avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testamente lasate unui nepot. Dreptul (partial sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testamente lasate unui nepot. Dreptul (partial sau deplin) al mostenitorului rezervatar grad I?

Buna ziua

Sunt singurul nepot (fiu al parintilor) in familie. Problema sta in felul urmator:

Bunicii din partea mamei au decedat, dar ambii mi-au lasat un testament (fiecare in parte). Relația dintre bunici și mama mea nu a fost una excelentă, și ținând mai mult la mine + având in vedere comportamentul putin coleric al maica-mii , au hotarat sa faca testamentele. Acum, maica-mea a preluat fraiele, spunand ca ,,totul este al ei” fiind chiar în situatia ca acele testamente sa fi fost rupte. Am mai multe intrebari:

1. În cazul în care nu dețin fizic aceste testamente (posibil au fost rupte la scurt timp dupa decesul relativ recent al bunicii), ce sanse sunt să existe o evidență la biroul notarial unde s-au facut testamentele? Vorbim de testamente autentice (nu olograf).
Mentionez ca testamentele au fost facute cand eram minor (10-12 ani)

2. Ce sansă am, intr-o instanta de judecata, sa-mi revendic drepturile lasate legal de catre bunici, prin testament, dupa mostenitorii rezervatari de grad I (maica-mea). Care sunt aceste drepturi?
3. În privința bunurilor mobile și imobile, ce drept am asupra lor (în ciuda moștenirii legale a mostenitorului rezervatar grad I, există obligatia ca maica-mea sa aibe acceptul meu pentru instrainarea/vinderea bunurilor de mai sus?).

In general vorbind, eu, ca beneficiar al testamentului, am un cuvant de spus in ceea ce priveste orice bun mentionat in act?

Sunt constient ca maica-mea are cota parte, indiferent de dorinta bunicilor (prin lege), dar sunt acestea depline?

Nu am crezut vreodata ca am sa ajung in instanta cu persoana care mi-a dat viata. Asta e.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iunie 2014
Tetriss, utilizator
Bun, am inteles. Acum sa presupunem ca mostenirea s-a deschis in urma cu mai mult de 1 an, timp in care mama nu si-a exercitat dreptul de optiune succesorala (expres sau tacit), iar userul/legatarul se duce la notar cu testamentul (de fapt se duce la notar sa il caute in arhiva si sa zicem ca are testamentul), atunci notarul ii poate elibera legatarului certificatul de mostenitor cu natura succesiunii testamentara?
Si 2) Daca mama nu isi exercita dreptul de optiune succesoral in termenul de 1 an, mai poate dansa (ea) sa introduca actiune in reductiunea liberalitatilor excesive in termenul de 3 ani?
Nu știm precis decât ca nu si a exercitat expres dreptul de accepta mostenirea, dacă fiica defunctilor insista ca a acceptat mostenirea tacit si sunt neînțelegeri între succesibili notarul suspenda procedura si îndruma părțile la instanța. Dacă fiica defunctilor este de acord ca sa i las fiului mostenirea in baza testamentului , notarul o va declara straina de succesiune.
La doi răspunsul este da, dacă probează ca a acceptat tacit succesiunea ....
Multumesc :) mi-ati clarificat acum aceste aspecte stufoase.
Joha a scris:

oricum testamentul este un act secret conținutul lui nu se înregistrează nicăieri ci doar faptul ca exista si cine l a facut.


Chiar dacă am discuta despre un testament mistic (şi nu despre unul autentic, aşa cum este cazul de faţă) nu e nimic secret în acel testament. Un exemplar se găseşte în arhiva notarului, conţinutul testamentului fiind înregistrat în însuşi actul autentificat. Iar dacă ar fi vorba despre un testament mistic, el se află tot la notar.

Cred că e o eroare de exprimare aici.
Cred ca nu Maestre......dacă citeati cu atenție si nu mai rupeți fraza, este vorba de înregistrarea in Registrul Național de Evidentă a Luberalitatilor. La asta m am referit, nu la altceva! In acel Registru se înregistrează numai datele testatorului nu si conținutul acestuia. Testamentul este un act care chiar dacă se afla in evidentele arhivistice ale notarului nu poate fi consultat decât de testator sau după decesul testatorului de cel ce manifesta un interes adica de legatar, mostenitor legal sau cerut de instanța. Nu pot eu Sa va verific pe Dvs dacă ați facut sau nu testament, 1 sunteți in viața si 2 chiar după ce nu veți mai fi nu am niciun interes pt ca sigur nu o sa mi lăsați nici măcar pixul nici hârtia cu care ați scris cererea de indepinire a actului la notar .

Adica maestre.... Va multumesc de atenția acordată dar vorba Dvs cu cârcotașii.....din alt topic....
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iunie 2014
ContSters250994, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire testamentara si legala ContSters206169 ContSters206169 am o fituica intitulata \"testament universal\" care cu cateva erori intruneste conditiile testamentului olograf..Adica, cu alte cuvinte e scris semnat, datat ... (vezi toată discuția)
Art.841 c.civ. sarm07opr sarm07opr Va rog sa-mi explicati si mie urmatoarea speta in conformitate cu art.841 Cod Civil. Strabunica a avut trei copii(doi baieti si o fata). La randul lor copii ... (vezi toată discuția)
Testament promocris promocris Buna ziua . Pe scurt povestea mea ar fi asa: In urma cu 10 luni tatal meu a decedat si a fost deschisa succesiunea la un notar .Fiind trei frati m-am ... (vezi toată discuția)