avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract vanzare-cumparare

Buna ziua. In anul 2007 s-a semnat un antecontract la un birou notarial de vanzare-cumparare a unui teren cu suprafata de 4022mp. La semnarea antecontractului, vanzatorul a fost reprezentat de catre doi frati mostenitorii de drept, iar ca si cumparator de o anume persoana fizica. Intrebarea mea este cum si daca pot prelua acest teren,pentru ca in afara de acest document notarial nu s-a mai intocmit nimic, si nu cunosc dar este posibil sa se prescrie in vreun fel. Mentionez ca antecontractul, titlul de proprietate si procesul de punere in posesie se afla la mine. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 17:42, 12 Iunie 2014
Buna ziua!
In ce calitate sa preluati terenul? Sunteti una din cele doua parti semnatare a antecontractului sau sunteti un tert si va intereseaza cu cine sa dicutati despre instrainarea terenului?
Conteaza si ce anume se prevede in antecontract - in mod normal ar trebui sa fie mentionat un termen/conditie in care partile se obliga sa finalizeze tranzactia, caz in care trebuie vazut daca termenul/conditia s-a indeplinit. De asemeni e posibil ca in atecontract sa se mentioneze ca, daca nu se semneaza contractul pana la data de... , sa se intample ceva: ori inceteaza antecontractul, ori se prelungeste termenul cu o perioada de...

Ati solicitat un extras de carte funciara, sa vedeti ce anume este mentionat cu privire la proprietari?
Sunt prea multe necunoscute...

Spor si voie buna!
Instanta de judecata va pronunta o hotararea care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.




Când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.





(trebuie să fie îndeplinite toate condiţiile necesare pentru transmiterea dreptului de proprietate).

Dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite.





Succes.


:offtopic:Interventie moderator
Am rugamintea sa continuati discutia inceputa aici si sa nu mai deschideti un nou topic cu acelasi subiect ( pct.3.din Regulament).
Pentru continuarea discutiei aveti posibilitatea sa folositi optiunea " raspunde"
Multumesc pentru intelegere.
alexiastefania a scris:

Multumesc mult pentru raspuns,dar as vrea sa continui si sa va spun ca vreau sa devin unic proprietar al acelui teren.In antecontract nu figureaza nicio data pana la care trebuia incheiat actul, doar ca in acesta se mentioneaza faptul ca daca actul nu se va incheia din vina vanzatorului acesta va restitui de zece ori pretul primit, iar daca din vina cumparatorului acesta va pierde pretul achitat. Ce inseamna aceasta vina, si exista vreun termen pentru finalizarea actelor? In momentul de fata eu cu cine trebuie sa vorbesc ca sa pot cumpara terenul, cu cei doi frati care au vandut sau cu cel care a cumparat, parti care au incheiat antecontractul.

Stoica Ioana a scris:

Cand a fost incheiat antecontractul ?

Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare
(1) Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.
(2) Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător în cazul promisiunii unilaterale de vânzare sau de cumpărare, după caz.
(4) În cazul promisiunii unilaterale de cumpărare a unui bun individual determinat, dacă, mai înainte ca promisiunea să fi fost executată, creditorul său înstrăinează bunul ori constituie un drept real asupra acestuia, obligaţia promitentului se consideră stinsă.


alexiastefania a scris:

Deci acum eu pot lua legatura cu cei doi frati mostenitorii de drept pentru a cumpara terenul de la ei? Nici vanzatorii nici cumparatorul nu au mai incheiat niciun act in afara de acel antecontract datat 2007. Nu stiu daca am fost destul de explicit dar va multumesc oricum. Toate actele incepand cu antecontractul, titlul de proprietate si procesul verbal de punere in posesie se afla la mine.

alexiastefania a scris:

Buna ziua. In anul 2007 doua parti au incheiat un antecontract privind vanzarea-cumpararea unui teren. Intrebarea mea este daca pot cumpara de la fostul proprietar, pentru ca cel care a vrut sa cumpere initial nu a continuat demersurile, nu a trecut pe numele lui nimic, a ramas la stadiu de antecontract. Acesta poate fi declarat nul sau fara valabilitate, tinand cont de perioada lunga de timp care a trecut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea unui antecontract anadoina anadoina Buna ziua, In anul 2007 tatal meu a Incheiat un antecontract de vanzare cumparare la notar cu o firma pentru 1 ha teren extravilan.termenii incheierii ... (vezi toată discuția)
Vanzare - cumparare teren agricol silvia77 silvia77 Buna ziua. Am cumparat teren impreuna cu un prieten, l-am platit integral facand la notariat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare, vanzatorii nu ne-au ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare MMariaS MMariaS Este valabila o promisiune de vanzare imobiliara sub semnatura privata si in prezenta unui avocat ?Sunt intr-un proces de revendicare teren ,apelul l-am ... (vezi toată discuția)