avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conditii pentru a putea vinde un apartament mostenit - ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conditii pentru a putea vinde un apartament mostenit - succesiune nedezbatuta

Buna ziua. Va rog sa imi raspundeti la o intrebare, in masura in care puteti si doriti.
Parintii mei au decedat si de pe urma lor ne-au ramas, mie si fratelui meu, 2 apartamente, unul pe numele tatei, altul pe al mamei. Fratele meu a renuntat la mostenire. In conditiile astea as dori sa stiu daca pot vinde fara a mai deschide succesiunea, deoarece este destul de scump si nu am banii necesari. De asemenea au trecut mai mult de 2 ani de la moartea parintilor si am inteles ca asta va face totul si mai scump. Va rog sa-mi spuneti care ar fi cea mai simpla/ieftina solutie pentru a ajunge in situatia in care sa pot vinde proprietatile. E o situatie destul de aiurea pentru mine, momentan aceste proprietati mai mult ma costa deoarece stau in alt oras decat cel in care ele se afla, nu pot inchiria si nici banii necesari pentru a deschide succesiunea nu ii am. Trebuie sa mentionez ca sunt student si chiar nu vad cum as putea sa strang aprox 2000 de euro am inteles, pentru a finaliza actele.
Va multumesc, sper ca cineva imi va putea da lamuriri si poate o veste buna!
Cel mai recent răspuns: d_doinita , utilizator 19:08, 29 Mai 2014
Intreaba mai intai la un notar, vezi cum trebuie sa faci legal. Daca trebuie succesiunea facuta atunci poate gasesti cumparator si te intelegi sa-ti dea el bani de succesiune. Asa poti vinde corect legal. Vezi ca la vanzare se plateste si impozit.
nu poti vinde fara sa dezbati procedura succesorala pentru ca nu ai act doveditor a proprietatii pe numele tau.

poti face altceva. daca apartamentele au carte funciara poti in aceeasi zi sa faci si mostenirea si vinzarea lor si din pret iti poti plati taxele cu succesiunea si cu vinzarea.

daca apartamentele nu au carte funciara poti face succesiunea si in aceeasi zi poti solicita o promisiune de vinzare prin care primesti avans din pretul de vinzare , bani pe care ii folosesti la achitarea taxelor succesorale si intocmirea documentatiei cadastrale.

in ambele cazuri trebuie binenteles sa fi gasit deja cumparator.
Penty a scris:

Fratele meu a renuntat la mostenire.


Se considera renuntare la mostenire cand exista un act notarial care sa consfinteasca acest fapt, act care sa fie datat in perioada de acceptare a mostenirii (respectiv 6 luni de la deces daca persoana a decedat inainte de 01.10.2011 respectiv 1 an daca a decedat dupa aceasta data).
Succesiunile trebuie dezbatute si daca fratele dvs nu are un act notarial de renuntare va fi trecut si el ca mostenitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa - act vinzare cumparare sssilvia sssilvia Din 1995 , o casa cu act vinzare cumparare , cu mama jumatate si cu sora mamei jumatate , in prezent casa se vinde noi nu stim daca in acel act e trecut tata ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire ana_panait ana_panait Sunt intr-o situatie cam incurcata si nu stiu cum sa procedez. Exista 15.000m de teren pe un titlu de proprietate pe numele bunicului dinspre tata (decedat ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietar gici gici Hristos a inviat si buna ziua! In urma cu o saptamina in urma unei dezbateri de succesiune,am obtinut certificat de mostenitor,fratii mei renuntand in ... (vezi toată discuția)