avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort, incredintare copii, pensie alimentara, partaj ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort, incredintare copii, pensie alimentara, partaj in strainatate

Buna ziua, impreuna cu sotul meu am decis sa ne despartim pe cale amiabila, este de acord cu incredintarea celor 2 copii, un baietel de 9 ani si o fetita de 6 ani.Este de asemenea de acord sa plateasca o pensie alimentara de 600 euro pe luna in conditiile in care veniturile sale se ridica la 30 000 euro anual.Toate acestea doar daca eu renunt la toate bunurile cumparate in timpul casatoriei, nu este de acord nici sa imi dea lucrurile personale, cadouri sau bijuteriile copiilor.Am avut o relatie frumoasa timp de 12 ani, acum suntem pe punctul de a pune capat unei casnicii de 7 ani. La rugamintea sotului eu nu am lucrat in acesti ani decat foarte putin, iar mutarea in Grecia m-a pus in dificultate, de profesie eu fiind invatatoare.In timpul casatoriei am costruit o casa cu bani de la tatal lui, cu banii din salariul sotului si am facut diverse imbunatatiri prin credite bancare. Am cumparat foarte multe lucruri impreuna, am mobilat o casa intreaga. Am dreptul legal la ceva din toate acestea? Copiii nostri au dreptul sa locuiasca in acea casa? Ce se intampla cu toti banii din conturi?Majoritatea sunt proveniti din chirii pe care sotul le obtine din inchirierea unor imobile proprii dar nu aduce banii acasa.Ce pot face legal? Sa accept un divort amiabil si sa renunt la tot? Sa ma multumesc cu pensia pe care doreste sa o plateasca? Imi e mila de copiii si de tot, este cu putinta ca dupa 7 ani de casnicie, chiar daca eu nu am muncit, sa nu am dreptul la nimic?Pentru ca este un pasionat de jocuri de noroc eu nu am incredere ca va plati pensie alimentara sau ne va sprijini financiar. Ce pot face legal, care este calea cea mai inteleapta de urmat?
:(( Sunt supusa in permanenta unui santaj psihic \" daca vrei sa iei copiii si sa pleci acestea sunt conditiile\". Ma aflu intr-o tara straina, eu nu am mijloace sa ma intretin aici nici pe mine, nici copiii. In Romania detin o casa proprietate personala si am sperante ca pot gasi un loc de munca.Copiii sunt nascuti in Romania , detin si cetatenie elena.Imi este efectiv groaza ca nu voi reusi sa plec cu copiii daca nu semnez actele prin care renunt la tot. Convietuirea noastra a devenit imposibila, in toti acesti ani am fost tratata ca o sluga in casa.Tot ce doresc este binele copiilor , nu vreau sa devina subiect de razboi prin tribunale, dar mi-as dori sa pot ptroteja drepturile lor.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2014
ContSters323163, utilizator
Cel mai recent răspuns: luissiana , utilizator 13:54, 11 Iunie 2014
si Dvs? v-ati pastrat cetatenia romana? Casatoria s-a oficiat in Romania?
In principiu, competenta de a judeca divortul ar trebui sa fie a instantelor din grecia- conf. Art 6 - Regulament CE 2201/2003. Poate ca legile acelui stat sunt mai favorabile persoanelor aflate in situatia Dvs. Trebuie sa cereti aceste informatii unei persoane abilitate (avocat) din Grecia.
Daca totusi veti divorta in Romania (desi nu cred) lucrurile ar sta cam asa: aveti sanse sa obtineti o cota foarte mica din bunurile despre care vorbiti avand in vedere ca au fost achizitionate cu banii socrului (si are di dovezi in acest sens) si ca Dvs nu ati lucrat. Pe de alta parte daca sotul nu isi declara toate veniturile sau daca nu le obtine in mod legal pe toate nu veti mai obtine pensie de 600 de Euro . Hotararea cu privire la pensia alimentara este executorie si deci daca nu plateste il puteti executa silit mai ales ca aveti pe ce. trebuie insa sa va ganditi ca o executare in alta tara presupune costuri f mari.
