avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescrierea datoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescrierea datoriei

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta(care e cat se poate de reala)!!
Daca o persoana a decedat in 2006 si a lasat mostenire un apartament in care locuieste fiul victimei din 2008(care are doar certificat de CALITATE de mostenitor, apartamentul nu e trecut pe numele lui pt ca nu a dezbatut mostenirea) are datorii la impozit de prin 2008,iar fiul mostenitor vrea acum sa dezbata mostenirea ca sa vanda acel apartament,va rog sa-mi spuneti:
1) acele datorii pe care decedatul le are la impozit(care stiu ca se prescriu in 5 ani) ar trebui sa treaca in numele mostenitorului,ca si nou proprietar dupa ce dezbate mostenirea ,nu??
2.)exista cumva vreo posibilitate ca cei de la impozit sa stinga toate datoriile si penalitatile pana in prezent si sa nu le treaca in sarcina fiului mostenitor deoarece la finante nu figureaza fiul mostenitor,ci proprietarul decedat??
3) cei de la finante am inteles ca au si o forma de negociere a penalitatilor...deci in cazul in care sub nici un fel fiul mostenitor nu poate scapa de restantele transmise de la decedat ,ar fi bine sa depuna certificatul de deces si certificatul de mostenitor ca sa ajunga la o conciliere cu finantele...cica finantele se obliga sa ii radieze toate penalitatile daca plateste debitul principal..????
PRACTIC ESTE VREO SOLUTIE/POSIBILITATE CA FIUL MOSTENITOR SA NU PLATEASCA RESTANTELE LA FINANTE A CELUI DECEDAT???SAU NU POATE SCAPA DE ELE IN NICI UN FEL(AICI NU MAI VORBESC DE PRESCRIPTIA DE 5 ANI PT CA ASTA AR INSEMNA CA EL SA NU VANDA DUPA CE DEZBATE MOSTENIREA 5 ANI CA SA SE PRESCRIE ACELE DATORII)
multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: geogeorge , utilizator 10:56, 2 Iunie 2014
1. nu scapă de ele nicicum.
2. nu v-a putea să facă transferul de proprietate până când nu se achită datoriile apartamentului. în plus din ceea ce citesc eu, succesiunea s-a dezbătut deja, fiul nu s-a prezentat la CF ca să facă transferul.
2. aveți un concept greșit asupra prescripției. datoriile nu se șterg doar pentru că au trecut cinci ani sau n-șpe ani.
ce inseamna "aveti un concept gresit despre prescriptie"?prescriptia general e de 3 ani,cea fiscala de 5 ani,plus alte termene de prescriptie in funcitie de natura datoriei conform NCPC...
stiu ca ,conform NCPC ,prescrierea se cere in instanta ,nu se mai declara si din oficiu de catre instanta.
apartamentul de care vb nici macar nu este inscris in cartea funciara,nu are facut cadastrul sau certificatul energetic...este dobandit prin '88 de la LOCONFORT si proprietarul,cat traia,nu l-a inscris in cartea funciara.
eu am scris mesajul de mai sus pt ca am avut o discutie intamplatoare cu un avocat care mi-a zis ca se poate ,dar nu mi-a zis si cum pt ca timpul nu mi-a permis atunci sa mai stau de vorba...lucru care mie mi s-a parut cam imposibil de crezut....deasta am intrebat,ma gandeam ca poate e vreo portita de care nu stiu eu??!!
prescripția intervine atunci când creditorul nu intervine cu nimic în perioada prevăzută pentru a își recupera creanța. să zicem că nu au făcut nimic. se vor prescrie doar taxele aferente până în 2010. cele din perioada 2011-2015 rămân încă active.

cineva a făcut cadastru la apartamentul ăla...
Da, este cum zice Gicu.

Problema este ca pentru cele prescrise e posibil sa fie necesar sa se deschida proces daca sunt prescrise.
Ar fi bine sa le adresati o cerere motivata si sa luati numar de inregistrare si apoi sa vedeti ce raspuns primiti.
De abia atunci veti sti ce ati avea de facut.
am uitat intradevar sa mentionez ca nu a primit nici o somatie de plata,nu a fost dat inca in judecata pt recuperarea datoriilor,creditorul practic nu a facut nimic in sensul recuperarii creantei pana acum ca sa intrerupa astfel termenul prescriptiei...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere Alina86Tm Alina86Tm Buna seara! Am o intrebare, daca ma puteti ajuta cu un raspuns. Socrul meu a decedat, iar el a detinut un autoturism. acesta l-a achizitionat in anul 2005, ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor OLIVATA OLIVATA Va rog sa-mi raspundeti daca se poate la urmatorul caz: Sotia care a decedat dobandi-se casa inainte de casatorie, prin contract vanzare cumparare cu ... (vezi toată discuția)
Impozite locale- termen de prescriptie ammazon ammazon Buna ziua. As vrea sa stiu si eu daca impozitele pe cladiri si terenuri, mai vechi de 5 ani, se prescriu. Multumesc. (vezi toată discuția)