avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... sesizare din oficiu parchet sau politie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

sesizare din oficiu parchet sau politie

Intrebarea este: care este modalitatea prin care procurorul se sesizează din oficiu in urma unei agresiuni si ce se intampla dupa aceea?
Situatia sta in felul urmator: a fost o agresiune intre doua persoane, ambele au fost agresate, unul are certificat medico legal cu 12-14 zile ingrijiri medicale, celuilalt inca nu i s-a eliberat, si acum, va rog sa ma lamuriti: este posibil ca pe certificatul acestui individ medicul legist sa scrie ca leziunile i-au pus viata in pericol. , normal ca nu am de unde sa stiu ce va scrie medicul dar ma gandesc ca exista aceasta posibilitate ....si atunci incadrarea s-ar face la tentativa de omor, Doamne fereste! :(
Vreau sa stiu daca medicul legist este obligat sa anunte parchetul sau politia in astfel de situatii si daca da, care este forma prin face acest lucru, in cat timp trebuie sa anunte, etc.? Care este circuitul actelor in acest caz?
Au trecut aproape 3 saptamani de la incident si nici una din cele doua persoane implicate nu au fost chemate sa dea vreo declaratie la politie desi politia a venit la fata locului dupa incident si a facut consemnari intr-un carnetel, intreband ambele parti ce s-a intamplat (nu stiu daca asta inseamna ca cei doi au dat declaratii, fiindca nu au semnat nimic)

Va intreb aceste lucruri deoarece individul caruia urmeaza sa i se elibereze acest certificat ar fi de acord sa primeasca o suma de bani ca sa nu depuna plangere, insa ne gandim sa nu ii dam bani si sa ne trezim ca parchetul sau politia s-au sesizat din oficiu si sa avem probleme mai mari ..... Va rog daca se poate sa ma ajutati ! Multumesc:worthy:
Revin cu alte detalii daca este necesar..nu inteleg de ce nici unul dintre specialistii de pe forum nu ma poate ajuta .... Chiar nu cunoaste nimeni procedura in astfel de cazuri sau este subiect tabu?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2014
alla1975, utilizator
Subiectul nu este tabu!!!

Dar, pentru astfel de infractiuni, urmarirea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Procurorul se sesizeaza din oficiu in alte categorii de infractiuni, la care nu este obligatorie existenta unei plangeri penale.

In cazul dvs. partea vatamata, va trebui in mod obligatoriu sa depuna o plangere la parchet sau politie pentru a se putea incepe urmarirea penala.

In lipsa acesteia, chiar daca infractiunea exista, nu se poate cerceta, deoarece sunt incidente dispozitiile legale cu privire la existenta unei plangeri prealabile, fiind cauza de nulitate.


In alta ordine de idei: specialistii de pe acest forum va raspund atunci cand au timp liber; este o activitate pe care o desfasuram in timpul liber si in mod gratuit; daca va grabiti sa aflati raspunsuri, contactati in mod direct unul din consultantii forumului si stabiliti o intalnire cu acesta! ... nu cred ca vreunul dintre consultantii forumului merita reprosurile dvs!X-(
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2014
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Va multumesc stimata doamna avocat pt.timpul acordat !
Doresc sa imi cer scuze atata fata de dvs. cat si fata de ceilalti consultanti si utilizatori ai sitului daca s-a interpretat altfel nerabdarea mea de a afla detalii ..... Sunt de mult timp utilizator pe acest site si la randul meu am ajutat alte persoane ....

Acum va rog din suflet sa imi spuneti concret pe speta in cauza, daca medicul legist constata in certificat ca leziunile au pus viata in pericol, se poate incepe urmarirea penala din oficiu? Cele doua parti vor sa se impace, sa nu depune nici unul plangere si sa se despagubeasca reciproc, insa ramanea aceasta intrebare daca se dau banii se merge mai departe cu actiune penala formulata din oficiu?

Care sunt acele infractiuni la care procurorul se sesizeaza din oficiu si nu este obligatorie existenta unei plangeri penale?


Multumesc si ma iertati. Sa aveti o zi frumoasa! :love1:
Daca astfel vor fi concluziile medicului legist, iar procurorul schimba incadrarea juridica in tentativa la omor, atunci nu mai este obligatorie plangerea prealabila, deci se poate sesiza din oficiu parchetul pentru inceperea urmaririi penale.

Sfatul meu:
1. nu dati niciun ban la acest moment!!!!
2. contactati rapid un avocat pentru a discuta detaliile si, mai ales, daca doriti sa faceti o astfel de intelegere, numai un specialist in domeniu, va putea intui care este momentul oportun pentru a face o astfel de intelegere.
3. daca totusi nu aveti posibilitatea/nu puteti/nu vreti sa angajati un avocat, banii care vor fi dati sa fie mentionati intr-un proces-verbal intocmit corect: date de identificare, ce reprezinta, cuantumul sumei, consecinte, obligatii, data, semnaturi, martori, identitati martori, etc...
Daca omul nu face plangere, de unde stie procurorul ce s-a intamplat? Asta vroiam sa stiu, cum se sesizeaza din oficiu? De aici vine nedumerirea ..... Am contactat mai multi avocati si toti au spus sa asteptam sa iasa certificatul IML sa vedem ce scrie acolo si apoi discutam ....este stresant ca dureaza atat pana elibereaza certificatul, partea vatamata a stat 2 zile in spital, i s-au suturat plagile care nu au fost plagi injunghiate penetrante .... traim intr-un stres continuu de 3 saptamani
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2014
alla1975, utilizator

Alte discuții în legătură

Agresiune nicu6121 nicu6121 va rog frumos sa imi spuneti cat costa deschiderea unui proces civil de agresiune? In cat timp de la o agresiune poti sa iti scoti certificat ... (vezi toată discuția)
Impacarea partilor - penal alla1975 alla1975 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Doi vecini s-au agresat reciproc, urmarile fiind destul de neplacute pt.amandoi, unul avand fractura de ... (vezi toată discuția)
Art.131 din codul penal taticu100 taticu100 Buna seara! Intr-o infractiune de lovire au fost angrenati 4 tineri (2 contra 2). Unul dintre agresori a lovit, pe rand, ambele parti vatamate. Cel de al ... (vezi toată discuția)