avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Aplicarea art. 42 din v CP in lumina deciziei CC ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Aplicarea art. 42 din v CP in lumina deciziei CC (global)?

Obiectul: Caz de aplicare a legii penale mai favorabile dupa judecarea definitiva a cauzei. Art. 6 Cp.

Premise. Inculpatul a fost condamnat la 11 ani inchisoare conform vechiului cod, penal, pt furt ( furt calificat prin paricipatiune improprie in forma continuata prevazuta de art.31 al.2 c.p. raportat la art. 208-209 al.1 litera a) si al. 3 c.p. cu aplicarea art. 41 al. 2 c.p) in 2012. Mai exact, in indepartatul '88, daca va aduceti aminte de unul din dosarele cu "furutri"de actiuni? Cum functiona? In baza unor contracte ne legale, o societate de valori mobiliare (SVM) transmitea via fax altui SVM ordinne de tranzactionare furate pe dischete de catre primul SVM. Astfel, societatea 'legala' le tranzactiona in piata.
In fine, acarul Paun a fost prins si condamnat la cei 11 ani, conform celor de mai sus( pt 2.000 de "fapte materiale"). Nu ma intereseaza aici, nici problema juridica a incadrarii faptei, adica daca a fost sau nu furt. Evident ca nu a fost si evident ca instanta nu a putut da un verdict in ceea ce priveste cine a furat "fizic". "Actiunea" se afla in posesia detinatorului de drept, pana cand, cel de-al doi-lea SVM a tranzactionat-o. Deci, d.p.d.v. fizic, cel care a apasat pe "Enter" a furat-o, insa evident ca decizia instantei a fost ca vinovatul e acaru' Paun. Pentru "onorata", nu conta daca au fost tranzactionate una sau 1.000 deodata, deoarece daca au fost 2.000 de parti vatamate, atunci au fost si 2.000 de acte materiale!
Au fost doua cauze disjunse. In 2013 s-au reunit cauzele, curtea mentinand pedeapsa initiala de 11 ani ( fara a majora-o, cu toate ca legea-i permitea sporul optional pana la 5 ani).

Diferentele intre cele doua coduri, privind furtul sunt simple.
Va ramane un furt simplu, deoarece forma de incriminare "doua sau mai multe persoane" a disparut, la fel ca si consecintele deosebit de grave. Pana aici nicio problema. Instanta va fi obligata sa reduca pedeapsa la maximul celei din noul cod penal, mai precis la 3 ani. Inculpatul a facut deja 7, pana in prezent.

Baiu de acu' incepe, ce te faci cu art. 41 din vechiul cod penal, mai exact cum il interpretezi? Ramane infractiune continuata sau este concurs de infractiuni sau ce este? Daca dvs. ati fi judecatori, in cazul de fata, ce interpretare legata i-ati da? Cum ati aplica legea penala mai favorabila in intelesul art. 6 din noul cod penal (legea penala mai favorabila dupa judecarea definitiva ....)?

Va rog sa considerati urmatoareele, in redactarea "minutei" dvs:

1. CC a decis ca legea penala nu se aplica pe institutii ci pe global.
2. Instanta ce a judecat cauza a hotarat ca furtul a fost indreptat asupra 2.000 de subiecti pasivi, deci n-ar mai prea fi, daca o luam pe "global", infractiune continuata ci concurs de infractiuni.
3. Exista o singura sentinta de condamnare iar din dispozitiv nu rezultă niciun spor. Adica, inculpatul a primit 11 ani in primul proces si tot 11 in cel disjuns. Deci, s-au reunit cauzele si nu s-au contopit cei 11 ani.

Pe scurt: Ai un furt calificat, infractiune continuata pe vechiul cod, iar pe noul cod acesta devine furt simplu. Pe vechiul cod ai o pedeapsa de 11 ani si acum o reduci obligatoriu, la 3 ani (maximu' pt furtul simplu in lumina noului cp). Dupa aceea ce faci? Zici ca-i infractiune continuata, chiar daca CC nu te lasa, si-l lasi pe inculpat la 3 ani? Cu ce motivare? Daca-i "concurs de infractiuni" , faci 3 ani + 1/3 din 0 (zero) si tot asa de 2.000 de ori (oricum, tot 3 iti rezulta) ? sau zici ca nu-i nici una nici alta si cam ce ar fi?

