avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Calcul concediu
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Calcul concediu

buna seara

imi cer scuze de deranj ma puteti ajuta cu o problema ??? .. cu un calcul pentru concediu ... sa va explic am lucrat SC XXX SRL din data de 01.10.2011 pana in data de astazi 10.06.2014 ... la negru fara acte .. am hotarat sa plec si am cerut sa imi achite banii pe concediu care nu l-am avut de 2ani si 8luni !!! Am avut doar in 2011 5 zile si mi-a platit in rest nu am mai avut !!! Ca si salarizare am avut in felul urmator 2011 - 1600ron/luna * 2012 - 1600 ron/luna * 2013 - 1800 ron/luna * 2014 - 1800 ron/luna !!!! Acesta mi-a spus ca este de acord sa imi plateasca numai sa ii fac calculul si sa ii spun ce suma ar trebui sa imi dea !!!!! Se poate sa ma ajute cineva cu acest calcul ??
Codul muncii prevede astfel:

ART. 146
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

ART. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

Indemnizatia aferenta CO compensat se calculeaza asa cum prevede art. 150 din Codul Muncii. Atentie la calculul mediei pentru o zi de CO, daca aceasta este mai mica decat salariul brut calculat pentru o zi de munca, atunci alin.(1) ne obliga sa majoram valoarea mediei zilnice de CO.

Daca aveti prevazut in CIM 20 zile CO/an, atunci aveti de compensat astfel:
- 2011 - 3 luni lucrate 20/12 x 3 = 5 zile pe care le-ati efectuat
- 2012 - 20 zile CO
- 2013 - 20 zile CO
- 2014 - 5 luni lucrate 20/12 x 5 = 8 zile CO
Total zile CO de compensat = 20 + 20 + 8 = 48

Cum se calculeaza media pe 3 luni anterioare:

luna aprilie - 21 zile lucrate - brut 1800
luna martie - 21 zile lucrate - brut 1800
luna februarie - 20 zile lucrate - brut 1800
total - 62 zile - brut 5400

- salariul / 1 zi = 1800 : 21 = 85,71 lei/zi
- media zilnica CO = 5400 : 62 = 87,09 lei fiind mai mare decat 85,71 lei/zi, se va calcula indemnizatia cu 87,09 lei/zi.
- indemnizatia CO = 87,09 x 48 zile CO = 4180 lei

Indemnizatia de 4180 lei se aduna la salariul lunii iunie, se retin toate contributiile obligatorii si impozitul.
Multumesc mult ....
Atentie sporita ca in cazul dv,este vorba despre munca la negru fara acte .,respectiv nu exista CIM
Teoretic,.angajatorul ar trebui sa va acorde in natura zilele de concediu neefectuate.
Daca este imposibila acordarea zilelor,atunci angajatorul ar trebui sa achite c/v zilele CO neefectuate.
In cazul in care angajatorul refuza plata,puteti solutiona amiabil prin intermediul unui mediator specializat
Daca angajatorul nu doreste solutionarea amiabila ,va puteti adresa instantei de judecata, în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculează indemnizația ? oanaportar oanaportar Hristos a înviat ! Vă rugăm frumos să ne ajutați cu un sfat. Un angajat are 3 zile de concediu neefectuate din 2019 si 5 zile din 2020. Restul ... (vezi toată discuția)
Zile concediu odihna Balu Mihaela Balu Mihaela Am fost angajata la o firma pana in data de 30 Decembrie ,când mi-am dat demisia .Mai aveam 5 zile de concediu odihna ..îmi puteți spune dacă îmi sunt ... (vezi toată discuția)
Calcul concedii alexyn alexyn buna ziua, care este valoarea concediului de odihna de 21 zile si al concediului medical de 14 zile al unui angajat cu salariul minim pe economie. am inteles ... (vezi toată discuția)