avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... lnmatriculare auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

lnmatriculare auto

am cumparat un autoturism din Spania. Am facut contract de vanzare cumparare si fostul proprietar mi-a inmanat Fisa tehnica de ITP urmand a imi trimite ulterior Permisul de circulatie (talonul) anulat. Acest lucru nu s-a mai intamplat si nu prea am cum sa iau legatura cu el. Am inteles ca pot totusi inmatricula autoturismul in Ro (doar cu documentele pe care le detin )dar ca dureaza intre 1 si 3 luni pana se verifice masina sa nu fie furata. Exista aceasta posibilitate? Verificarea aceasta costa ceva in plus fata de taxa de inmatriculare pe care trebuie sa o achit? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: luissiana , utilizator 09:58, 3 Iunie 2014
Contravaloare verificare care se efectueaza de catre RAR include si statutul bunului mobil
Problema esentala este ca dv nu detineti documentele necesare verificarii autovehiculului
Cartea de identitate o detineti ?
DA, exista posibilitatea de a va putea inmatricula definitiv autoturismul cumparat din U.E. (Spania, cazul dumneavoastra), daca detineti toate documentele necesare pentru a se putea face acest lucru in cadru legal.
Vor fi ceva taxe de platit in afara taxei de inmatriculare si probabil ca se vor face si verificarile necesare impuse pentru cazul eventual de masina furata.
Procedura de inmatriculare a autovehiculelor provenite dintr-o tara membra U.E. :
1. Achizitionarea Autovehiculului (pe care ati facut-o in Spania) ;
2. Obtinerea autorizatiei provizorie de circulatie in Romania (optionala, numai daca doriti expres) ;
3. Programare RAR (+ verificarea autenticitatii starii de drept, de a nu fi eventual furat) ;
4. Pregatirea dosarului de inmatriculare definitiva ;
5. Inmatricularea definitiva in Romania.

1. Achizitionarea Autovehiculului (~ 1 ora) [Pe care ati facut-o in Spania.]
La achizitionarea unui autovehicul pe persoana fizica este necesara cartea de identitate a persoanei care incheie tranzactia.
Dupa ce tranzactia s-a efectuat, trebuie sa aveti asupra dumneavoastra cartea de identitate a autovehiculului pe care sa fie stipulat ca masina este radiata pentru export, actul de proprietate asupra masinii (factura / contract) pe numele persoanei in cauza, precum si certificatul de proprietate al persoanei straine (brief mic in cazul Germaniei).

Numerele provizorii, in cazul Germaniei, se pot achizitiona direct de la dealer-ul de la care se cumpara autovehiculul (in cazul in care este posibil acest lucru), sau de la primaria unde autovehiculul este inscris, in cazul in care proprietarul este o persoana fizica (tot aici se efectueaza si radierea daca acest lucru nu s-a facut anterior - operatiune ce nu dureaza mai mult de 30 de minute).
Se poate opta pentru 2 tipuri de numere provizorii :
• Valabile 5 zile (aproximativ 90 euro)
• Valabile 30 zile - in acest caz insa masina trebuie sa aibe revizia valabila (TUV-ul) si se pot cumpara doar de la primarie.


2. Obtinerea autorizatiei provizorie de circulatie in Romania. (~ 2 ore) [Aceasta este o etapa optionala.]
Acte necesare :
a) cererea solicitantului. In cazul inscrierii in certificatul de inmatriculare si a altei persoane care poate folosi vehiculul in virtutea unui drept legal, altul decat cel de proprietate, proprietarul va mentiona solicitarea explicita in cerere ;
b) fisa de inmatriculare a vehiculului, al carei model este stabilit conform reglementarilor legale, completata cu datele proprietarului (nu este necesara viza organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale). In cazul inscrierii in certificatul de inmatriculare si a altei persoane, se va depune si fisa de inmatriculare completata cu datele acesteia ;
c) cartea de identitate a vehiculului, in original si in copie ;
d) documentul care atesta dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului, in original si in copie ;
e) actul de identitate al solicitantului, in original si in copie. In situatia in care in certificatul de inmatriculare urmeaza a fi inscrisa si o alta persoana, se vor prezenta actul de identitate sau, dupa caz, documente care sa ateste dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul, in copie ;
f) copia documentului de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de circulatie, in termenul de valabilitate a acesteia (~50 lei) ;
g) dovada platii taxei de inmatriculare, stabilita potrivit legii (sunt 2 taxe, taxa de inmatriculare temporara si contravaloarea autorizatiei provizorii de circulatie - in jur de 20-25 lei amandoua in total - se plateste la CEC, trezorerie, sau in unele judete in cadrul sediului politiei) ;
h) dovada platii contravalorii placutelor provizorii cu numarul de inmatriculare (aprox. 40 lei - se plateste direct la politie).

