avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce verificari face notarul in cadrul dezbaterii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce verificari face notarul in cadrul dezbaterii succesorale?

Buna ziua,

In cadrul dezbaterii succesorale dupa un defunct notarul ia declaratia celui care se declara unic mostenitor, mai ia declaratii de la 2 martori care au cunoscut decedatul si studiaza actele care dovedesc calitatea succesorala a celui care se declara "unic mostenitor".

Ce verificari intreprinde notarul in sensul stabilirii calitatii de unic mostenitor a celei persoane?

Ma intereseaza cat de sigur poate fi cumparatorul patrimoniului succesoral, dupa succesiune, ca nu vor mai "rasari" si alti succesibili.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 20:59, 31 Mai 2014
andreistan a scris:n
nDaca m-ar fi lamurit vreun notar, va asigur ca nu as mai fi intrebat pe forum....nnAm primit raspunsuri de la \"nu putem sa discutam acest aspect\" la \"sunt lucruri confidentiale ce tin de profesia notarului\" .... \"nu discutam... de ce va intereseaza?\".nnIn cel mai bun caz, intrebarilor mele li s-a raspuns cu de 4-5 ori mai multe intrebari... urmate de NICI O INFORMATIE CONCRETA!nn\"Curiozitatea\" mea in aceasta speta izvoraste din posibilitatea ca imobilul pe care l-am achizitionat(si pentru care mai am inca 24 de ani de platit rate la banca) sa se afle intr-o astfel de situatie... in care \"unicitatea\" mostenitorului, care a dobandit prin mostenire imobilul si apoi mi l-a vandut mie, pare a fi pusa la indoiala.nn\"Sa consulte notarul pe aspectele juridice.\"n@ avocat_lascoschi, dvs de ce nu consultati un notar in legatura cu postul dvs legat de declaratia pe proprie raspundere cu privire la renuntarea la mostenire? Nu v-a lamurit nici un notar? Va lamuresc eu, sunt notari care autentifica aceasta declaratie fara sa existe tot pachetul de acte necesar dovedirii relatiei de rudenie cu defunctul, sunt notari care \"se multumesc\" cu o parte din acte, dar sunt si notari care refuza sa autentifice o astfel de declaratie fara ca succesiunea sa fie pe rolul lor.nnFaceti o plimbare pa la cateva notariate, puneti aceeasi intrebare si veti contabiliza multe raspunsuri care nu au nimic de-a face unul cu celalalt.n
n


nIn legatura cu postarea mea am postat pe forum pentru a verifica situatia juridica.nNotarii nu vor pur si simpu desi e ilogic ...nEste insa si o situatie de exceptie.nn
Se pare ca nu s-a facut asa ceva desi argumentarea juridica e clara referitor la drept si e sustinuta de mai multi avocati.

Referitor la intrebarea dvs. notarul nu are ce sa faca ca sa stie cati mostenitori sunt.nIsi face procedura in mod normal.nnCa poate sa mai apara un mostenitor se poate asa ceva dar in caz de proces puteti castiga si aveti sanse.

Pentru a va lamuri pe toate detaliile ar fi trebuitbsa consultati un avocat dar e suficient sa stiti ca aveti sanse mari sa castigati procesul daca va exista evident...
Fiind vorba de judecata notarul nu va putea ajuta deoarece ei nu intra in instanta si chiar nu ii intereseaza ce veti face ulterior.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Deviem total de la intrebarea mea, care era ce verificari face notarul in cadrul dezbaterii succesorale?

Vanzatorul imobilului meu mostenea o matusa(sora mamei lui).

Daca notarul binevoia sa verifice certificatul de mostenitor emis pentru mama lui ar fi avut sansa sa afle daca mai exista si alti mostenitori ai mamei lui. La fel si pentru parintii celor doua surori(mama vanzatorului si matusa pe care a mostenit-o).

Aceste verificari nu au fost facute !

Ma intereseaza daca sunt sau nu obligatorii si in sarcina notarului aceste verificari, si de asemenea, cum se intampla in practica..... se fac... nu se fac....

Va multumesc.
Fiecare speta are particularitatea ei. Dvs după câteva zile de mesaje in forum si mesaje private spuneti cum sta treaba de fapt..... Nu se poate judeca la general.
Normal dacă a adus certificatul de deces al surorii notarul putea sa l întrebe pe nepot dacă după mama s a dezbătut sau sa verifice chiar el. Insa nu era obligatoriu dezbaterea după mama vânzătorului, el putând veni la Moștenire prin reprezentare, iar martorii sa declare ca vânzătorul nu mai are alți frați, defuncta a avut doar o sora si părinții defunctei nu mai sunt in viața.
Așa cum v am mai spus si vi s a spus Dvs sunteți terț dobanditor de buna credință , insa căutati niște Răspunsuri pe care nu le putem da si nu putem anticipa nimic. Stabilirea calitatii de mostenitor se face cu acte de stare civilă si martori așa spune legea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2014
ContSters250994, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la mostenire de catre notar CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Notarii refuza autentificarea declaratiei de renuntare la mostenire a unei persoane pe motiv ca nu are dovada ca este mostenitor. Stie cineva un notar care ... (vezi toată discuția)
Succesiune MihaelaGeorgia MihaelaGeorgia Am o mare nedumerire: singura avere a bunicilor mei este un apartament cu 3 camere,care este pe numele bunicului. Bunicul a decedat in urma cu 17 ani si in ... (vezi toată discuția)
Succesiune refuzata de notari din cauza procurii si declaratiei de renuntare MirelaPrihot MirelaPrihot Buna ziua, Am si eu o situatie mai complicata daca se poate sa ma ajutati cu o indrumare pentru ca toti notarii cu care am vorbit ne spun ca avem actele ... (vezi toată discuția)