avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Precizare actiune - moment pana la care o pot face
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Precizare actiune - moment pana la care o pot face

Buna ziua,

Am urmatoarea intrebare: s-a promovat o actiune in declararea simulatiei. Suntem inca in faza actelor premergatoare - cred ca asa se numeste. S-a timbrat actiunea, s-a comunicat intampinarea, s-a raspuns la intampinare, s-au invocat exceptii - intre care si cea de necompetenta materiala dupa valoare, si de solicitare trimitere spre tribunal (pe buna dreptate). La primul termen de judecata probabil se va discuta exceptia si se va trimite la tribunal. Totusi, am realizat ca exista posibilitatea de a solicita instantei sa constate ca in cauza noastra exista un caz de nulitate absoluta ( actiune imprescriptibila), si am dori sa precizam actiunea.
Intrebarea este: se poate pana la primul termen de judecata sa precizam actiunea, si sa solicitam, pe langa petitul de constatare a simulatiei, si de anulare a actelor pe care le consideram simulate (dar nu stim sigur daca exista un act secret), sa solicitam in subsidiar, ca instanta, daca nu va cosnatata ca sunt indeplinite conditiile pentru simulatie, sa constate nulitatea absoluta a contractului respectiv?
Adica, se poate adauga pe langa primul petit deja formulat, si acest nou petit, insa doar in subsidiar, in cazul in care pentru simulatie nu se va dovedi existenta actului secret?
Si daca se poate, va trebui din nou timbrata actiunea, si pentru acest petit subsidiar? Sau este considerata ca fiind timbrata deja?
Va multumesc foarte mult, si astept opiniile dvs.
puteti modifica actiunea pana la primul termen de judecata.
Va multumesc foarte mult. Iar cu privire la aceasta formulare? Adica sa lasam petituyl 1 de constatare a simualtiei, iar petitul 2, in cazul in care conditiile nu sunt indeplinite pentru simulatie sa se constate nulitatea absoluta a contractului pentru cauza ilicita, este corect? Adica ar merge cele doua petite impreuna, al doilea in subsidiarul primului?
Si de asemenea, daca merge asa, cu taxa de timbru ce se va intampla? Mai timbram inca o data petitul doi? (ar fi practic aceeasi taxa de la petitul 1 ca si cuantum)
In civil nu prea merge "cu subsidiarul". Totusi in cazul Dvs nu vad de ce ar fi un subsidiar -- merg impreuna nulitatea cu simulatia. Puteti cere sa il anuleze si sa se constate simulatia. Bineineles ca daca se va constata ca este nul actul va ramane fara interes probabil simulatia.
Multumesc frumos. Si cu taxa de timbru? Mai timbram inca o data daca precizam cu nulitatea?
Cererea de chemare în judecată
Art. 204
Modificarea cererii de chemare în judecată
(1) Reclamantul poate să-şi modifice cererea şi să propună noi dovezi, sub sancţiunea decăderii, numai până la primul termen la care acesta este legal citat. În acest caz, instanţa dispune amânarea pricinii şi comunicarea cererii modificate pârâtului, în vederea formulării întâmpinării, care, sub sancţiunea decăderii, va fi depusă cu cel puţin 10 zile înaintea termenului fixat, urmând a fi cercetată de reclamant la dosarul cauzei.
(2) Cu toate acestea, nu se va da termen, ci se vor trece în încheierea de şedinţă declaraţiile verbale făcute în instanţă când:
1. se îndreaptă greşelile materiale din cuprinsul cererii;
2. reclamantul măreşte sau micşorează cuantumul obiectului cererii;
3. se solicită contravaloarea obiectului cererii, pierdut sau pierit în cursul procesului;
4. se înlocuieşte o cerere în constatare printr-o cerere în realizarea dreptului sau invers, atunci când cererea în constatare este admisibilă.
(3) Modificarea cererii de chemare în judecată peste termenul prevăzut la alin. (1) poate avea loc numai cu acordul expres al tuturor părţilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Completare cerere de chemare in judecata nyusziful nyusziful Buna ziua, imi puteti spune daca se mai poate face ceva in aceasta situatie: s-a formulat cerere de chemare in judecata. A fost depusa, s-au citat partile. Din ... (vezi toată discuția)
Timbrarea actiunii petre_marian petre_marian buna dimineata .As dori sa stiu daca instanta se poate pronunta asupra unor acte de procedura facute de partea reclamanta daca actiunea nu este timbrata ,mai ... (vezi toată discuția)
Cerere reconventionala Antik Antik Am urmatoarea speta : Reclamantul m-a chemat in jud. si a cerut nulitatea unor acte. Instanta a hotarat lipsa de interes a reclamantului. Am formulat cerere ... (vezi toată discuția)