avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspundere disciplinara pt angajat concediu de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspundere disciplinara pt angajat concediu de crestere copil

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie, un angajat pe post de paznic, aflat in concediu de crestere copil 2 ani, a permis furtul din incinta unitatii inainte de a intra in concediu. Fapta nu a fost adusa la cunostinta angajatorului decat dupa mai mult de 6 luni de la intrarea in concediu. Oricum angajatul a fost chemat pt cercetare disciplinara, nu s-a prezentat, insa se pune intrebarea, pot sa il concediez disciplinar daca inca ma aflu in cele 30 de zile de la luarea la cunostinta a faptei? Eventual pot emite decizia acum dar cu data de la care i se termina concediul? Sau nu am posibilitatea de a-l sanctiona in acest caz decat cu alta varianta? Oricum ii vom face si plangere penala. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 16:20, 1 Iunie 2014
Nu cred ca mai puteti dispune sanctionarea salariatului in cauza.

Art.252 alin.1 C.mun., prevede ca: Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Asadar, termenul de 6 luni este un termen de decadere, depasirea acestuia inseamna ca angajatorul a decazut din dreptul de a mai dispune aplicarea unei sanctiuni disciplinare.

Un salariat aflat in CCC nu are nicio obligatie de a se prezenta la cercetarea disciplinara si in conformitate cu art.60 alin.1 lit.e C.mun., concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
Este posbila numai concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Multumesc frumos pt raspuns.
Puteti in schimb angaja raspunderea patrimoniala a salariatului. Apelati in prealabil la o procedura de solutionare pe cale amiabila, medierea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara Kawasaki Kawasaki Buna ziua, Exista vreun termen de clasare a cercetării disciplinare? Eu sunt cercetat disciplinar din Iulie si nici pana in prezent nu am primit un raspuns. ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara adriantudor15 adriantudor15 Buna dimineata, Am fost cercetat disciplinar pe neindeplinirea sarcinilor de serviciu in luna mai, mi s-a stabilit sanctiunea adica diminuarea salarului cu ... (vezi toată discuția)
Convocare comisie de disciplina cristina69 cristina69 Buna dimineata.Va prezint urmtoarea situatie: Unui angajat al unei societati comerciale, care se confrunta cu probleme financiare majore, i s-a desfiintat ... (vezi toată discuția)