca NU SE STIA DE RECLAMATIA DIN DECEMBRIE, deci practic in decembrie si ianuarie, pana sa depun eu reclamatia online, atat eu, in calitate de destinatar, cat si expeditorul am fost mintiti. Am inregistrat convorbirile telefonice avute cu Reclamatii EMS dupa ce am depus reclamatia online din 10.01.2014, si stiu si numele persoanei cu care am vorbit la telefon, deci am dovada clara de neglijenta in serviciu. Ca sa scape de mine, pe 27.01.2014, Reclamatii EMS mi-a trimis e-mail in care se preciza ca plicul a fost pierdut si sa-l anunt pe expeditor sa se duca la posta sa ia despagubirea.

Cum era vorba pierderea unui act de studii in original si eu eram in strainatate, deci obtinerea unui duplicat insemna pe langa mari cheltuilei cu procura si declaratie pierdere act la Consulatul Romaniei, expedierea acestora si, nu in ultimul rand, gasirea unui mandatar dispus sa alerge la Monitorul Oficial, Serviciul de Diplome al Universitatii, secretariat etc., am mai asteptat ca poate s-o intampla minunea sa apara plicul. Precizez ca EMS Romania nu mi-a dat datele de contact ale companiei aeriene, deci transportatorului, ca asa ar scrie la ei in contract. Cat despre transportator, sustinea ca a dus plicul la destinatie, l-a lasat la aeroportul respectiv, doar ca...nu avea dovada (asa a povestit Biroul de Reclamatii EMS). Am sunat la EMS aici in strainatate, au cerut codul de bare al sacului in care se afla plicul si au dat un nr.de fax la care EMS Romania sa le trimita codul de bare. Cu greu, am convins-o pe doamna care s-a simtit deranjata, pentru ca avea treaba (repet, am convorbirile inregistrate), dar a trimis pana la urma acel cod de bare. Insa aici nu a fost gasit nimic, niciun sac cu acel cod de bare si cum nici transportatorul nu avea hartia care ar fi confirmat predarea sacului cu plicul in aeroport, clar ca nu ajunsese niciun sac acolo.

Raspunsul la reclamatia facuta de expeditor la posta in data de 18.12.2013 trebuia sa il primeasca reclamantul in maxim 2 luni, deci pe 18.02.2014. Adresa despagubire a sosit insa in martie, cu toate scuzele de rigoare si cu declararea pierderii documentului, urmand ca acesta sa depuna dosarul de despagubire cu toate chitantele si facturile necesare dovedirii valorii actelor din plic. Pe plic a fost scris "ACTE STUDII", dar nu si valoarea.#-o In fine, reclamantul-expeditor mi-a trimis scanata acea adresa de despagubire si, la o cercetare mai atenta, ce neconcordanta de date descoperii: actul a fost redactat in data de 18.02.2014, de fapt m-am exprimat gresit: data redactarii actului era 18.02.2014, iar in josul paginii, scris de mana, deci dupa scoaterea la imprimanta, scria 12.02.2014. Deci textul a fost pregatit demult, si s-a asteptat sa se faca exact doua luni de la depunerea reclamatiei, ca sa ne anunte ca plicul a fost pierdut, deci nicidecum nu a fost plicul "in cercetare".

Dupa ce am fost anuntati sa depunem dosarul de despagubire, am mers la Consulatul Romaniei pentru procura, declaratie etc.etc., am pus la plic si chitantele in original, au ajuns la mandatar, acesta a obtinut duplicatul diplomei de master+foaia matricola si le-a trimis la traducator..sa le retraduca, relegalizeze etc. Totul a costat 1400 si ceva de RON. Adica valoarea actelor traduse si legalizate pierdute, expedierea prin EMS din tara in strainatate, actele si taxele necesare obtinerii duplicatelor + expedierea din strainatate a declaratiei si procurii, fara retraducerea si legalizarea lor acum. Dosarul de despagubire a fost depus in data de 14.04.2014 si i s-a spus reclamantului-expeditor ca in maxim doua saptamani va avea raspunsul si ca era suficienta o declaratie notariala, fara atatea chitante si facturi. Precizez ca in dosar am pus si copiile scanate, apoi printate ale traducerilor legalizate ale diplomei de master si ale foii matricole, unde scrie clar pretul traducerii, pretul legalizarii si numarul de exemplare. Au trecut si Paste, si 1 Mai, si Sf. Constantin si Elena, le-am lasat vacanta...dar pana alaltaieri, pe 26.05.2014, le-am trimis e-mail, ca EMS deja se intrecuse cu gluma. Coincidenta sau nu, ieri, pe 27.05.2014, un postas s-a prezentat acasa la reclamant si i-a zis sa se duca la posta cu buletinul ca are de ridicat 200 si ceva de RON despagubire. :O