Este recomandat sa intocmiti intreg dosarul la un birou de acte auto. Se plateste o suma infima (~5 lei) si nu mai aveti batai de cap.
3. Programare RAR (~ 2-3 zile)
Programarea la Registrul Auto Roman se poate face pe internet la [ link extern ] ).
Acte necesare :
Toate actele de la punctul 1.

Procedura omologarii si autentificarii costa in jur de 400 lei si dureaza cateva ore (incluzand aici timpul de asteptare).
Actele de la RAR se primesc de regula a doua zi, dar timpul de asteptare poate fi mai mare in unele cazuri.


4. Pregatirea dosarului de inmatriculare definitiva (~ 2-3 zile)
Acte necesare :
a) cererea solicitantului. In cazul inscrierii in certificatul de inmatriculare si a altei persoane care poate folosi vehiculul in virtutea unui drept legal, altul decat cel de proprietate, proprietarul va mentiona solicitarea explicita in cerere ;
b) fisa de inmatriculare a vehiculului, al carei model este stabilit conform reglementarilor legale, completata cu datele proprietarului si avand viza organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale. In cazul inscrierii in certificatul de inmatriculare si a altei persoane, se va depune si fisa de inmatriculare completata cu datele acesteia (se obtine de la un birou de acte auto) ;
c) cartea de identitate a vehiculului, original si traducere autorizata ;
d) cartea romaneasca de identitate a vehiculului, cea obtinuta la RAR ;
e) documentul care atesta dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului, original si traducere autorizata ;
f) actul de identitate al solicitantului, in original si in copie. In situatia in care in certificatul de inmatriculare urmeaza a fi inscrisa si o alta persoana, se vor prezenta actul de identitate sau, dupa caz, documente care sa ateste dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul, in copie ;
g) dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice, in termenul de valabilitate a acesteia (se efectueaza la RAR) ;
h) copia documentului de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de circulatie, in termenul de valabilitate a acesteia ;
i) dovada platii taxei de inmatriculare, stabilita potrivit legii ;
j) incepand cu data de 1 ianuarie 2007, dovada platii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, stabilita potrivit legii ;
k) dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare ;
l) dovada platii contravalorii placutelor cu numarul de inmatriculare ;
m) certificatul de autenticitate al vehiculului (obtinut de la RAR) ;
n) procura speciala, dupa caz.

Actele straine ale masini trebuie traduse la un traducator autorizat (~50 lei sau mai mult daca se doresc in regim de urgenta, adica in aceasi zi).
Taxa auto (pe poluare), TIMBRUL de MEDIU, se plateste la administratia fiscala de care apartineti, dupa ce in prealabil ati inregistrat dosarul pentru calculul acesteia (operatiune ce dureaza in general 2 zile).


5. Inmatricularea definitiva in Romania (~ 1 zi)
Dupa ce aveti in posesie toate actele de la punctul anterior, puteti depunde dosarul la biroul inmatriculari de pe raza judetului in care aveti domiciliul.

Numerele definitive le primiti de regula a doua zi, cu unele exceptii cand se primesc in aceasi zi.
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2014
Mihail_POPA, utilizator
va multumesc pentru raspunsuri insa dupa cum am spus nu detin actele (cartea si talonul) deoarece proprietareul nu mi le-a trimis asa cum stabilisem. Ma interesa cum pot obtine respectivele acte caci de acolo stiu care este procedura de inmatriculare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum trebuie sa procedez ca sa inmatriculez masina fara sa platesc taxa de poluare? glo glo am o masina inmatriculata in uniunea europeana. am achizitionat-o si asi vrea sa o inmatriculez fara a achita taxa de poluare. Cum trebuie sa procedez? pot ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare provizorie rastafarianul rastafarianul Buna seara , am intalnit pe diferite forumuri discutii privind inmatricularea provizorie a unui autovehicul. Din ceea ce stiu eu , numerele rosii se pot da ... (vezi toată discuția)
Cat timp poate circula aici in ro o masina adusa din anglia, fara sa fie inmatriculata aici ? Pilu Pilu Buna seara. As avea o rugaminte, daca ma poate ajuta cineva: De cateva zile, o cunostinta de-a mea a cumparat o masina din Anglia si a adus-o aici in RO. ... (vezi toată discuția)