avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la mostenire de catre notar

Notarii refuza autentificarea declaratiei de renuntare la mostenire a unei persoane pe motiv ca nu are dovada ca este mostenitor.
Stie cineva un notar care autentifica declaratie de renuntare la mostenire fara a cere tot felul de dovezi?
Logic si juridic este vorba de o declaratie simpla care persoana o face pe proprie raspundere si darea declaratiei constituie un drept, dreptul de a renunta la mostenire, drept care se pare ca nu se doreste a fi respectat.
Temei legal nu au notarii pentru a refuza o astfel de declaratie de renuntare la mostenire.

Si daca era vorba de o declaratie de acceptare a mostenirii era la fel de grav deoarece un astfel de refuz produce grave prejudicii.
Practi eu cred ca notarii forteaza dezbaterea mostenirii ceea ce constitie o alta incalcare indirecta de drepturi.
Probabil ca asa li se spune verbal sa procedeze daca nu se gaseste niciun notar care sa autentifice o simpla declaratie notariala.
Doar in Romania se poate asa ceva...tara absurditatii sub aspectul logicii juridice la nivel de aplicare a legii...
esti destept la faza asta:D

notarii tre sa constate mai intai ca ai dreptul ca sa poata lua act de vreo renuntare:rofl:

prin urmare ei 'dezbat' in mintea lor si cu ceea ce solicita dovezi si, apoi...gata:)

dar nu ma mira
asa e si la instanta...tre sa timbrezi ca sa renunti, altfel se merge pe nulitate


ceea ce doresc sa spun este ca un mostenitor din clasa IV -a poate oricand renunta la eventualul drept la mostenire in conditiile in care exista mostenitori din primele clase care nu si-au exprimat optiunea

pe mostenitori nu-i cheama nimeni :D e principiul diponibilitatii si aici
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2014
ContSters322186, utilizator
Constata cu ocazia dezbaterii succesorale ca atunci se impune dar darea unei declaratii constituie un drept si daca am presupune ca nu are calitate de mostenitor sau se crede el mostenitor cu vocatie concreta la mostenire si da o declaratie de renuntare nu produce efecte juridice.Deci, care ar fi problema...?
Dar, notarul vrea el sa verifice...

Notarul ce face, verifica fara o procedura succesorala, fara a fi sesizat si cere acte pentru o declaratie.
Inteleg sa ceara actul de identitate a persoanei renuntatoare ca sa nu zica ca este altcineva si asa ar fi corect, dar nu sa ceara acte ca si cum ar dezbate succesiunea.

Sunt curios daca la consulat si aia fac la fel in caz de renuntare la mostenire.
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
rationamentul este ca renuntarea la drept presupune existenta dreptului iar notarii asta verifica:D

insa oricand cei din clasa 2-a pot da declaratii de acceptare in comditiile in care exista descendenti
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2014
ContSters322186, utilizator
Darea unei declaratii nu obliga notarul sa verifice existenta dreptului la care se renunta deoarece e dreptul persoanei de a renunta la un drept si nu notarul ii confera sau recunoaste dreptul.
Se poate da declaratie pe proprie raspundere.
Nu se produc efecte juridice pagubitoare fata de alte persoane prin declaratia de renuntare.

Stie cineva un notar care sa autentifice in aceste conditii?
Dle Lascoschi, notarii au si ei un Regulament privind evidenta procedurilor succesorale si au prevazute procedurile in cazul inregistrarii declaraţiilor de renunţare la succesiune şi a declaraţiilor de acceptare sub beneficiu de inventar, dupa ce cititi o sa intelegeti pentru ce sunt solicitate informatii.
CAPITOLUL VII
Înregistrarea declaraţiilor de renunţare la succesiune şi a declaraţiilor de acceptare sub beneficiu de inventar

Art.33. Primind declaraţia de renunţare/acceptare sub beneficiu de inventar, personalul de specialitate din cadrul Camerei, procedează la înregistrarea acesteia în registrul special, comunicând notarului public instrumentator numărul sub care a fost înregistrată, o printr-o confirmare scrisă (Anexa 10)

Art.34. Operatorul serviciului de evidenţă a procedurilor succesorale operează în baza de date, în cauza succesorală respectivă, înregistrarea efectuată ţinând cont de aceasta la eliberarea certificatului prevăzut de art.8.

Art.35. Notarii publici au obligaţia comunicării unui exemplar original al declaraţiei de renunţare / de acceptare sub beneficiu de inventar, cel mai târziu până la data de 10 ale lunii următoare, odată cu situaţia statistică a cauzelor succesorale. (anexa 11)
.........................................
Art.8. După efectuarea înregistrării în baza de date, operatorul procedează la eliberarea unui document intitulat „Certificat” care atestă neînceperea procedurii succesorale şi înregistrarea cauzei pe numele notarului public solicitant. (Anexa 2).
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

Alte discuții în legătură

Strain de succesiune dlcodrut dlcodrut In anul 2007 s-a dezbatut succesiunea dupa decesul mamei mele. Suntem 2 frati si la aceasta sucesiune au fost declarate doar bunuri mobile (actiuni la o ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la succesiune snowwhait snowwhait As dorii sa stiu in cat timp pot face succesiunea dupa moartea tatalui fara sa trebuiasca sa platesc taxe in plus la stat.Sunt 2 ani sau un an?Eu si fratele ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)