Am o problema si va rog sa ma lamuriti daca se poate.
Am lucrat la o firma mai multi ani pana la 01.02.2014 cand am intrat in concediu prenatal.
In aprilie dupa ce am nascut am cerut banii pe concediu de la patron si mi s-a spus ca nu ii poate da pana nu primeste banii de la stat, pentru ca a facut o oarecare cerere (asta fiind si nelamurirea mea) prin care este absolvit de plata concediului pana la primirea banilor de la stat. Se poate sa fi facut asemenea cerere?
As vrea sa ii fac o reclamatie deoarece au trecut deja 4 luni si eu inca nu am luat nici un ban.Am intrebat la Casa de asigurari de sanatate si mi s-a spus ca el este obligat prin lege sa plateasca concediul.
Va rog sa ma lamuriti si sa ma ajutati cu niste indrumari spre rezolvarea problemei. Multumesc.
1. La data incetarii contractului individual de munca (CIM), indiferent prin ce modalitate, angajatorul este obligat sa platesca salariatului toate drepturile cuvenite si neachitate pentru perioada lucrata.
2. In aceste drepturi intra si compensarea in bani a concediului de odihna cuvenit si neefectuat la data incetarii CIM.
Buna seara!
Va rog sa ma ajutati si pe mine intr.o problema.Sunt angajata cu carte de munca determinata 1 an de zile si intre timp am ramas insarcinata, sunt in 24 de saptamani. Contractul mi se incheie pe 5 mai. Acum sefii mei spun ca nu ma dau afara dar ca trebuie sa imi completez actele la casa de asigurari de sanatate pentru a beneficia de concediul de maternitate pentru ca ei nu vor sa mai fie intermediari, mentionez ca intre locul actual si fostul am continuitate.
Intrebarea mea au dreptul sa faca asta? Daca imi bag un concediu medical cu risc pana pe 1 iunie cand as intra in prenatal ma ajuta cu ceva?
Daca nu, trebuie sa imi depun in fiecare luna concediul medical la casa de asigurari? Si in cat timp mi s.ar da banii, ca am inteles ca la angajator se restitue destul de tarziu.
Va multumesc pt orice sfat!
Daca c.i.m. inceteaza in 5 mai ,atunci dupa aceasta data concediile medicale se depun la Casa de Asigurari de Sanatate.
OUG 158/2005
art.32
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul își suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situații, se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică și în situația în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcția publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfășurat activitate în funcții elective sau în funcții numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.
Prin urmare,luati legatura din timp cu Casa de Asigurari de Sanatate sa va spuna ce acte trebuie sa le duceti.
Multumesc!
Deci concediul medical nu m.ar ajuta cu nimic?
Si normal de pe 5 mai eu ar trebui sa nu ma mai duc la munca?
Concediul medical ar trebui sa.l duc luna de luna la casa de asigurari si este adevarat ca banii vin foarte greu prin casa de asigurari?
Va multumesc anticipat
Prenatalul
luscinia1987
buna ziua...mentionez ca pe data de 15 mai am intrat in concediu prenatal....suntem deja in data de 26 iunie iar eu nu am primit nici un ban...am sunat la ... (vezi toată discuția)