avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce verificari face notarul in cadrul dezbaterii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce verificari face notarul in cadrul dezbaterii succesorale?

Buna ziua,

In cadrul dezbaterii succesorale dupa un defunct notarul ia declaratia celui care se declara unic mostenitor, mai ia declaratii de la 2 martori care au cunoscut decedatul si studiaza actele care dovedesc calitatea succesorala a celui care se declara "unic mostenitor".

Ce verificari intreprinde notarul in sensul stabilirii calitatii de unic mostenitor a celei persoane?

Ma intereseaza cat de sigur poate fi cumparatorul patrimoniului succesoral, dupa succesiune, ca nu vor mai "rasari" si alti succesibili.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 20:59, 31 Mai 2014
Depinde de mai multe lucruri.
De ce nu consultati notarul pe acest aspect ca este gratis...

Doar ca notarul...nu poate sa stie cati alti mostenitori mai pot aparea ulterior...si e nevinovat ca nu are de unde sa stie...
E nevinovat si cumparatorul daca e de buna credinta! Culmea! nici martorii nu pot fi trasi la raspundere! Cunosc un caz cand a aparut cealalta sora care locuia in strainatate si la ancheta martorele, doua batranici octogenare, au declarat senine ca ele asa stiau, ca X este singura fiica! Si asta a fost!
Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2014
DlGoe, utilizator
Nimeni nu poate sa stie cati copii are cineva daca nu este mama...acestora...
Tot la fel este si cu mostenitorii...

Sa consulte notarul pe aspectele juridice.
Pot exista insa multe versiuni juridice dar notarul nu are timp de toate...ci de cele simple si vizibile de oricine...
Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Daca m-ar fi lamurit vreun notar, va asigur ca nu as mai fi intrebat pe forum....

Am primit raspunsuri de la "nu putem sa discutam acest aspect" la "sunt lucruri confidentiale ce tin de profesia notarului" .... "nu discutam... de ce va intereseaza?".

In cel mai bun caz, intrebarilor mele li s-a raspuns cu de 4-5 ori mai multe intrebari... urmate de NICI O INFORMATIE CONCRETA!

"Curiozitatea" mea in aceasta speta izvoraste din posibilitatea ca imobilul pe care l-am achizitionat(si pentru care mai am inca 24 de ani de platit rate la banca) sa se afle intr-o astfel de situatie... in care "unicitatea" mostenitorului, care a dobandit prin mostenire imobilul si apoi mi l-a vandut mie, pare a fi pusa la indoiala.

"Sa consulte notarul pe aspectele juridice."
@ avocat_lascoschi, dvs de ce nu consultati un notar in legatura cu postul dvs legat de declaratia pe proprie raspundere cu privire la renuntarea la mostenire? Nu v-a lamurit nici un notar? Va lamuresc eu, sunt notari care autentifica aceasta declaratie fara sa existe tot pachetul de acte necesar dovedirii relatiei de rudenie cu defunctul, sunt notari care "se multumesc" cu o parte din acte, dar sunt si notari care refuza sa autentifice o astfel de declaratie fara ca succesiunea sa fie pe rolul lor.

Faceti o plimbare pa la cateva notariate, puneti aceeasi intrebare si veti contabiliza multe raspunsuri care nu au nimic de-a face unul cu celalalt.
Nu cred sa aveti probleme in situatia in care se mai ,,naste" un mostenitor sau mai multi! Va fi o lupta (in instanta, civila si/sau penala) intre acel/acei mostenitori si cel care v-a vandut, dar in aceasta lupta ar trebui sa fti si d-voastra, macar spectator. Haideti sa va intreb altceva: cum v-a lovit ingrijorarea asta, aveti oaresce date? Daca DA, sfatul meu este sa consultati un avocat, nu un notar, un avocat bun! Va spun asta deoarece in sistemul nostru juridic ce e azi alb, maine e negru si asta fara a schimba o virgula in vreo lege, asa s-a ,,interpretat". Un singur exemplu, celebru : Mircea DIACONU! Mai este un aspect : nimeni in tara asta nu raspunde de nimic, nu raspunde premierul, nu raspund ministrii sau magistratii (judecatori sau procurori), nu raspund notarii, nu raspund doctorii, s.a.m.d.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2014
DlGoe, utilizator

Alte discuții în legătură

Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la mostenire de catre notar CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Notarii refuza autentificarea declaratiei de renuntare la mostenire a unei persoane pe motiv ca nu are dovada ca este mostenitor. Stie cineva un notar care ... (vezi toată discuția)
Succesiune MihaelaGeorgia MihaelaGeorgia Am o mare nedumerire: singura avere a bunicilor mei este un apartament cu 3 camere,care este pe numele bunicului. Bunicul a decedat in urma cu 17 ani si in ... (vezi toată discuția)
Succesiune refuzata de notari din cauza procurii si declaratiei de renuntare MirelaPrihot MirelaPrihot Buna ziua, Am si eu o situatie mai complicata daca se poate sa ma ajutati cu o indrumare pentru ca toti notarii cu care am vorbit ne spun ca avem actele ... (vezi toată discuția)