avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 234 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil luat de tatal copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil luat de tatal copilului

Buna ziua.
de curand am nascut si sunt in concediu post natal.Tatal copilului este in liberele acordate de catre stat si cele dupa cursul de puericultura.Din ceea ce stiu se mai acorda de catre stat inca o luna in care tatal sa stea acasa impreuna cu mama si copilul.Spuneti-mi,va rog,care sunt conditiile si ce demersuri trebuiesc facute pentru a beneficia de acea luna.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:29, 31 Mai 2014
1. Nu se numeste concediu de paternitatel ci se numeste concediu crestere copil (CCC), indiferent de cine este luat, de mama sau de tatal copilului.

2. - Conform OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor daca tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC el poate solicita cel putin o luna de CCC.
- Chiar daca intra sau nu cel putin o luna in CCC dvs. vi se reduce CCC cu o luna de zile.
- In aceasta luna fie reluati activitatea fie solicitati concediu fara plata de la angajator.

3. - Pentru a intra in CCC tatal face o cerere catre angajator prin care solicita suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC.
- Cu decizia de suspendare a CIM si cu celelate acte necesare se prezinta la Primarie unde solicita indemniaatie pentru CCC.
- Lista cu actele necesare o ia de la Primarie.

4. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

5. La fel se procedeaza si cand veti dori si dvs. sa intrati in CCC.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc luat de tatal copilului stefanpisec stefanpisec Buna ziua! Sunt proaspat tatic am o fetita de 2 sapt, a venit pe lume pe 20 martie si doresc sa beneficiez de indemnizatie de crestere a ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil tatal GabrielStefan84 GabrielStefan84 Buna ziua Sotia nascut in februarie 2014, urmand ca la sfarsitul lunii aprilie (mai exact 27 aprilie sa incheie concediul de maternitate). Incepand cu 28 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc laurentiuu laurentiuu La inceputul lui decembrie sotia mea o sa nasca.Atat ea cat si eu suntem angajati. Eu lucrez in invatamant ca suplinitor, contractul de munca este pe perioada ... (vezi toată discuția)