Pe langa diferenta de 1200 si ceva de ron dintre cat am cheltuit din cauza pierderii actelor si cat imi ofera ei, pe langa timpul pierdut, cartelele telefonice internationale, neglijenta de care au dat dovada si de care s-au dat de gol, stressul de care am avut parte de-a lungul a sase luni de zile de la inceputul lui decembrie 2013 pana acum, la sfarsitul lui mai 2014 si care se pare ca tot continua, prin pierderea diplomei am pierdut si ocazia sa aplic pentru o bursa de studiu pentru co-tutela, diploma de aici nefiind recunoscuta in Romania, insa cea din tara care ar accepta co-tutela este recunoscuta. Un an pierdut #-o :(( .

"Radacina'' acestei probleme este legea din 2013 prin care este obligatoriu actul in original la traducerea si legalizarea lui...Dar nu mai continui comentariul pe aceasta tema. Cat despre apelarea la Serviciul EMS si nu la DHL, a fost determinata de faptul ca atunci cand am expediat diploma+foaia matricola din strainatate in tara, pentru traducere si legalizare prin DHL, aceasta a ajuns aiurea la o firma... si noroc ca secretara, inainte de a arunca plicul la gunoi, l-a desfacut (dar asta nu mai conteaza) si s-a gandit sa sune la destinatar... Si evitand serviciul DHL, am patit-o cu EMS.

Intrebarea este daca are rost sa fac plangere la Protectia Consumatorului. Mi s-a zis ca pot face si plangere pentru neglijenta in serviciu la sectia de politie de care apartin (doar ca nu sunt in tara) si ca pot si da in judecata serviciul EMS si pot cere daune morale.

Va multumesc anticipat pentru sfaturile oferite :-)
Ultima modificare: Miercuri, 28 Mai 2014
yanoda, utilizator
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 08:06, 5 Iunie 2014
Nu cred ca protectia consumatorului va poate ajuta, insa nu gresiti daca depuneti plangere si acolo. O plangere penala nu cred ca va duce undeva, cea mai buna cale e instanta civila, unde sa cereti daune materiale si morale.
Daca ati suferit un prejudiciu si il puteti dovedi deschideti proces.
Chiar daca nu sunteti in tara puteti anagaja avocat care sa va reprezinte la proces.
Posta va plati si banii cu avocatul si altii.

Plangerea penala va poate incurca mai mult decat sa va ajute.
Am patit si eu ceva similar dar actele nu erau si in original. Ei despagubesc conform unei grile: [ link extern ]
Vezi si O.G. nr. 31/2002.
Daca nu ati optat pentru asigurarea valorii se cam intelege ca va asumati riscul. In fine, nu zic ca nu aveti sanse, dar dat fiind suma totusi mica, eu zic sa va ganditi de 2 ori inainte sa deschideti proces. Daca pierdeti, veti suporta dvs toate cheltuielile de judecata.
Daca nu a fost trimis drept plic cu valoare... sansele dvs. sa rezolvati ceva sunt minime. Au o grila de doi lei... in care un plic cu documente A4, fara valoare declarata, este evaluat la 15-20 lei... Daca ii dati in judecata isi vor arata imediat disponibilitatea sa va achite aceasta suma (astia sunt termenii contractului)... deci mai mult va complicati.

Mai bine va apucati de refacut acele documente.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Mai intai sa va povestesc ce s-a mai intamplat intre timp. Recapitulez ultimele date prezentate: pe 26 mai le-am reamitit celor de la Reclamatii EMS ca pe 14.04 a fost depus dosarul de despagubire, ca i s-a spus reclamatului-expeditor ca in maxim doua saptamani va avea raspunsul si ca trecuse mai bine de o luna si...nimic. Pe 27 mai, postasul l-a anuntat pe reclamant sa se duca sa ia despagubirea de 200 si ceva de ron, iar pe 29 mai, Posta Romana mi-a trimis un e-mail care nu avea nicio legatura cu mine si cu problema mea, e-mail in care o alta persoana care a apelat la serviciile Postei Romane prezinta nereguli, sa le zic asa, ale factorului postal. Nu dau detalii si nu fac public acel e-mail, mai ales ca sunt si numele si adresa reclamantului, insa ar trebui e-mail-ul printat si pus la dosar la proces? Ma intreb ce ar zice reclamantul respectiv daca ar afla ca i s-au trimis altcuiva (adica mie) datele sale personale si toata "povestea" sa legata de neglijenta celor de la posta.

