avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... ssm - evaluare riscuri profesionale
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

ssm - evaluare riscuri profesionale

evaluarea de risc profesional in organizatia noastra nu este facuta conform metodei "PECE - INCDCPM - Bucuresti". Exista legislatie in domeniu care specifica obligativitatea acestei metode?
Cel mai recent răspuns: katie , utilizator 12:24, 30 Mai 2014
Legea ssm nr.319/ 2006 mentioneaza:
-art.12 al.(1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilorpentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice.
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
h) să asigure informarea fiecărei persoane, anterior angajării în muncă, asupra riscurilor la care aceasta este expusă la locul de muncă, precum şi asupra măsurilor de prevenire şi de protecţie necesare.
-art.16 al.(1) Ţinând seama de mărimea întreprinderii şi/ sau a unităţii, angajatorul trebuie să ia măsuri corespunzătoare, astfel încât lucrătorii şi/sau reprezentanţii acestora să primească, în conformitate cu prevederile legale, toate informaţiile necesare privind:
a) riscurile pentru securitate şi sănătate în muncă, precum şi măsurile şi activităţile de prevenire şi protecţie atât la nivelul întreprinderii şi/ sau unităţii, în general, cât şi la nivelul fiecărui post de lucru şi/ sau funcţie.
-art.17 Angajatorul trebuie să ia măsuri corespunzătoare pentru ca lucrătorii desemnaţi sau reprezentanţii lucrătorilor, cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, în vederea îndeplinirii atribuţiilor şi în conformitate cu
prevederile prezentei legi, să aibă acces la:
a) evaluarea riscurilor şi măsurile de protecţie, prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. a) şi b)
Se observa ca legea nu impune o anume metoda pentru evaluarea riscurilor, doar existententa unui material realizat in acest sens, in baza caruia sa fie instruiti toti angajatii.
Angajati din cadrul INCDCPM - Bucuresti au formulat si alte metode de evaluarea riscurilor, in afara metodei Pece.
Pe site-ul inspectiei muncii este postat un Ghid pentru evaluarea riscurilor profesionale.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluare riscuri jacquelline jacquelline Buna ziua! As dori sa stiu daca metoda PECE de evaluare a riscurilor in domeniul sanatatii si securitatii ocupationale mai poate fi folosita (este aprobata ... (vezi toată discuția)
Curs ssm si psi simona68 simona68 Buna ziua. Sunt titulara unei Intreprinderi Individuale si am 3 angajati.Pentru a face instruirea ssm este de ajuns cursul de 40 de ore ? Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)
Acordare sporuri de catre angajator Ninel71 Ninel71 Buna ziua! Lucrez la o firma de recuperare si procesare deseuri medicale,mentionez ca este firma privata si a-si dori sa stiu daca patronii au obligatia de a ... (vezi toată discuția)