avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat mostenitor

Bună ziua, aş dori nişte informaţii la următoarea problemă:
Soţul a murit la data de 24 febr.2012.Am fost căsătoriţi din anul 2006.
Nu am avut copii impreuna.
In anul 2012 iunie, s-a făcut succesiunea după socrul mort în anul 2006. Pe vremea accea notarul a spus că după NCC eu ca sotie supravietuitoare mostenesc din deconturile bancare 1/2 + 2/6- deconturile sunt constituite in anii de casnicie-sumele ram depus in cont bancar ca sa avem la construirea casei.- si maşina cumpărată tot in această perioadă , partea mea e din maşină e -1/2+2/6.
Deoarece cumnata nu a vrut impărţirea astfel...nu s.a mai eliberat certificatul de mostenitor după sot.
Trăieşte soacră-mea şi am o cumnată-sora soţului.
Acum o săptămână când am fost chemată iar pentru succesiunea soţului, chemândum-ă ei, notarul mi-a spus că după NCC eu nu mai am dreptul ceea ce mi-a spus acum 1an jumate, că numai la 2/6 din suma depoziteler bancare am dreptul si din maşină 1/2+2/6-aici nu s-a schimbat nimic din calcul, doar la suma de bani din bancă.
Vă rog să m-i spuneţi care este de fapt calculul cotei sotiei supravietuitoare,având in vedere că soţul a decedat după intrarea in vigoare a NCC, ir iniţial mi s-a spus că este astfel...iar după o perioadă acelaşi notar aceeaşi cont şi maşină
dar se schimbă calcularea ????? Cum e posibil aşa ceva???!!!!Nu am avut copii,trăieşte soacra, şi am cumnata-sora soţului.
Este eroare, greşeală sau rău voinţa notarului???!!!!
Ãn caz de eroare cum se poate repara la cine să mă adresez în caz de răuvoinţa notarului???!!!!
Mulţumesc pentru răspuns.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:13, 12 Iunie 2014
D-voastra aveti doua alternative: sa semnati ce va va pune in fata notarul soacrei si al cumnatei cu riscurile de rigoare (posibil sa fiti pacalita), sau sa va cautati dreptatea in justitie. Va sfatuiesc pt. a doua varianta si atunci aveti nevoie de un avocat. Atentie! Va va costa, nu va fi ieftin! Nici onorariul avocatului, nici taxele, expertizele, etc. Si va dura! In functie de valoarea masei succesorale puteti incepe la judecatorie si sa terminati la curtea de apel.
Dar nu va speriati, eu zic ca merita sa luptati pt. drepturile d-voastra. Un raspuns in cunostinta de cauza, cu cartile pe masa cum se spune, va poate da un avocat, posibil cel pe care-l veti angaja.
Pot sa va explic situatia d-voastra, veniti la succesiune cu mostenitori din clasa a II-a, ascendenti privilegiati (mama sotului) si colaterali privilegiati (sora defunctului). Problema e transata in art 976 - 981 NCC. Va dau un link unde problema este explicata pe intelesul omului (justitiabilului) de rand :
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2014
DlGoe, utilizator
Din ce spuneti dvs, rezulta ca banii din conturile sotului sunt considerati bun propriu ai sotului decedat, de aia nu impartiti cu mostenitorii numai jumatate din suma, ci toata.
Veti dezbate succesiunea in instanta.
In masa succesorala va intra si ce a mostenit sotul dvs de la tatal acestuia.
Din ce intra la masa succesorala, dvs mosteniti 1/3 insa una e sa intre numai jumatate din suma din conturi si jumatate din c/val masinii si alta e sa impartiti la 3 totul.
Se prea poate ca ceva sa nu fi inteles bine, n-ar fi rau samergeti cu un avocat sa ii explice notarul la ce aveati dreptul si acum nu mai aveti.

[Editat]
In situatia d-voastra se dezbat doua succesiuni. In prima, se dezbate succesiunea dupa socrul d-voastra, tatal sotului d-voastra. In a doua, d-voastra va mosteniti sotul in calitate de sotie supravietuitoare. Masa succesorala ramasa in urma decesului sotului d-voastra se compune din ceea ce a mostenit sotul d-voastra in urma decesului tatalui sau, socrul d-voastra. Aceasta parte este socotita bun propriu al sotului, sotul a mostenit-o in calitate de descendent. Dn masa succesorala ramasa in urma sotului mai fac parte si bunurile comune pe care le-ati dobandit impreuna cu sotul in timpul casatoriei, precum si bunurile (daca exista!) obtinute de sot inainte de casatoria cu d-voastra. Cota in care mosteniti difera in functie de natura bunului, bun propriu al sotului sau bun comun al d-voastra si al defunctului sot. Nu va dau cote in cifre, nu cunosc situatia exacta si nu vreau sa va vand iluzii. Consultati un avocat. Sotul d-voastra a acceptat succesiunea dupa tatal sau in termen?
[Editat]
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2014
Admin, administrator
Mulţumesc de răspuns,Ce mă intrigă e faptul că cu un an acelaş notar a spus altceva, tot in acest caz...pe baza NCC, iar acum, tot el şi-a schimbat spusele,pe baza aceloraşi acte...ul în În cazul în care notarul "minte" şi a dat curs greşit de moştenitor pot să fac plângere, sesizare la Asociaţia Notarilor...sau numai pe calea instanţei se poate rectifica greşala notarului;???

Cu un an jumate înainte tot acest notar a confirmat după acte că fiind in timpul căsniciei depuse sumele in conturi, constituite depozite sunt bunuri comune, şi nu proprii ale soţului doar...bani provenind din banii familiei, in perioada căsnicieişi nu din bun propriu-aceste sume proveneau din salariul soţului-ce am adunat-am economisit de fapt, şi nu am cheltuit pe nimicuri...
Iar acum îmi spune că e " bunul propriu al soţului"...

Alte discuții în legătură

Succesiune casnicie fara copii bazna bazna Buna ziua. Mi-a decedat sotul si vreau sa dezbat succesiunea. Am apartament , masini si alte bunuri. Nu am copii si sotul are doar o sora. Pe cine trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune- mod impartire bunuri MIV MIV Cum se impart bunurile dobandite in timpul casatoriei daca nu avem copii, iar sotul decedat are o sora fara copii si ambii parinti , adika socrii mei, in ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)