avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestare proces verbal cu anularea permisului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestare proces verbal cu anularea permisului

Buna seara,

Am fost sanctionat contraventional si mi.a fost suspendat dreptul de a conduce pentru o depasire intr,un loc permis, marcaj discontinuu si lipsa indicatorului care se interzica o astfel de manevra.

Situatia a decurs in felul urmator:
Am depasit un autoturism intr.o curba unde marcajul imi permitea acest lucru. Dupa depasire am rulat 600-700 de metri si am fost oprit de un agent care a sustinut ca am depasit in curba, incalcand marcajul continuu. Am cerut agentului sa ma mergem impreuna la acea curba sa verificam marcajul, dar acesta a refuzat.

Mi.a luat actele, mi.a intocmit procesul verbal, a luat declaratie celui pe care l.am depasit. Surpriza cea mare a fost cand mi.a dat procesul verbal sa.l citesc: agentul notase ca depasirea a avut loc "in dreptul primariei", aceasta fiind la o distanta de 500-600 de metri dupa acel viraj buclucas, adica cu 100-200 de metri inainte de locul unde m.a oprit. Mentionez ca in dreptul primariei se sfarseste marcajul discontinuu si incepe marcajul continuu. I.am atras atentia asupra acestui lucru, agentul raspunzand ca daca vreau sa.l semnez, bine, daca nu, el tot mi.l trimite acasa.

Am sunat la 112 pentru a reclama acest abuz dar fara succes, interlocutorul spunandu.mi ca singura cale de atac este sa fac contestatie.

Dorec sa depun plangere impotriva acestui proces verbal. Ca idee, as dori sa citez in instanta acel martor, soferul pe care l.am depasit. Acesta a fost constrans sa scrie dupa dictare acea declaratie. Ma gandesc k in instanta acesta va relata faptele exact in felul in care au decurs.

Ce sanse am sa castig aceasta plangere?
Ce motive ar trebui sa invoc?

Va multumesc anticipat!

Emilian
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2014
emylianomonac, utilizator
Cel mai recent răspuns: emylianomonac , utilizator 21:01, 13 Iunie 2014
emylianomonac a scris:
In principiu as dori sa citez toate cele 3 persoane, dar nu stiu cum le cheama pe celelalte doua. Numele soferului care a depus declaratia il am scris in procesul verbal la rubrica martorului.

Este obligatoriu să cunoașteți numele, prenumele și adresa martorilor și să indicați aceste elemente în cererea de chemare în judecată. Instanța are nevoie de aceste date ca să poată să citeze martorii.

Dacă veți scrie în plângerea contravențională doar numele unuia dintre martori, instanța vă va trimite o adresă prin care vă va pune în vedere să indicați toate elementele arătate de mine, sub sancțiunea anulării plângerii. Asta o să fie de natură să vă oblige să răspundeți instanței că nu le cunoașteți și, dacă doriți ca ea să judece totuși plângerea dvs., să renunțați la proba cu martori.
Plus ca mai exista posibilitatea ca, chiar daca sunt citati, sa nu se prezinte, din diverse motive: boala, lipsa de la domiciuliu, lipsa de timp, concediu etc, etc.

Eu nu m-as baza prea mult pe niste martori care nu imi sunt nici macar cunoscuti, sincer.
@ Sganarelle

Nu este așa cum spuneți dvs.

Martorii trebuie să se prezinte și să spună tot ceea ce știu. Dacă nu se prezintă, pot fi aduși cu mandat și pot fi amendați. Nu există, în litigiile civile, ipoteza potrivit căreia martorii pot să nu se prezinte în fața instanței în vederea audierii pentru că nu au timp sau pentru că sunt în concediu. Martorii care fac dovada că sunt bolnavi sau că se află în alte situații grave, care îi pun în imposibilitatea de a se prezenta în fața instanței, vor fi ascultați acolo unde se află.
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Eu iau exemplu meu. Daca m-ar chema cineva ca martor nu m-as duce. De ce ? Pentru ca am un loc de munca unde nu exista invoiri. Firma este straina si pentru fiecare ora sau jumatate de ora lipsite, trebuie sa mi se taie din concediu. E penibil, stiu, dar asta e sistemul.
Iar in aceste conditii nu pot lipsi ca sa umblu dupa cai verzi pe pereti.
Nu cunosc legea ad-literam insa va asigur ca nu mi-ar trimiet nimeni mandat acasa pentru atata lucru. Doar nu sunt suspect de omor deosebit de grav .... Deci sa nu exageram.
Doamnă / Domnule Sganarelle,

Ceea ce ați face dvs. și ceea ce prevede legea și o să fiți și dvs. obligat să faceți dacă veți fi citat ca martor într-un litigiu sunt două lucruri total distincte.

Acesta este un forum de discuții pe teme juridice, după cum scrie foarte limpede în regulament. Discuțiile, aici, sunt despre prevederile legale care se aplică situațiilor concrete descrise de cei care postează mesaje. Intervențiile dvs. sunt bine-venite și utile celor care întreabă numai în situația în care cunoașteți aceste prevederi legale. Dacă nu le cunoașteți, este mai bine să nu interveniți. Nu dorește nimeni ca cei care apelează la Forum să primească informații greșite. Mulțumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Suspendare permis pentru depasire in locuri permise petosticky1979 petosticky1979 Buna seara! as dori sa ma lamureasca si pe mine cineva, daca se poate in legatura cu urmatoarea situatie: mergand pe un drum judetean din Suceava, un domn ... (vezi toată discuția)
Retinere abuziva permis pentru depasire pe linie "continua" PetreMBota PetreMBota Buna ziua, Mi-a fost retinut permisul de conducere pentru o presupusa manevra de depasire pe linie continua, fapta pe care nu o recunosc, manevra de depasire ... (vezi toată discuția)
Depasire in zona de actiune a indicatorului "depasirea interzisa" mihai.bratescu mihai.bratescu Buna ziua, In ziua de 28.11.2009, orele 17:20, in timp ce conduceam autoturismul in raza localitatii Ogra, jud. Mures, pe, DN 15, E 60, Km. 53 + 300 in ... (vezi toată discuția)