avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza - procedura
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza - procedura

Buna ziua,
care este procedura intr-un dosar de partaj privind expertiza bunurilor comune?
Se primeste adresa de instiintare cu data la care vine expertul pentru evaluare?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:03, 30 Mai 2014
Onorariul (provizoriu si cel definitiv plus cheltuieli) se platesc prin serviciul contabilitate al tribunalului in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare, pe numele expertului, daca instanta va aproba ajutorul public judiciar in materie civila (caz in care instanta trimite nota scrisa la Serviciul contabilitate si la BLETJ).
Ramane valabila prevederea ca onorariul provizoriu se depune pe numele expertului, in contul BLETJ, lucru care trebuie confirmat prin adresa de nominalizare a expertului, de catre instanta. Expertul este indreptatit, sa nu se apuce de expertiza pana nu este virat onorariul provizoriu.
De regula, virarea onorariului din ajutor public judiciar este de durata.
multumesc,cam care ar fi aprox valoarea pentru onorariu? in cazul expertului contabil procedura si valoarea onorariului este aceeasi?
Onorariul provizoriu se stabileste de catre instanta prin incheierea de sedinta, in care s-a desemnat expertul pentru efectuarea expertizei tehnice judiciare, in functie de obiectivele expertizei stabilite de catre instanta.
Onorariul definitiv se aproba de catre instanta in urma depunerii raportului de expertiza, la care expertul anexeaza si o evaluare a costurilor expertizei (onorariul sau, cheltuieli efectuate pentru expertiza, impozite si taxe platite de catre expert, etc.), in functie de munca depusa si cheltuielile efectuate.
Nu sunt valori fixe, stabilite prin acte legislative, pentru anumite specializari de expertize.
Daca tot il plateste Statul, ce va mai intereseaza ?
Trebuie sa il intereseze, daca doreste ca expertul sa se apuce de expertiza, altfel acesta nu se va apuca, nefiind onorariul provizoriu virat in contul BLETJ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara - onorariu provizoriu pentru expert, in cazul ajutorului public judiciar in materie civila. marin 33 marin 33 in data de 16.02.2015 expertul topograf va fi prezent la locul disputei dintre mine si vecinul meu. Prin lege am dreptul la reducerea costului taxei ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara dariad dariad In cazul unei expertize judiciare topografice/cadastrale, ordonata de instanta intr-un proces cu obiect fond funciar, deci cu expert numit de instanta, nu ... (vezi toată discuția)
Expertiza fara obiectiv adema1980 adema1980 In fine, am fost numit expert intr-o cauza (faliment). dar in adresa instantei nu e precizat niciun obiectiv. Se face trimitere la o asa-zisa \"foaie ... (vezi toată discuția)