Buna ziua, am avut accident (nu am adaptat viteza la conditiile de drum) eram singura in masina, politia mi-a facut dosar de cercetare penala, mi-au spus ca dupa intrarea in vigoare a NCPP trebuie sa-mi faca dosar penal chiar daca nu au mai fost alte persoane implicate in accident deoarece mi-am fracturat mana astfel sunt si parte vatamata, totodata mi-au cerut sa le aduc certificat medico-legal.
In adresa trimisa societatii de asigurari au mentionat ca am comis ''infractiunea de vatamare corporala din culpa''
Sa le trimit certificatul medico-legal sau ar putea fi in dezavantajul meu fiind proba la dosar?(ei spun ca fara certificat nu pot termina dosarul si sa-l trimita la parchet)
M-au asigurat ca sa va da NUP si voi primi doar avertisment dar nu am incredere in ei, ce ma sfatuiti?
Actiunea penala pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa (art 196 Noul Cod penal) se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Daca dvs. ati condus autovehiculul si v-ati accidentat nu puteti fi si suspect/inculpat si persoana vatamata (dvs. nu puteti face plangere impotriva dvs.). Cred ca incadrarea juridica nu este corecta, va sfatuiesc sa studiati dosarul cu un avocat, sa vedeti exact despre ce este vorba. Indiferent ce incadrare juridica este, din descrierea faptei, cu siguranta veti primi o solutie de neurmarire si netrimitere in judecata (art. 314 Cod pr.pen.)
Multumesc, exact articolul 196, alin 2 si 3 din NCP era mentionat in acea adresa.
Nelamurirea mea este legata de acel certificat medico-legal, chiar azi m-a sunat agentul de politie si a zis sa-l trimit dar nu as vrea sa-mi fac singura probleme, ce ma sfatuiti sa fac? sa-l trimit sau nu?
Daca il aveti il puteti depune la dosar, insa va ingreuneaza un pic situatia. Daca nu vreti sa il depuneti nu trebuie. Dvs.nu aveti pretentii de la suspect/ inculpat pentru vatamare, incat dvs. sunteti suspectul. Oricum trebuie lamurita incadrarea juridica.