avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Impozit pe pensia alimentara platita din strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Impozit pe pensia alimentara platita din strainatate

Sunt rezident canadian,lucrez in Canada unde platesc taxe si impozite.Fosta sotie s-a hotarat sa obtina pensie alimentara pentru cei 2 copii. Sunt de acord sa platesc pensie alimentara indiferent de cuantumul acesteia ,chiar si 50% din venit daca e posibil.Intrebarea mea este urmatoarea: ex sotia v-a plati impozit pe suma ce o primeste ca pensie alimentara? fiind de acord cu acest lucru.Pentru amandoi este favorabil acest lucru,datorita diferentei intre cele 2 tari de grila de impozitare.E nevoie de hotarare judecatoreasca pentru a plati impozit sau e suficient sa se stabileasca de comun acord cu un avbocat negociator.
Multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: robertinopetrus , utilizator 19:57, 30 Mai 2014
Da nu am un limbaj corespunzator,ideea e ca intai se calculeaza venitul brut,se impoziteaza,apoi platesti pensia alimentara,nu se deduce de la sursa.
Singura deducere de la sursa este, SPOUSAL SUPPORT,aceasta se scade total din venitul brut,dupa care se aplica impozitul.Exista ceva la noi in Romania legat de acest suport financiar?
Da nu am un limbaj corespunzator,ideea e ca intai se calculeaza venitul brut,se impoziteaza,apoi platesti pensia alimentara,nu se deduce de la sursa.

E, asa e si la noi. Si mai departe , daca, ar fi acolo copiii dvs si ati plati pensie pt ei, mama or ar plati impozit ? Nici la noi :)

Exista ceva la noi in Romania legat de acest suport financiar?


V-am scris mai devreme, ce exista la noi e asta

pensie de intretinere pt sotie daca nu poate obtine venituri din pricina incapacitatii de munca sau renta; despagubiri; compensatii - astea din urma sunt legate de vina in divort si se cer odata cu divortul.


iar legea e asta

II. Dreptul la despagubiri

Acordarea despagubirilor Art. 388
Distinct de dreptul la prestatia compensatorie prevazut la art. 390, sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca. Instanta de tutela solutioneaza cererea prin hotararea de divort.

III. Obligatia de intretinere intre fostii soti

Obligatia de intretinere Art. 389
(1) Prin desfacerea casatoriei, obligatia de intretinere intre soti inceteaza.
(2) Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei. El are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.
(3) Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin. (2) se stabileste pana la o patrime din venitul net al celui obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net al celui obligat la plata.
(4) Cand divortul este pronuntat din culpa exclusiva a unuia dintre soti, acesta nu beneficiaza de prevederile alin. (2) si (3) decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.
(5) In afara altor cazuri prevazute de lege, obligatia de intretinere inceteaza prin recasatorirea celui indreptatit.

IV. Prestatia compensatorie

Conditiile prestatiei compensatorii Art. 390
(1) In cazul in care divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului parat, sotul reclamant poate beneficia de o prestatie care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita.
(2) Prestatia compensatorie se poate acorda numai in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani.
(3) Sotul care solicita prestatia compensatorie nu poate cere de la fostul sau sot si pensie de intretinere, in conditiile art. 389.

Stabilirea prestatiei compensatorii Art. 391
(1) Prestatia compensatorie nu se poate solicita decat odata cu desfacerea casatoriei.
(2) La stabilirea prestatiei compensatorii se tine seama atat de resursele sotului care o solicita, cat si de mijloacele celuilalt sot din momentul divortului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum si de orice alte imprejurari previzibile de natura sa le modifice, cum ar fi varsta si starea de sanatate a sotilor, contributia la cresterea copiilor minori pe care a avut-o si urmeaza sa o aiba fiecare sot, pregatirea profesionala, posibilitatea de a desfasura o activitate producatoare de venituri si altele asemenea.

Forma prestatiei compensatorii Art. 392
(1) Prestatia compensatorie poate fi stabilita in bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori in natura, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care apartin debitorului.
(2) Renta poate fi stabilita intr-o cota procentuala din venitul debitorului sau intr-o suma de bani determinata.
(3) Renta si uzufructul se pot constitui pe toata durata vietii celui care solicita prestatia compensatorie sau pentru o perioada mai scurta, care se stabileste prin hotararea de divort.

Multumesc de raspunsn
1- am divortat de comun acord,durata casniciei 19ani si 6 luni( se mai pune discutia de plata compensatorie?)
2- daca nu a fost ceruta la desfacerea casatoriei,mai poate prin acordul partilor,si prin medierea unui avocat,sa fie adusa la indeplinire?

(
3) Sotul care solicita prestatia compensatorie nu poate cere de la fostul sau sot si pensie de intretinere, in conditiile art. 389.


Daca obtine plata compensatorie ,nu mai platesc pensie alimentara?

Multumesc!

1) nu
2) cat va cere si sunteti dispus sa dati, nu vad de ce nu ati putea incheia o tranzactie la notar.
3) nu poate obtine plata compensatorie in instanta , ci doar daca va intelegeti sa ii platiti o suma ca si ajutor. Pensie veti plati copiilor.
Multumesc,acum sunt lamurit,stiu pe mai departe ce trebuie sa fac pentru avantajul ambelor parti.
Sunt foarte incantat de acest site si de membrii lui,mult succes pe mai departe!
And you gi-jane2 are wanderful,thank's a lot!=D>
Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2014
robertinopetrus, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort-infidelitate Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, este adevarat ca s-a dat o lege prin care sotul/sotia infidel/infidela prierde dreptul asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei? daca da ... (vezi toată discuția)
Divort amiabil- sotia poate primi o renta dupa divort? ddany109 ddany109 Daca sotia nu lucreaza pentru ca nu a vrut, nu pentru ca a fost obligata sa stea acasa, primeste de la sot renta dupa divort in romania? Mentionez ca nu sunt ... (vezi toată discuția)