avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru

1)Pe citatiile emise de unele instante se cere si timbru judiciar iar pe altele nu, iar la posta mi s-a spus ca nu au mai avut astfel de timbre de un an de zile.
Mai exista obligatia de a depune timbre judiciare?
2)Taxa de timbru se achita in contul consiliului local de la domiciliul reclamantului sau de la sediul instantei? ( si aici pe citatii nu exista o pozitie comuna)
Ultima modificare: Luni, 9 Iunie 2014
rrocambole, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:11, 11 Iunie 2014
de la sediul instantei.
da, evident ca se platesc taxe de timbru
Nu e chiar așa. ;)

1. Taxa judiciară de timbru nu se confundă cu timbrul judiciar.
Conform art. 58 lit. b) din OUG nr. 80/2013, „La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se abrogă: b) Ordonanţa Guvernului nr. 32/1995 privind timbrul judiciar
Deci indiferent ce mai scrie pe unele citații, timbrul judiciar nu mai există de aproape un an.

2. Conform prevederilor art. 40 din OUG nr. 80/2013 - „(1) Taxele judiciare de timbru se plătesc de debitorul taxei în numerar, prin virament sau în sistem on-line, într-un cont distinct de venituri al bugetului local "Taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru", al unităţii administrativ teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social. Costurile operaţiunilor de transfer al sumelor datorate ca taxă judiciară de timbru sunt în sarcina debitorului taxei.
(2) Dacă persoana care datorează taxa judiciară de timbru nu are nici domiciliul, nici reşedinţa ori, după caz, sediul în România, taxa judiciară de timbru se plăteşte în contul bugetului local al unităţii administrativ teritoriale în care se află sediul instanţei la care se introduce acţiunea sau cererea.


rrocambole a scris:
Mai exista obligatia de a depune timbre judiciare?

Da, în litigiile care au început înainte de intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 80/2013 (art. 55 din acest act normativ).

Multumesc pentru raspuns.
Cum se procedeaza daca la oficiile postale nu se gasesc timbre judiciare de un an de zile?
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2014
rrocambole, utilizator
Plătiți suma care reprezintă valoarea timbrului judiciar în același mod în care ați plătit taxa judiciară de timbru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde achit taxa judiciara de timbru? dovleacmihaela dovleacmihaela buna seara . azi am primit comunicare ca in termen de 10 zile sa achit taxa jud de timbru pt apel . INTREBARE - unde trebuie sa achit banii pt taxa jud ? (vezi toată discuția)
Achitare timbru judiciar sinad sinad Buna ziua! Am deschis o actiune pentru recuperarea unei taxe auto si am trimis-o prin posta la Tribunal fara sa platesc timbrul judiciar (distanta de la mine ... (vezi toată discuția)
Unde platesc taxa de timbru? latumarian latumarian am facut contestatie la o amenda de circulatie.Nu am oprit la calea ferata si din ;tufis ;a iesit un politist si ma amendat,fara a-mi arata filmarea ... (vezi toată discuția)