In alta ordine de idei, saptamana viitoare actele vor fi retraduse si legalizate, ca am deja duplicatul diplomei+al foii matricole.

In cazul in care as deschide proces prin intermediul unui avocat, ce sanse as avea sa il castig, pentru ca Posta sa plateasca toate cheltuielile? Pe plic a fost scris doar "Documente studii", trimiterea a costat 112.33 lei. Am in format electronic cererea de despagubire cu lista detaliata a cheltuielilor, documentele pierdute, atat diploma+foaia matricola in original, cat si traducerile legalizate ale acestora unde scrie clar cat a costat traducerea, legalizarea si cate exemplare au fost; de asemenea, am declaratia notariala data la Consulatul Romaniei unde scrie toata povestea pierderii actelor, apoi procura notariala cu ajutorul careia mandatara a mers la Monitorul Oficial, la Serviciul de Diplome al Universitatii si la Secretariat sa depuna actele necesare obtinerii duplicatelor; nu lipsesc nici cererile catre decan, rector etc. pentru eliberarea altei diplome si nici chitantele care arata taxele si cheltuielile. Apoi, ca dovada concreta a neglijentei Serviciului EMS sunt inregistrarea convorbirii cu Biroul de Reclamatii unde la sfarsitul lui ianuarie imi dezvaluie ca nu stia nimic de reclamatia din decembrie, deci nu a fost cautat niciun plic (iar la telefon, repet, in decembrie, ni se spunea mereu ca "plicul este in cercetare", sa intelegem ca sunt Sarbatorile de Iarna - nu stiu ce sarbatoare a fost din 4 decembrie pana pe 18 decembrie cand a fost facuta prima reclamatie - etc.etc.), mai este raspunsul adresa despagubire cu neconcordanta datelor, e-mailurile la care nu mi-a raspuns Biroul de Reclamatii EMS, iar acum, mai nou, e-mail-ul de care v-am pomenit mai sus, cu datele personale si "povestea" altui client.
Dosarul de despagubire reprezinta "durerea financiara" (m-a costat peste 1400RON, iar ei imi dau 200 si ceva de lei); "durerea morala" e reprezentata de pierderea actelor, a unei ocazii sa aplic pentru o bursa care-mi asigura cotutela pentru teza de doctorat, respectiv o a doua diploma de absolvire care ar fi fost recunoscuta de Ministerul Educatiei din Romania (diplomele universitatii unde studiez in prezent nu sunt recunoscute, cel putin in prezent). Data limita pentru depunerea dosarului a fost 8 ianuarie... Mai pot aplica la sfarsitul lui 2014 (aleg ca de data asta sa nu se piarda actele pe drum), dar un an a fost pierdut, pentru ca nu am avut diploma si foaia matricola traduse sa le pun in dosarul de bursa. Stiu ca aceasta "durere morala" nu are de-a face cu Biroul de Reclamatii EMS, dar poate le va da de gandit celor care au dat legea sa fie prezentate actele in original la traducere si legalizare, se vede clar ca nu au analizat consecintele.

Era sa uit: m-a anuntat reclamatul-expeditor ca in maxim 10 zile trebuie sa se duca sa ia despagubirea in valoare de 200 si ceva de lei, asa ca i-am zis sa mearga sa ia banii, ca sa nu alerg dupa doi iepuri si sa nu prind niciunul. Daca va lua despagubirea, mai pot deschide proces sa ii acuz de neglijenta?
Ultima modificare: Duminică, 1 Iunie 2014
yanoda, utilizator

Alte discuții în legătură

Eliberare foaie matricola Oana Veronica Oana Veronica Buna ziua, Acum putin timp am realizat ca mi-am pierdut diploma de licenta si am trecut prin procedura standard de solicitare a unui duplicat - anunt in ... (vezi toată discuția)
Diploma bacalaureat pierduta malicatalin malicatalin Buna ziua, imi puteți spune ce pași pot pot urma din momentul in care constat ca am pierdut diploma de Bacalaureat? (vezi toată discuția)
Pierdut original diploma licenta vasileion1955 vasileion1955 la dosarul de pensie e necesar ptr. calcul facultate absolvita la cursuri de zi diploma original. adeverinta de absolvire a facultatii la zi [exista] am ... (vezi toată discuția)