avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Acoperire pierdere reportata din rezerva legala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Acoperire pierdere reportata din rezerva legala

Buna ziua !

Va rog sa imi spuneti daca exista vreun termen legal in care AGA trebuie sa decida acoperirea pierderii reportate din alte rezerve - la sfarsitul exercitiului financiar, la aprobarea bilantului contabil sau se poate hotărâ aceasta acoperire a pierderii reportate din rezerve in orice moment pe parcursul unui exercitiu financiar.

Va multumesc foarte mult !
Cel mai recent răspuns: anca.miron , utilizator 12:19, 30 Mai 2014
Conform art.19 alin.(4) din Legea contabilitatii nr.82/1991 republicata : "pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat,din rezerve...potrivit adunarii generale a actionarilor sau asociatilor". Avand in vedere ca la societatile pe actiuni(art.111 din Legea nr.31/1990)adunarea generala ordinara se intruneste cel putin odata pe an,in cel mult 5 luni de la incheierea exercitiului financiar,este dificil de a convoca, pe parcursul anului,o alta adunare generala care sa se pronunte asupra acoperirii pierderilor contabile. Este bine ca aceasta hotarare sa fie luata in AGA mentionata. In ce priveste un SRL,consider ca nu este nici-un impediment pentru a se lua o astfel de hatarare in oricare alt moment pe parcursul exercitiului financiar. In titlu faceti referire la acoperirea pierderilor din rezerva legala,in continut din alte rezerve. Ce am prezentat anterior,este bine a se aplica doar in cazul altor rezerve(cont 1068).In ce priveste rezervele legale,prevazute la art.183 din Legea nr.31/1990,este mai dificil,incalcarea acestor prevederi este infractiune conform art .272 din Legea 31/1990.
Multumesc foarte mult !:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cont 117 bastti bastti Buna As vrea sa stiu cum se mai lucreaza cu contul 117. De exemplu pot acoperi pierderea din anii anteriori(debit 117) cu creditul contului 4551 ? Dar ... (vezi toată discuția)
Repartizarea profitului anului 2009 maricos maricos la sf anului 2009 am profit 1169 lei si am facut inregistrarea 129=117 1169 lei este bine si ce inregistrari trebuie sa mai fac cu privire la ... (vezi toată discuția)
Repartizare in dividende? rodia rodia Se poate repartiza in dividende suma din contul 1068-alte rezerve? Mentionez ca in contul 1068 s-a repartizat profitul net aferent anului 2006. Acum exista ... (vezi toată discuția)