Presedintele unui ONG a creat un program cultural pentru grupul tinta al asociatiei.
Acest program vizeaza transmiterea unor valori tinerie generatii, avand o descriere ampla (scop, obiective, rezultate, plan de actiune, etc.).
Intrebarea mea este cum poate presedintele asociatiei „obtine dreptul de autor” asupra respectivului program? O descriere ampla a programului, care sa fie atestata, pagina cu pagina, de catre un notar, ar insemna ca programul respectiv apartine in totalitate presedintelui si ca nimeni nu are voie sa-si insuseasca sau sa aplice respectivul program decat cu acordul autorului?
Din cate am citit nu exista o institutie care sa „ofere” acest drept. Iar, cine il publica/implementeaza primul acela are dreptul de autor. Insa, pentru a nu se ajunge la neplaceri - de genul cineva a gandit acest program, iar ulterior programul este preluat si de catre altii - m-am gandit ca daca ar atesta programul la un notar, ar avea o „dovada” cum ca el este autorul...
Poate cere data fixa si dovedi astfel ca a scris primul acel text (textul in sine are drepturi de autor), insa ideile de afaceri, sistemele de management, modalitatile de organizare, conceptele de marketing, etc. nu se pot proteja.
Multumesc pentru raspuns. In cazul acesta, este vorba despre un program cultural, care are un titlu specific si care este format dintr-un numar de activitati, fiecare cu scopuri precise. Din cate am inteles din rapunsul dumeavoastra unele lucruri nu se pot proteja. Ceea ce dorim noi este ca sub acelasi titlu (titlul folosit de noi) alt ONG sau alta persoana fizica sa nu implementeze acest program, sau un program similar dar cu acelasi titlul. In acest scop ne-am gandit sa protejam acest program. Este posibil? Multumesc.
Ati putea inregistra o marca de ex. Ajutor pentru prichindei. Dar asta nu impiedica folosirea marcilor Ajutor pentru mititei, Ajutor pentru nepotei si Ajutor pentru copilasi. Supuse drepturilor de autor sunt elementele originale de proprietate intelectuala (de ex. design, decor, logo, fotografii, filmari, scenarii, moda, etc.) Nu sunt supuse proprietatii intelectuale nici ideile abstracte si nici faptele stiintifice. Deci ideea de program nu poate fi protejata, pot fi protejate doar elementele concrete si originale mentionate anterior.
Program pt copii
Allie
Buna seara! Am conceput un program de vara pt copii (5-10ani) cu activitati sportive, creatie, etc. Cum fac sa obtin drepturi asupra lui, sa fie folosit cu ... (vezi toată discuția)