Da, casatoria a fost oficiata in Romania si transcrisa de autoritatile elene. Eu am pastrat cetatenia romania. Avocatul pe care l-am contactat mi-a spus ca am dreptul la 10-15 % din cladirea construita si am dreptul de asemenea la o parte din bunurile achizitionate, dar imi spune ca nu se merita tot efortul financiar pentru ca ma aflu in dificultate. Veniturile fiscale declarate ale sotului depasesc 30 000 euro, cele nedeclarate fiind mult mai mari. Mi se pare nedrept, copiii ar trebui sa beneficieze, e tatal lor. Eu am fost pusa in imposibilitate de a-mi gasi un loc de munca respectand dorinta sotului de a veni intr-o tara straina. Cat timp copiii sunt inca mici, nu exista riscul sa fie luati de langa mama, cel putin asa sustine avocatul. Probabil de anul viitor nu voi mai fi asa norocoasa, baietelul va avea 10 ani.
Mai am o nelamurire in legatura cu numele copiilor. Avand nume de provenienta straina, nu as vrea sa le ingreunez situatia in Romania si sa sufere de pe urma discriminarii.Daca imi sunt incredintati definitiv spre crestere si educare, pot cere schimbarea numelui copiilor? As dori sa stiu exact care este situatia pentru a opta eventual si eu pentru pastrarea numelui, desi nu imi doresc acest lucru.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2014
ContSters323163, utilizator
Haideti sa le lamurim pe rand:
-dupa cum v-am spus, cel mai probail veti divorta in Grecia asa ca acolo va trebui sa va interesati cu privire la legislatia in vigoare asupra acestui aspect.
-Avocatul v-a sfatuit in mod realist. cam astea sunt sansele Dvs .
-daca divortati nu inseamna ca tatal e obligatoriu sa se rezume la pensia alimentara deoarece e in continuare raspunzator pt cresterea si educarea lor in comun cu Dvs,Pate ii va mai ajuta cu taxele scolare, cu vacantele, cu alte bunuri trimise cadou, cu meditatii etc
-Dvs nu ati "fost pusa in imposibilitate de a-mi gasi un loc de munca" ci ati ales de buna voie sa faceti asta pentru ca la momentul respectiv situatia va era favorabila.
-nu inteleg de ce (mai ales ca sunteti cadru didactic) va preocupati de ideea discriminarii. Se pare ca va deranjeaza mai mult pe Dvs decat pe ei. In Romania se duce aceeasi viata chiar daca te cheama Mobutu sau Ion iar daca nu stiati la ora actuala nume la Nikolas si Yanis sunt muuult mai des intalnite decat Petre sau Niculaie. Lasati copiii cu numele lor, nu este cazul sa le creati noi traume, altele decat un divort si mutarea intr-o tara care pt ei e noua.
-de ce nu luati in calcul posibilitatea de a va gasi un loc de munca acolo asa incat micorii sa poata beneficia de ajutorul tatalui lor si de un climat poate mai generos decat aici?
In ultimul rand, as vrea sa va intreb ( cu scuzele de rigoare pentru impertinenta) , nu credeti ca ar trebui ca inainte de a va informa cu privire la cat aveti de castigat sa stabiliti clar cat/cum ar avea copii mai mult de castigat si unde s-ar simti mai siguri, mai confortabil si mai legati afectiv??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program vizita minori adina mantas adina mantas Sunt casatorita in Grecia si am doi copii minori. Am obtinut custodia lor in urma Ordinului Prezidential. Fostul sot are program de vizitz provizoriu. Eu ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Carmen Maria bodnariu Carmen Maria bodnariu Bunaseara...va rog din tot sufletul cine ma poate ajuta la o nelamurire pe care o am.Locuiesc in Grecia de 20 de ani...m-am despartit de sot dar nu am facut ... (vezi toată discuția)
Incredintarea minorului jesuis jesuis Buna seara, acum 6 luni am nascut un baietel in anglia,tatal fiind italian stabilit acolo..totul bine si frumos pana cand baietelul a facut 2-3 ... (vezi toată discuția)