avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cine decide care este legea mai favorabila?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cine decide care este legea mai favorabila?

cine decide care este legea mai favorabila? stiu ca e o intrebare destul proasta dar cazul meu e complicat...
aleg eu,adica inculpatul sau decide judecatorul care lege este mai favorabila?...cred ca eu trebuie sa aleg nu? sa decid eu care este mai avantajos pentru mine...
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:17, 30 Mai 2014
Buna ziua,
Teoretic alege judecatorul.
Avocatul care va reprezinta poate sa-si spuna un punct de vedere.
Si teoretic si practic tot judecatorul alege.
vorbim despre inselaciune...
e evident ca legea noua este mai favorabila....DAR...am o pedeapsa de 3 ani cu suspendare si mai am un dosar pe rol tot pt inselaciune si pt fals in inscrisuri...daca aleg vechiul cod cam asa arata: amenda administrativa pt inselaciune (incadrez la art 74 ind.1) si sa zicem 3 luni pt fals,fac contopirea dar nu este obligatorie sporul de pedeapsa si pot sa raman cu pedeapsa de 3 ani si am, sanse la suspendare
cu codul nou: scap de amenda pt inselaciune (incetare proces,impacare) DAR pt fals sa zicem primesc tot 3 luni,fac contopirea si ajung la 3 ani 1 luna (sporul de pedeapsa fiind obligatorie,o treime) automat EXECUTARE
IN ACEST caz care este legea mai favorabila? din punctul meu de vedere sigur ca legea veche,dar daca judecatorul decide dupa limitele de pedepse atunci ca lege mai favorabila iese legea noua....SI TOTUSI PENTRU MINE NU ESTE MAI FAVORABIL,ci din contra....
Instanta decide.
Avocatul o propune si argumenteaza dar ijstanta apreciaza.
Se aplica legea penala mai favorabila in conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iccj inca nu a publicat o practica judiciara pe coduri CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Din ce motiv ICCJ nu a publicat inca practica sa cu privire la aplicarea legii? Oare nu s-a pronuntat nicio solutie pana astazi? (vezi toată discuția)
Inselaciune-contopiri-spor-situatie grea puncuskaa puncuskaa am avut 6 pedepse cu suspendare pe care curtea de apel a contopit si am ramas cu 3 ani suspendare,dar instanta a gresit si nu a contopit o pedeapsa de 2 ... (vezi toată discuția)
Neatentia instantei? puncuskaa puncuskaa in 2013 am fost condamnat la 3 ani cu suspendare (in urma contopirii a 7 pedepse),odata a fost aplicat art 74 ind 1 si am avut inca un dosar pe rol...a venit ... (vezi toată discuția)