avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident de munca in Germania
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident de munca in Germania

in data de 28 Febroarie am avut un accident de munca in germania firma la care lucrez ca sezonier are filiara in cipru deci asigurat sunt in cipru ca si acte am formularul A1 si S1 si copie de pe cardul de asigurare .Am fost operat de 2 ori o vertebra a fost schimbata cu una metalica asta fiind a 2-a operatie si in prima operatie mi-au fixat 2 vertebre de jos de L1 si 2 sus cu banda metalica si surube . l1 fiind vertebra care a fost schimbata . Acum sunt la recuperari mai ami 2 saptamani de stat aici apoi va trebui sa ma duc dinou la spital pt un control Asi dori sa mi se spuna care sunt pasii urmatori care trebuie sa ai parcurg pt a beneficia de concediu medical platit si pe viitor o renta lunara pt ca eu nu mai voi putea lucra in domeniul in care am fost (forestier) iar dr au sp ca am voie sa ridic doar 5 kg eu acum fac terapie sa pot umbla normal deocamdata umblu doar cu carje . Din cate stiu au fost ceva probleme la ainceput intre asiguratorii din Cipru si cei din Germania pt ca cei din Cipru spuneau ca accidentul sa petrecut aici iar cei din Berlin de la asigurari au spus ca sunt asigurat si ca cei din cipru tr sa se ocupe , in final sa ajuns la ministerul sanatatii din Germania si din cate mi sa spus spitalizarea au platit-o cei din cipru . vreau doar sa stiu ce pasi tr sa parcurg in continuare si daca tr neaparat avocat .
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 12:26, 9 Iunie 2014
Va trebui sa va lamuriti mai intai, asupra clauzelor contractului de munca incheiat si apoi ce fel de asigurare medicala aveti ( privata,din cate inteleg dar poate ca exista si o protectie acordata de catre stat, in situatii ca cea suferita de dvs.) Trebuie sa obtineti un exermplar asupra intregului contract de sanatate al celor din Cipru, pentru a vedea exact ce drepturi aveti.
Intrucat legislatia muncii si cea a asigurarilor difera de la tara la tara, va trebui sa contactati un avocat german, specializat pe astfel de cazuri sau, daca situatia financiara nu va permite, sa cautati o asociatie/fundatie care acorda suport juridic celor care au suferit accidente de munca.
Nu in ultimul rand, apelati si la Ambasada Romaniei din Germania si cereti ajutor in obtinerea actelor ( cele pe care nu le aveti si ma refer aici, in m od special, la asigurarea din Cipru).
Ma tem ca avand contractul de munca in Cipru sunteti acoperit de asigurarile sociale din Cipru si va trebui sa apelati la autoritatile cipriote si sa angajati un avocat cipriot. S-ar putea sa pierdeti drepturile pe care le-ati putea obtine daca nu va conformati obligatiilor stabilite de legile cipriote.
Evenimentul respectiv trebuie cercetat ca AM de catre inspectia muncii din Germania, pentru a putea beneficia de drepturile aferente unui AM.
Cu documentele intocmite in Germania, pentru AM, firma din Cipru va lua in evidenta AM suferit de dvs. in Germania.
Intre firma din Cipru si firma din Germania, la al carui loc de munca/ post de lucru s-a petrecut evenimentul trebuie sa se fi incheiat un contract de prestari servicii si cu anexa protocol privind protectia muncii-psi. In protocol trebuie mentionate inclusiv drepturile de care beneficiati in cazul unui AM.
Nu precizati daca angajarea dvs. in Cipru s-a facut prin intermediul unei firme romanesti pentru plasare forta de munca. Daca Da, atunci firma de plasare forta de munca trebuie sa anunte evenimentul si la ITM din judetul dvs. de domiciliu si/ sau la Inspectia muncii, in tara.
Daca sunteti cetatean roman, trebuie sa luati legatura si cu ambasada/ consulatul roman din Germania.
Daca nu veti primi drepturi/ ajutoare materiale si/ sau morale din partea firmei din Cipru, unde sunteti angajat si/ sau din partea firmei de asigurari din Cipru, atunci va trebui sa deschideti actiune in instanta din Cipru.
Nu cunosc legislatia de profil din Germania si din Cipru. Mentiunile de mai sus sunt facute ca o paralela cu legislatia romaneasca, in ideea ca cele 3 tari sunt membre UE si legislatia ar putea fi armonizata.
Da, tarile din UE au acorduri de asigurari sociale si accepta investigatiile de accidente de munca din tarile partenere. Insa din cate inteleg el este asigurat social in Cipru. Deci chiar daca investigatia se face in Germania, drepturile trebuie sa le obtina din Cipru. Sigur, nu strica sa anunte autoritatile romanesti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca in germania Nikq Nikq Buna ziua, am un frate care in urma cu 1 an a avut un accident de munca foarte grav in care el a avut lovituri pe tot corpul fractura deschisa la o mina ,lovit ... (vezi toată discuția)
Accident de munca ContSters458942 ContSters458942 Sotul meu a avut un accident de munca in germania.El are ambele picioare fracturate, stangul necesitând două operatii fiind foarte grav ranint (inainte de a ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicală în slovacia Teo.D Teo.D Buna!sunt sofer de camion cu contract de munca in Slovacia cu sediul in Italia,acum 3 luni am suferit un accident de muncă in Germania ,la o descarcare a ... (vezi toată discuția)