Buna ziua! O intrebare am si eu: doresc sa cumpar un apartament; am stabilit cu vanzatorul un pret accesibil pt. amandoi, dar notarul mi-a spus ca, in grila dumnealor de valori, apartamentul valoreaza 100.000 de euro.
Tinand cont ca aceasta locuinta (3 camere), se afla la ultimul etaj (7) si ca imobilul e vechi de mai bine de 40 de ani, cum e posibil ca la notariat el sa fie supraevaluat?
Pai daca as avea banii astia, mi-as cumpara unul nou.
Ce ma sfatuiti?
Daca achizitionez locuinta la pretul fixat cu vanzatorul (si nu la cel evaluat de notar), exista riscul sa nu fie considerat un pret serios si sa fiu mai tarziu actionata in instanta de eventualii mostenitori ai vanzatorului? Ce suma reprezinta, de fapt, un pret serios?
Va multumesc.
Suma pe care v-a spus-o notarul conteaza numai pentru stabilirea taxelor, dvs puteti stabili cu vanzatorul alt pret mai mic, atata vreme cat chiar platiti banii respectivi si puteti dovedi acest lucru.
Pretul este derizoriu atunci cand este disproportionat de mic fata de valoarea reala a bunului. Valoarea reala este valoarea de piata, nu neaparat cel stabilit pentru taxare.