avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna ziua!
va rog ,sa ma lamuriti intr-o problema legata de o succesiune.Este vorba de casa bunicilor (bun comun) si cei doi copii ai lor.Bunicul si unul din copii a murit.
Bunica ,matusa si mama vitrega traiesc.Vreau sa stiu cum se va imparti aceasta casa care are o suprafata de 240metrii patrati(teren si constructie).Mentionez ca tata are 2 copii din prima casatorie.
Daca mama vitrega refuza sa vina la succesiune pot sa dezbat succesiunea dupa bunic si tata ?Eu am facut un calcul si mi-a iesit ca mama vitrega ar avea din aceasta casa aprozimativ 11 metri patrati.
Ce pot face daca ea nu-mi cedeaza partea ei? O pot da in judecata?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Elena Zodila , Avocat 15:11, 9 Mai 2009
Buna ziua,
imi poate raspunde cineva legat de o problema de succesiune?
Mama are un apartament bun comun cu tata (care a decedat) si
de care era divortata in momentul decesului.
Mama se recasatoreste acum cu cineva care are doi copii.
Noi suntem tot doi copii, iar dezbaterea
mostenirii(ma refer la acelasi apartament) nu am facut-o inca.
Dupa casatorie, noul sot sau copii lui au dreptul la acest apartament?
In ce conditii?
Va multumesc.
Fiind divortati,la mostenirea dupa tata veniti numai dv.si fratele,mama ramane proprietara a jumatate din apartament.
Daca se casatoreste cu acel barbat,partea acesteia din apartament nu devine bun comun,nici copiii acestuia nu au nici un drept cu privire la apartament.

Intrucat la data decesului tatalui dumneavoastra parintii nu erau casatoriti, singurii mostenitori ai tatalui sunteti dumneavoastra si fratele dvs, asupra cotei tatalui, mama ramanand proprietara pe cota sa.
Chiar daca mama este coproprietar pe apartament si detine jumatate din acest bun, cel de al doilea sot impreuna cu copii sai, nu au nici un drpet de proprietate asupra apartamentului deoarece era un bun propriu dobandit de mama inaintea casatoriei. S-ar fi ridicat problema daca cei doi copii erau din timpul casatoriei mamei cu cel de al doilea sot, intrucat in aceasta situatie copii ar fi avut un drept de mostenire dupa decesul mamei alaturi de dvs si fratele dvs.

Dar din ceea ce ati aratat dvs nu au nici un drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)
Ajutor- succesiune complicata Roxana341 Roxana341 Buna ziua, Am intampinat probleme cu o succesiune mai complicata si va rog din suflet sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Situatia este urmatoarea, Bunicii din ... (vezi toată discuția)
Succesiune mocanuvalentin mocanuvalentin Buna ziua .Mama a decedat am ramas 2 frati tata sa recasatorit cea dea 2 sotie avand 2 copii din alta casatorie.An urma casatoriei cu tatal meu a rezultat un ... (vezi toată discuția)