avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca 4 ore fara sa stiu eu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca 4 ore fara sa stiu eu

Muncesc la o firma de 3ani si 5luni cu contract de 8ore iar de 5 luni am aflat ca contractul meu a fost modificat la 4ore(fara ca eu sa stiu sau ....sa semnez ceva!?)
Mai este o problema.....am aflat spre bucuria mea ca sunt insarcinata,sarcina nu este tocmai usoara si necesita spitalizare adica concediu medical,intrebarea mea este:ce pot face in legatura cu acele 4ore trecute fara stirea mea si daca imi afecteaza indemnizatia ptr.cresterea copilului sau concediile medicale.VA ROG SA-MI RASPUNDETI,chiar nu stiu pe cine sa mai intreb,VA MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:37, 20 August 2014
eu va multumesc pentru raspunsul dat dar mai clar as vrea sa stiu daca dupa ce se va naste bebele beneficiez de suma de 850 sau 900 lei(cat este acuma) in conditiile in care cartea mea de munca ramane tot cu 4 ore desi inainte timp de 3 ani am fost trecuta cu 8 ore.Multumesc.
Daca depuneti dosarul pentru acordarea indemnizatiei pentru CCC, atunci aveti doua optiuni:
- durata CCC de 1 an , indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

- durata CCC de 2 ani, indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.

unde , indicatorul social de referinţă = ISR si are o valoare de 500 lei.

Astfel:
- CCC cu o durata de 1 an , indemnizatia este de minim 600 lei si maxim 3400 lei

- CCC cu o durata de 2 ani , indemnizatia este de minim 600 lei si maxim 1200 lei


Referitor la salariul acesta poate fi stabilit proportional cu durata timpului de munca prevazuta in c.i.m.
Incepand cu 01.07.2014, salariul minim brut este de 900 lei/luna, pentru un program de 8 ore/zi.
Ultima modificare: Marți, 15 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua,am o alta problema acum:am vorbit cu patronul si mi-a zis ca-mi va trimita prin posta concedierea!?(specific sunt in concediu medical) si sunt si insarcinata(l-am anuntat in scris si mi-a scris pe instiintare ,,am luat la cunostinta,,).Poate sa ma concedieze in aceste conditii?
art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:

...
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

art.10 din Legea 202/2002
....
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:

a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
....
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce inervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

art.21 din OUG 96/2003
(1)Este interzis angajatorului
să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
........
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

art.2 lit.c -salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;

Art. 60 din Codul muncii instituie, pentru situaţiile expres reglementate, interdicţia temporară a concedierii salariaţilor, iar nu înlăturarea temporară a producerii efectelor acesteia. Aşadar angajatorul nu poate dispune concedierea dacă s-a produs unul din cazurile respective, urmând să se suspende efectele concedierii până după încetarea cazului. Dacă angajatorul a dispus concedierea, aflând apoi despre existenţa cazului de interdicţie, soluţia corectă constă în revocarea deciziei de concediere şi emiterea unei noi decizii după ce a încetat cazul ce a determinat interdicţia. (Ion Traian ªtefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 501)
Va multumesc pentru raspuns,mai am o intrebare:daca vreau sa fac o plangere de fals in acte unde merg?la sediul politiei de care apartin cu adresa sau centrul mare de politie din oras?

Alte discuții în legătură

In ce conditii poti concedia o femeie insarcinata in luna a v- a? victor22 victor22 Salutare, Intrebarea mea este urmatoarea: In ce conditii poti concedia o femeie insarcinata in luna a V- a? Intreb acest lucru deoarece sora mea a fost ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil bonaparte bonaparte am si eu o intrebare : sunt angajata din 28 mai 2012 cu contract pe perioada determinata (1 an ) , cu posibilitate de prelungire si intentionez ca anul ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si concediu postnatal raluciii raluciii Buna ziua, Am o intrebare importanta pt mine, sunt insarcinata si as dori niste indrumari. Locul meu de munca este unul in continua schimbare, as dori sa sti ... (vezi toată discuția)