avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 327 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj notarial
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj notarial

Buna ziua, stie cineva sa-mi raspunda in ce consta partajul notarial si daca este intr-adevar mai sigur (inatacabil) - ca si act juridic - decat contractul de vanzare-cumparare ?
Multumesc.
Partajul este actul juridic ce se incheie intre persoanele aflate in indiviziune asupra unui bun. (cu variatiile pe care proprietatea comuna le are)
Partajul voluntar, incheiat la notar presupune ca persoanele aflate in indiviziune sa convina cu privire la modul de impartire al bunului (imobil sa zicem) intre ele.

Partajul judiciar (in instanta) presupune ori faptul ca persoanele aflate in indiviziune nu se inteleg cu privire la modul de impartire al bunului, ori ca nu se poate lua legatura cu unul dintre coindivizari, ori ... variate alte motive.

Consimtamantul dat, in aceasta forma in fata notarului, semnatura lagalizata, nu poate fi atacat decat pentru cauzele de ordine publica, vicii de consimtamant, in principiu cam tot ce presupune nulitatea absoluta.
In principiu, se precizeaza in actul de partaj cum ca ”partile semnatare ale prezentului act, declaram ca nu vom avea unii fata de ceilalti nicio pretentie cu privire la modul de impartire consemnat in prezentul...”

Partajul judiciar presupune o hotarare judecatoreasca ce are acelasi obiect, dupa caz, si poate fi atacata in mijloacele prevazute de codul de procedura civila, urmand sa ramana definitiva si irevocabila.

Contractul de vanzare-cumparare are alt regim si reglementare ca act juridic fata de actul de partaj.

In primul rand este vorba despre un act translativ de proprietate, ceea ce nu este cazul in situatia actului de partaj...sunt multe deosebiri intre cele doua si este un tratat intreg pe care se presupune ca ar trebui sa il citam aici.

Ca idee, orice act se poate ataca, numai conditiile speciale pe care legea le instituie pentru fiecare in parte, difera.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare rddox rddox Exista un text de lege care interzice vanzarea unei cote parte dintr-un imobil aflat in proprietatea a 3 persoane ( frati) , inainte de a initia un proces de ... (vezi toată discuția)
Prelungirea starii de indiviziune succesorala Silvia Monica Silvia Monica Buna ziua, Am citit intr-un articol publicat pe un site de avocatura ca: \"Coindivizarii pot realiza o conventie valabila prin care cad de acord sa ... (vezi toată discuția)
Intrare cu forța în o casă unde am cota 1/2 conform certificatului de moștenitor Asusro Asusro Bună seara ! În urma dezbaterii moștenirii mi s-a dat certificat de moștenitor în care e scris că sunt moștenitor cu o cotă de 1/2 la o casă pe ... (vezi toată discuția)