Va rog pe dvs. ,stimati colegi in suferinte, daca puteti, sa scoateti din balta piatra pe care Zegrean si Co au aruncat-o, afirmand ca legea se judeca in ansamblul ei, ci nu pe institutii de drept autonome. Va multumesc, de acum inca, pt bunavointa dvs. si Dumnezeu sa-i ierte pe oamenii ce ne conduc, ca au stiut, nu stiu si nu vor stii niciodata ce trebuie sa faca. Daca ar fi putut mai mult, mai mult ar fi facut!

Din pacate nu poate fi socotita infractiune contiunata, deoarce nu indeplineste, in noul cod, conditia subiectului pasiv.
In al doile rand, exista o decizie definitiva a completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, decizia no 8, care spune cam asa:

"...prin sintagma "maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită se înţelege, în cazul infracţiunilor continuate, strict maximul special prevăzut de legea
care incriminează fapta săvârşită în formă continuată", deci fara acel spor de 3 ani.

Adica, in cazul in care ar ramane infractiune continuata, nu se acorda niciun spor. Raman 3 ani.
Insa ce te faci cu decizia CC care spune ca se judeca "pe global"?

Numai bine!
Eu cam sunt de acord cu dvs.

Exista o problema legata de art 41 dar nu este problema persoanei condamnate.
Nu poti sa nu aplici legea favorabila pe motiv ca a disparut ceva.
In niciun caz daca e pe lege favorabila...

Dar...eu discut teoretic ca nu imi bat capul...ca nu e cazul meu...
Exista insa probleme...
Am citit opinia lui Mihail Udroiu despre acest subiect, pare sa spuna ce aratam eu in ultima postare.

Aplicarea legii penale mai favorabile postsententiam.
In primul rand, trebuie subliniat ca postsententiam nu mai intereseaza analiza imprejurarii daca solutia de condamnare pentru infractiunea continuata viza acte de executare realizate la intervale de timp si in baza aceleiasi rezolutii infractionale comise impotriva aceluiasi subiect pasiv, intrucat aplicarea dispozitiilor art.6 alin.1 NCP cantoneaza sfera aplicarii legii penale mai favorabile numai cu privire la regimul sanctionator. Astfel, pentru a fi incidente dispozitiile art.6 alin.1 NCP, este necesar, pe de o parte, ca NCP, sa prevada o pedeapsa mai usoara pentru infractiunea care da omogenitatea juridica a unitatii legale, iar, pe de alta parte, ca pedeapsa aplicata pentru infractiunea continuata sub vechiul Cod sa depaseasca maximul pedepsei ce ar putea fi aplicata pentru aceeasi infractiune comisa in forma continuata in conditiile NCP( maximul special al pedepsei inchisorii/amenzii prevazut de lege pentru infractiunea care da omogenitatea juridica, la care se adauga sporul de 3 ani/o treime).
Stimate domnule Patrascu,

Oservatia dvs. , prin argumentatia av.Udroiu, mi se pare cea mai pertinenta, dintre cele primite pana acum. Ceea ce cautam era motivatia normei de lege, iar dvs. mi-ati aratat lumina de la capatul tunelului. Pentru aceasta, va multumesc.
Deasemeni, le multumesc si celorlalti distinsi av. ce au avut bunatatea de a-si rupe din timp pt a-mi raspunde.

Daca cineva mai impartasete alte opinii, pe cat posibil argumentate intr-un fel, nu pot decat sa-i multumesc anticipat.
Dvs., domnule Patrascu, mai aveti o asemenea fraza frumoasa, care sa ma unga la inima? :-)
Dau o bere!

Cu stima!
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2014
Gabriela Mihai, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod penal bratualina90 bratualina90 Buna seara, as avea o intrebare, as dori sa stiu daca o persoana privata de libertate care are un spor de contopire de 2 ani, dupa intrarea in vigoare a noului ... (vezi toată discuția)
Legea 194/2011 artemis84 artemis84 Buna ziua... am fost condamnat pe legea 194/2011 la 2 ani si 2 luni plus un spor de 6 luni pentru grup organizat... faptele au fost comise pe vechiul cod dar ... (vezi toată discuția)
Pentru mai multe condamnari se poate sa fie eliberat dupa noul cod penal din februarie 2014?? alinamihaipaula alinamihaipaula Pentru mai multe condamnari una pt tentetiva de omor 12 ani si 6 luni, alta talharie 8 ani, omor din culpa 7 ani, ultraj 4 ani, violare de domiciliu 3 ani, si ... (vezi toată discuția)