avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CERTIFICAT MOSTENITOR
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CERTIFICAT MOSTENITOR

Buna ziua.Va rog frumos,as dori sa ajut o ruda,dar nu am cunostintele necesare,de aceea apelez la dvs.Deci:In anul 1975 matusa se casatoreste si cumpara impreuna cu sotul o casa in satul natal.In anul 1977 sotul moare in alta localitate(unde se mutasera intre timp).In anul 1978,matusa se prezinta la un notariat unde se stabileste ca ramane mostenitoare ,impreuna cu cei 2 copii.Mentionez ca ea nu are nici actul de vanzare cumparare ,nici certificatul de mostenitor,toate acestea au ramas la soacra ei.Intre timp s-a casatorit si dupa 25 ani se reintoarce in satul natal unde cumpara o alta casa,deoarece fosta soacra nu vrea sa-i inapoieze casa.Acum baiatul din prima casatorie a cerut actele de la bunica sa-si faca o casa ,dar aceasta refuza .Am sfatuit-o sa se adreseze Camerei Notarilor Publici din Bacau si sa ceara o copie dupa certificatul de mostenitor.Acolo i-au zis ca nu detin aceste acte atat de vechi.Mentionez ca o perioada de timp a platit ea la primarie ,dar dupa aceea a lasat soacra sa plateasca impozitele.Cand s-a prezentat la Primarie si a cerut situatia rolului agricol si financiar a descoperit cu stupoare ca figura ca decedata si ca mostenitor era trecut un frate de-al primului sot.Am incercat sa sintetizez aceasta situatie si sper ca m-am facut inteleasa.Matusa ar dori sa evite sa se judece cu fosta soacra,atat din privinta banilor cat si din faptul sa nu sa se faca de ras in sat(e prea cu mult bun simt).Care sunt caile de urmat ,sau unde trebuie sa se adreseze sa obtina o copie dupa certificatul de mostenitor si astfel sa poata trece proprietatea pe numele baiatului? Va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: DELIA DELEANU , utilizator 09:46, 11 Mai 2009
Speta este destul de dificila, dar ar trebui sa apelati la un notar public caci el va poate indruma cel mai bine.
Succes!
Buna seara
Am avut o problema asemanatoare. Certificatul de mostenitor era din anul 1977 si l-am gasit la Camera Notarilor Publici. Ei detin aceste acte. Actul de vanzare-cumparare era autentificat sau sub semnatura privata? Daca era autentificat cred ca il gasiti in arhiva judecatoriei de care apartineti. Spuneti ca matusa D-vs figureaza decedata iar mostenitor este un frate al sotului? Atunci, la Camera Notarilor Publici cereti sa vi se elibereze o copie a certificatului de mostenitor al fratelui. Daca nu vor, ii actionati in instanta si s-ar putea ca la cererea instantei sa se gaseasca aceste documente. Aveti grija ca soacra matusii sa nu implineasca 30 ani de posesie fara a fi tulburata. Poate invoca uzucapiunea.
Succes
Multumesc pentru raspunsuri.O zi buna tuturor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare imobil, succesiune nedezbatuta mihaelagalati mihaelagalati Buna ziua.Socrul meu are titlu de proprietate pe locuinta [casa la tara si gradina din curte],este pe numele lui si a sotiei dansului care este decedata de 3 ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire Vykynyky Vykynyky O familie are o casa si cateva terenuri in proprietate,are si doi copii fata si baiat .Fata pleaca de tanara din sat , se marita si cumpara impreuna cu sotul o ... (vezi toată discuția)