avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca la nivel national 2011-2014
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca la nivel national 2011-2014

Contract colectiv de munca la nivel national 2011-2014 mai este valabil?

Daca da, ce valoare juridica are? Este peste Codul Muncii?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:22, 9 Iunie 2014
Nu-mi dau seama unde le gasesc, am inteles doar ca CCM-urile ar putea fi mai importante decat Codul Muncii ca aplicare.

Nici nu sunt sigura care este ramura si sectorul de activitate... Lucrez intr-o companie privata de software development, pe post de programator, cod 312101.

Am verificat aici, dar nu-mi dau seama:
[ link extern ]

Caut izvoare de drept in special legate de conflictele in munca si aplicarea sanctiunilor disciplinare. Observasem, de exemplu, ca CCM unic national prevedea prezenta cercetarii indiferent de sanctiune...
Ultima modificare: Luni, 9 Iunie 2014
josette2014, utilizator
HG din link nu prevede decat sectoarele de activitate in care se pot incheia ccm.

Izvoare de drept ale dreptului muncii :
Dreptul muncii este reglementat în primul rând prin Constitutie si Codul muncii, dar si prin numeroase alte legi speciale. Din categoria izvorelor dreptului muncii fac parte si ordonantele si hotărârile Guvernului; ordinele, instructiunile si alte acte normative emise de ministri si conducătorii altor organe centrale.
Pe lângă numeroasele acte normative emise în completarea Codului muncii, sunt considerate izvoare de drept: contractele colective de muncă (importanta lor fiind subliniată si prin faptul că există o lege specială care le reglementează - Legea nr. 62/2011), regulamentele interne si regulamentele de organizare si functionare.
Dreptul muncii are si izvoare internationale, în primul rând conventiile Organizatiei
Internationale a Muncii si ale Consiliului Europei, ratificate de Ñara noastră, precum si normele dreptului comunitar, prevăzut în Acordul de asociere a României la Uniunea Europeană.

Accesati link-ul de mai jos si veti gasiti contracte colective de munca
[ link extern ]
Daca singurele CCM-uri sunt de la linkul indicat
([ link extern ] )
inseamna ca pentru ramura Specialisti in diverse domenii de activitate --> Specialisti in tehnologia informatiei si comunicatiilor --> Analisti programatori in domeniul software nu exista CCM. Asta daca mi-am identificat corect ramura... Caut ce trebuie?

Multumesc mult pentru informatiile despre izvoare!
Ramane sa stabilim care sunt deasupra, respectiv in ce ordine se aplica.
Banuiesc ca va fi: contract individual > regulament intern > CCM, daca exista > codul muncii local, HG, OG, instructiuni ministri > acte normative internationale. E corecta ordinea aceasta de aplicare?
Ultima modificare: Luni, 9 Iunie 2014
josette2014, utilizator
Pentru ramura/sectorul de activitate pe care-l cautati vs nu exista ccm incheiat.

Referitor la ordinea izvoarelor dreptului civil vedeti acest link
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea speciala a contractelor de munca colective Hobitzi Hobitzi Nu mai exista CCM la nivel de Ramura si Unitate?Dupa ce contracte functionam atunci?A aparut legea speciala a Contractelor Colective? (vezi toată discuția)
Coeficientii de ierarhizare mikitud mikitud se mai calculeaza coeficientii de ierarhizare la salariu minim in functie de studiile avute? exista cadru legal pentru acesti coeficienti? multumesc. (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de ramura MariaRamona MariaRamona Conform carei legi exista obligativitatea incheierii si respectarii unui ccm la nivel de ramura in defavoarea celui la nivel national? (vezi toată discuția)