In cadrul dezbaterii succesorale dupa un defunct notarul ia declaratia celui care se declara unic mostenitor, mai ia declaratii de la 2 martori care au cunoscut decedatul si studiaza actele care dovedesc calitatea succesorala a celui care se declara "unic mostenitor".
Ce verificari intreprinde notarul in sensul stabilirii calitatii de unic mostenitor a celei persoane?
Ma intereseaza cat de sigur poate fi cumparatorul patrimoniului succesoral, dupa succesiune, ca nu vor mai "rasari" si alti succesibili.
E nevinovat si cumparatorul daca e de buna credinta! Culmea! nici martorii nu pot fi trasi la raspundere! Cunosc un caz cand a aparut cealalta sora care locuia in strainatate si la ancheta martorele, doua batranici octogenare, au declarat senine ca ele asa stiau, ca X este singura fiica! Si asta a fost!
Nimeni nu poate sa stie cati copii are cineva daca nu este mama...acestora...
Tot la fel este si cu mostenitorii...
Sa consulte notarul pe aspectele juridice.
Pot exista insa multe versiuni juridice dar notarul nu are timp de toate...ci de cele simple si vizibile de oricine...
Daca m-ar fi lamurit vreun notar, va asigur ca nu as mai fi intrebat pe forum....
Am primit raspunsuri de la "nu putem sa discutam acest aspect" la "sunt lucruri confidentiale ce tin de profesia notarului" .... "nu discutam... de ce va intereseaza?".
In cel mai bun caz, intrebarilor mele li s-a raspuns cu de 4-5 ori mai multe intrebari... urmate de NICI O INFORMATIE CONCRETA!
"Curiozitatea" mea in aceasta speta izvoraste din posibilitatea ca imobilul pe care l-am achizitionat(si pentru care mai am inca 24 de ani de platit rate la banca) sa se afle intr-o astfel de situatie... in care "unicitatea" mostenitorului, care a dobandit prin mostenire imobilul si apoi mi l-a vandut mie, pare a fi pusa la indoiala.
"Sa consulte notarul pe aspectele juridice."
@ avocat_lascoschi, dvs de ce nu consultati un notar in legatura cu postul dvs legat de declaratia pe proprie raspundere cu privire la renuntarea la mostenire? Nu v-a lamurit nici un notar? Va lamuresc eu, sunt notari care autentifica aceasta declaratie fara sa existe tot pachetul de acte necesar dovedirii relatiei de rudenie cu defunctul, sunt notari care "se multumesc" cu o parte din acte, dar sunt si notari care refuza sa autentifice o astfel de declaratie fara ca succesiunea sa fie pe rolul lor.
Faceti o plimbare pa la cateva notariate, puneti aceeasi intrebare si veti contabiliza multe raspunsuri care nu au nimic de-a face unul cu celalalt.
Nu cred sa aveti probleme in situatia in care se mai ,,naste" un mostenitor sau mai multi! Va fi o lupta (in instanta, civila si/sau penala) intre acel/acei mostenitori si cel care v-a vandut, dar in aceasta lupta ar trebui sa fti si d-voastra, macar spectator. Haideti sa va intreb altceva: cum v-a lovit ingrijorarea asta, aveti oaresce date? Daca DA, sfatul meu este sa consultati un avocat, nu un notar, un avocat bun! Va spun asta deoarece in sistemul nostru juridic ce e azi alb, maine e negru si asta fara a schimba o virgula in vreo lege, asa s-a ,,interpretat". Un singur exemplu, celebru : Mircea DIACONU! Mai este un aspect : nimeni in tara asta nu raspunde de nimic, nu raspunde premierul, nu raspund ministrii sau magistratii (judecatori sau procurori), nu raspund notarii, nu raspund doctorii, s.a.m.d.
Succesiune
MihaelaGeorgia
Am o mare nedumerire: singura avere a bunicilor mei este un apartament cu 3 camere,care este pe numele bunicului. Bunicul a decedat in urma cu 17 ani si in ... (vezi toată discuția)